ALOJZ STUDEN LUJ: “Živi preprosto, razmišljaj visoko!”


Preko spleta sva v stiku z veliko ljudmi in vesela sva, ko nama pišete. Tako sva 10. junija prejela sporočilo Alojza Studena Luja. “Zasledil sem vajin članek. Izredno sem vesel, da so med mladimi ljudmi tudi taki, kot vidva. To daje upanje za svetlejšo prihodnost. S partnerico že leta živiva podobno življenje, zato mi je znan tak način. Iz vsega srca vama privoščim srečno življenje v upanju, da vaju nikdar in nikoli nihče ne prestavi drugače. Upam, da nam bo življenjska pot nanesla, da se kdaj vidimo tudi v živo. Lep pozdrav.” Naše življenjske poti so se res ekspresno prekrižale in obisk pri njima je v meni pustil močan pečat. Alojz že 25 let (partnerka Danijela nekaj let manj) živi v dolinici v stari mlinarski hiši, ki jo obdajajo potočki, gozdovi, travniki, .. Njuno življenje je posvečeno glasbi.


Preden postavim vprašanje, moram povedati, da je vajin vzgib za bivanje v naravi malo drugače od pričakovanj večine, ki jih vleče na podeželje, da lahko tam začne vrtnariti, kmetovati ali na kak drugačen način gospodariti z zemljo. Kakšen je vajin vzgib oziroma namen bivanja z naravo?

Naravno okolje ima na človeka najboljši vpliv, saj mu pomaga, da spozna sebe in Stvarnika, kar je naša osnovna, največja in najbolj pomembna življenjska naloga.

Kako pomembno se ti zdi, da sam snuješ svoje življenje

Zelo pomembno. Življenje nam je dano zato, da ga oblikujemo po svoje. Če tega ne storimo, nam ga oblikujejo drugi.

DanijelaLuj (Medium)

Zavestno poenostavljanje življenja povrne človeku moč in svoj fokus usmeri v njemu ljube hobije/stvari.

Se strinjam: “Živi preprosto, razmišljaj visoko”.

Se strinjaš tudi z rekom: “Stvari, ki jih lastiš, si na koncu lastijo tebe”?

Ne na koncu. Takoj, ko stvar dobiš, postaneš njen suženj.

Ustvarjata Glasbo Srca – kaj želita preko glasbe sporočiti svetu? Alojz, v življenju si ustvaril že mnogo avtorske glasbe, tvoj nabor albumov je izjemen. Se je sporočilo tvoje glasbe v dobi ustvarjanja veliko spreminjalo?

Najino sporočilo je ljubezen. Ljubezen je najbolj trdna osnova za vse. Kar pride iz ljubezni, cveti, vse ostalo ovene. To je najino sporočilo, ki se nikdar ne spreminja.

Uživata v improvizaciji?

Glasbe se lotevava na način, ki je danes večinoma v pozabi, celo med glasbeniki, čeprav je zadeva zelo preprosta in naravna. Človek prime glasbilo. Pri prvih tonih, ki so  bolj redki, se umiri in osredotoči svoj um na zvok. Ko misli odidejo in ostane le zvok, takrat nisi več glasbenik, ne ustvarjalec, le prevodnik skozi katerega steče glasba stvarstva, ki jo je ustvaril Stvarnik. To je bistvo. Kajti človek v resnici ni ustvarjalec, je le poustvarjalec. Človek le odkriva, kar je Stvarnik ustvaril. Ključ do takega prevodništva, je čista nepogojena ljubezen do glasbe. Samo to in nič drugega. Takoj, ko dodamo druge interese: slavo, denar,…, nimamo več ključa.

Vajin nabor inštrumentov je zelo impresiven, še bolj je impresivno to, da na vsa glasbila odlično igrata. Kakšne zvoke glasbil iščeta. Tradicionalne, moderne ali le “zanimive”?

Ne iščeva. Uporabljava vse zvoke, ki nama pridejo pod roke. Glasba nima meja.

Glasbo in glasbila predstavljata tudi v vrtcih, osnovnih šolah in širše? Koliko nastopov sta že imela do danes?

Nastopov sva do sedaj imela nekaj sto. Bolj nama je pomembno, da so bili nastopi dobri in da so otrokom in odraslim prinesli lepe trenutke in nova spoznanja.

Kako to, da vama prsti kar letijo po inštrumentih?

To pa je stara resnica: “Vaja dela mojstra, mojster pa vajo.” Brez tega ne gre. Potrebno je veliko vztrajnega dela. Kar nekaj let je potrebno, da glasbilo zazveni tako, kot je treba. Takrat si na nek način šele na začetku.

za-koncert-1 (Medium)

Alojz, tvoje besede se dosti dotikajo duhovnosti. Povej malo več.

Marsikaj imajo danes ljudje za duhovnost. Čeprav imamo lep in moder pregovor, da ni vse zlato, kar se sveti. Duhovnost izvira iz duha, duh pa je Stvarnik. Duhovnost je le takrat, kadar je prisoten Stvarnik. Brez njegove prisotnosti v naši zavesti in predvsem v naših srcih, ni duhovnosti. Duhovnost je kontakt s Stvarnikom in to je nekaj najlepšega in najdragocenejšega, kar se lahko zgodi živemu bitju. Stvarnik je naš resnični oče, ki nas neizmerno ljubi. Stoji pred vrati našega srca in pravi: “Odpri, pa vstopim.” Niso potrebna pota dolgega iskanja, on je tu med nami. Ni potreben duhovni učitelj, kajti Stvarnik je vsemogočen in je sposoben navezati kontakt z vsakim živim bitjem. Niso potrebne jogijske vaje in dolgotrajni študiji, potrebna je ljubezen in iskren namen. To je vse, kar potrebujemo, da odpremo vrata srca in Stvarnik bo vstopil. Takrat zažari luč, ki nikoli ne ugasne.

Alojz hvala za čas in hvala bralcem za njihov čas. Kje vaju lahko spremljamo, poslušamo vajino glasbo in kontaktiramo za kakšen nastop?

Imava spletno stran, kjer so podatki o najinih programih in koncertih www.glasbasrca.si, slišite naju lahko tudi na Youtube kanalu, kjer imava več kot 100 avtorskih skladb: www.youtube.com/lujindanijela in na Facebook profilu www.facebook.com/alojz.studenluj, kjer sproti obveščava o najinih nastopih.


Oglejte si njun predstavitveni video:

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja