8 nasvetov preden začnete z vrtnarjenjem


Z intenzivnim opazovanjem in preizkusi, ki trajajo še danes, želim prikazati napake, katere sem počel na vrtu. Na začetku je bilo zabavno, a ni bilo efektivno. Usta so bila lačna domače zelenjave. Članek je namenjen začetnikom in tudi izkušenim vrtnarjem. Preberi, če ne želiš delati napak, ki jih tekom sezone težko popraviš. Marsikatere napake na vrtu potrebujejo veliko časa, da jih odpravimo, zato je priprava ključnega pomena.


1. Zapiši potrebe po zelenjavi in sadju

Za družinsko ali industrijsko porabo je potrebno vedeti, kakšne so potrebe lačnih ust po pridelkih. Spomni se na svoje najboljše jedi in oceni porabo v celotnem prejšnjem letu. Ni večje napake kot posaditi nečesa preveč. Ker imajo tudi prijatelji tiste zelenjave preveč in se je ne da shraniti za zimo, jo potem vržemo stran (na kompost!). Napaka je zato, ker bi lahko na tej isti površini gojili zelenjavo, ki jo primanjkuje. Najbolje je gojiti doma čimveč lastne zelenjave ali vsaj tisto, kar veliko potrebujemo in je v trgovini vprašljive kvalitete.

Lansko zelenjavo, ki je še danes v izobilju zamrznjena v skrinji ali shranjena v kozarcih, ste jo shranili preveč. Podelite jo prijateljem. 😉

slike posvetlene-2

 


2. Naredi načrt za vrt

Na podlagi opazovanj svojih potreb, naredi dober načrt za vrt. Resnično. S tem si beležiš in imaš vpogled v pretekla leta (pomembno tudi za kolobarjenje). Z vsakim letom lahko načrt malo popraviš, glede na izkušnje tistega leta. Midva sva naprimer okro in sojo zamenjala za več stročjega fižola in paprike. Vse to zapisujeva na načrt za vrt skupaj s kolobarji.

vrt z nacrtom-2


3. Določi stalne gredice

Načrt naj bo narejen za stalne gredice na vrtu. Gredice, ki se ne prekopavajo in so na stalnem mestu, izjemno bolje delajo in lažje se načrtujejo. Najine gredice so stalne dolžine 5 m in širine 120 cm. Med njimi so stalne potke širine 40 cm. Gredice so lahko tudi ožje (od 75 cm naprej), a toliko široke, da jih urejaš iz potk, brez stopanja na gredo. Tudi na klasičnih vrtovih je priporočljivo določiti stalne gredice.

hisko julij-10


4. Najboljše orodje naj narekuje način dela

Pametni vrtnarji delajo najprej z glavo, potem z rokami! Ne se igrat s naprezanjem telesa v bolečih položajih. Kdor enkrat vrtnari, vrtnari do konca svojega življenja. Namesto vas, naj dela orodje. Usločeni položaji, klečanje na zemlji in ponavljajoče upogibanje odvračata od vrtnarjenja. Zato so v tem času postale moderne visoke gredice in vrtna orodja, ki zmanjšujejo napore. Za najine gredice uporabljava:
– široke vile za zračenje zemlje
– nihajno motiko za okopavanje, rahljanje in odstranjevanje plevela. Več o: nihajni motiki
– trapezno-potezna motiko za precizno okopavanje in odstranjevanje plevela
– široke grablje z gostimi klini za ravnanje gredic in pripravo za setev.
– leseni sadilni klin za predajanje sadik

Lopato uporabljava le za kopanje jam in nalaganje komposta. Širina orodij za okopavanje (nihajna in trapezna motika) je 13 cm in narekuje minimalen razmak med vrstami, da lahko enostavno in hitro okopljeva! Vsem orodjem sva dodala bakrene elemente, da se pri uporabi baker sprošča v zemljo in jo bogati. Pozitivno vpliva proti vsem glivičnim boleznim.

Nihajna motika


5. Sadite naravnost v vrsto

Sva sicer zagovornika ”ravno ni naravno”, ampak na vrtu je za lažje delo in boljšo rast obvezno sejanje v vrste! Redko kaj še sejeva kar tako povprek. Le še kakšne solate ali prezimna žita, ki dobro prekrijejo plevel, da ni potrebno ročno pleti. Tudi večje rastline imava v vrstah, a vsako drugo vrsto posejeva s “polovičnim” zamikom, za večji izkoristek prostora.

DSC05065 (Medium)


6. Vzgajajte sadike in potem presajajte na vrt

Čimveč sadik! Kar poseješ na vrtu iz semen, zavzema dragocen prostor najmanj 1 mesec, če ne še dlje. Ves ta čas se lahko tudi boriš s pleveli in iskanjem svojih malih kalčkov. Zemlja je tudi relativno gola, semena imajo težje okolje za začetek uspešne rasti in ne moremo ločiti “pokvarjenih” semen od močnih semen. Ko sejemo v sadilne lončke, je vrtna greda kamor bomo sadike presadili, ta čas že zasejana z drugo rastlino in si izboljšamo izkoristek vrta! Mnogo bolj primerno okolje za kalitev je rahla in s hranili bogata zemlja. Tudi rastlinjak ali primerno zaščiten prostor pomaga pri hitrejšem razvoju sadik. Marsikatero seme zaradi različnih vzrokov ne vzklije in s sejanjem v lončke imamo pri tem večji nadzor.

Nekatere rastline res ne moreš presajati (npr. korenček, .. ), za njih uporabi trike za hitrejše kaljenje ali posej skupaj z “markirnim” posevkom (npr. rdeče redkvice, solata, .. ), ki hitro vzklije in kaže linijo, kjer bo glavna zelenjava vzklila.

piramidaaaaa-2


7. Gredice naj bodo zasejane čez celo leto ali pokrite s kompostom

Ko vzgajate sadike je tudi lažje nadzorovati zasejenost gredic. Le te naj bodo vedno zasejane s kulturnimi rastlinami! Tudi čez zimo na njih posadimo prezimne rastline. Gredice, katere ostanejo prazne, pognojimo s plastjo komposta ali posejemo kakšno pokrivno rastlino (rž, pšenico, ..), da tla ne ostanejo gola. Zimske gredice pripravi že oktobra!

DSC03488 (Medium)


8. Vrtnari tako, da boš užival

Ne pozabit uživat. Na začetku je težko in počneš “napake”, a ves ta čas opazuj in se uči. Ne gledlej na vrtnarjenje kot na delo, ampak kot uživanje in sprostitev. Investiraj v orodja, ki bodo trpela namesto tebe in lajšala tvoje delo. Čez čas boš postal mojster vrtnarjenja in opazovanja narave!

tjaša rožica-1


Če potrebuješ pomoč, nasvete ali le širiš svoja obzorja, se nama pridruži na vrtnarskih delavnicah, ki jih organizirava.

Aktualne delavnice najdeš tu: TERMINI DELAVNIC


 

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja