4 zlata pravila za trajnostno pripravo lesa

Trajnost lesa je izjemno težko doseči, še težje je obdržati začetni izgled (predvsem v zunanjih pogojih) skozi leta. Za to je potrebno poznati nekaj trikov že pri sečnji in začetni obdelavi, ki so jih obvladali tesarski mojstri starejših generacij. Če želimo naravno kvaliteto, moramo v modernih časih sami nadzorovati potek sečnje in obdelave po naslednjih štirih korakih.

Pravočasna sečnja je ključnega pomena

Vir:www.solcavsko.info/index.php?id=22

Drevesa sekamo v zimskih mesecih (december, januar, februar) v času padajočih luninih lokov*. Ko boste naslednjič naročali les, se držite tega odebeljenega stavka. Na vsaki žagi vedo za pozitivne lastnosti zimskega lesa, a zaradi nenehnega povpraševanja in celoletnega dela, tega ne morejo več upoštevati. Les pridobljen iz zimske sečnje je primeren za katerokoli rabo. Je veliko bolj obstojen in manj dojemljiv za napade škodljivcev. Že drva za kurjavo na primer, so veliko bolj kvalitetna in se zelo hitro posušijo. Tako so pripravljena za kurjavo že naslednjo kurilno sezono. Po zamrznjeni zemlji tudi težka mehanizacija, ki je potrebna pri sečnji, lažje opravlja svoje naloge. Obvezna oprema so seveda topla oblačila.

* – To so dnevi, ki so na klasičnih setvenih koledarjih označeni za presajanje. Takrat sokovi težijo h zemlji, saj lunin lok upada.

Les naj malo “odstoji”

Vir:www.t5.si/storitve/susenje_lesa/

Posekani hlodovi naj najmanj mesec ali dva odležijo, vsaj 15 cm dvignjen od tal. V tem času, mojstri pravijo, da les dela svoje in tako kasneje ne pride do pokanja lesa. Tudi tega pravila se “hostarji” ne držijo več.

Po tem času, naj gre les na žago. Narezanega zložimo na suho in senčno mesto. Pravilno ga našpandlamo*, da se les ploskovno med seboj ne stika. Le tako se bo pravilno osušil in ne bo začel gniti. Smreka nepravilno skladiščena rada postane “plava” in te modre lise velikokrat motijo končni izgled izdelka.

Špadlanje – nažagan les zložimo na dvignjeno podnožje in vsako novo vrsto ločimo od prejšnje z letvami, ki jim v pogovornem jeziku rečemo špandli. Letve zagotavljajo razmak, da zrak lažje kroži. Debelina letev naj bo nekje za 80% tanjša od lesa. Razmak med njimi je odvisna od lesa, ki ga sušimo. Nekako velja pravilo: na vsak meter ena letev.

Zračno sušenje lesa – pravilo 2 cm na leto

Les pustimo zračno sušiti po pravilu; 2 cm na leto. To pravilo mi je zaupal Poldi, ki je celo življenje delal pohištvo iz masivnega lesa. To pomeni, da se 5 cm debeli fosni sušijo 2 leti in pol. To pravilo naj velja predvsem za les, ki bo uporabljen v notranjih (manj vlažnih) prostorih. Če gre za izdelavo parketa, predvsem za tla z talnim ogrevanjem ali kako drugo luksuzno pohištvo, je obvezno les dodatno osušiti v sušilnici na največ 8% vlage. Več o lesni vlagi si preberite v tej objavi: Vlažnost in toplotna kapaciteta lesa
Torej, če smo se držali vseh zgornjih pravil, je tako po dobrih dveh letih in pol (nekje konec poletja) les debeline 5 cm pripravljen na vse praktično vse. Njegova vlažnost mora biti v avgustu med 12-14%.

Za vsak namen druga vrsta lesa

trajnost lesa-2
Leseni tlakovci morajo biti narejeni iz zelo odpornega lesa

Vsako drevo raste na določenih tleh in le tem prilagodi svojo rast. Z malo domišljije lahko preslikamo življenje drevesa v kasnejšo uporabo lesa. Smreka hitro in visoko zraste. Že med rastjo mora biti lahka in močna, da si je veter ne ukroti. Zaradi vseh teh lastnosti jo ljudje uporabljamo za konstrukcijski material. Ker raste hitro, pa smrekov les ni obstojen na zunanje vplive. Dežju in soncu lahko izpostavimo visokogorski, počasi rastoč macesen. V tabeli predstavljam nekaj različnih vrst lesa in za katere namene se najbolj uporabljajo. Na vremenske vplive odporne drevesne vrste so označene s črko O.

Vrsta Lesa
Uporaba

Smreka

Splošna uporaba, gradbeni les

Bor

Pohištvo, obloge, stavbno pohištvo, glasbila, gradbeni les

Macesen O

Pohištvo, stenske in pohodne obloge, stavno pohištvo, skodle, gradbeni les

Hrast O

Pohištvo, parket, stavbno pohištvo, gradbeni les, stopnice, ladjedelništvo, gradnje v vodi

Bukev

Vezane plošče, pohištvo, parket, orodja in ročaji

Kostanj O

Pohištvo, stopnice, parket, stavbno pohištvo, glasbila, sodovi, gradnje v vodi

Akacija O

Parket, gradbeni les, mlini, ladjedelništvo, kmetijske naprave, sodovi, orodja

Topol

Vezane plošče, vžigalice, risalne mize

Lipa

Rezbarjeni in struženi izdelki, umetniški predmeti, risalne plošče, vezane plošče, svinčniki, okvirji
Češnja

Pohištvo, umetniški predmeti, glasbila, parket

Jablana

Pohištvo, umetniški predmeti

Hruška

Dragoceno pohištvo, umetniški predmeti, glasbila, risalni pripomočki
Dren O

Drenovi žeblji za lesene konstrukcije, loki, orodja

Javor

Pohištvo, glasbila, gospodinjski predmeti, struženi in rezbarjeni izdelki

Jesen

Pohištvo, parket, stopnice, orodja, struženi in rezbarjeni izdelki
Breza

Pohištvo, parket, vezane plošče

Jelša

Gradnje v vodi, okvirji slik, glasbila, modelno mizarstvo
Vrba

Košare (vrbove veje), obutev, vžigalice

Brest

Pohištvo, orodja in ročaji, glasbila, kolarska orodja

Gaber

Ročaji, za lesene naprave, ki so izpostavljene velikim in sunkovitim obremenitvam

Oreh

Dragoceno pohištvo, umetniški predmeti, parket, glasbila, struženi izdelki

Kozolci so odraz celovitega poznavanja lesa

Znanju starih tesarskih in mizarskih mojstrov ni za oporekati. Spoznali so zgoraj opisana 4 zlata pravila priprave lesa. Znani kozolci so na primer biser slovenskega tesarstva in združitev znanja o naravnih gradnji. Mogočno se še sedaj dvigajo in krasijo našo krajino. Brez elektrike, z ročnimi orodji ustvarjeni, da desetletja služijo svojemu namenu. Brez vijakov in temeljev še vedno lebdijo nad rodovitno zemljo, ki jih je ustvarila.

trajnost lesa-4
Les, slama in trstika čudovito združeni

Vir: http://www.cpi.si/files/cpi/userfiles/Lesarstvo_tapetnistvo/7-DOMA_LESNE_VRSTE.pdf

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja