Amortizacija – zakomplicirana beseda za preprosto kmečko logiko

V začetku leta 2015 sem bil udeleženec projekta “PVSP – Podjetno v svet podjetništva” in med mnogimi predavatelji je bila tudi izkušena podjetnica. Gulil sem jo z vprašanji (tako kot vse ostale predavatelje), iztisnil iz nje vse informacije, da bi odnesel iz predavanj maksimum. Enkrat vmes, med predavanjem o poslovnem načrtu in rednimi vprašanji, sem zaslišal: “Podjetja propadejo samo zaradi ene stvari – amortizacije.” Takrat sem si ta stavek zapomnil, ker je bil slišati pomemben, a ga nisem popolnoma razumel. Danes vidim, da ne propadajo samo podjetja zaradi amortizacije, temveč tudi ljudje.

Kaj je amortizacija – posplošena razlaga

Amortizacija je energijski, finančni ali časovni vložek, za vzdrževanje trenutnega stanja. Imamo avto, ki ga je potrebno peljati na servis, popravilo, tehnični pregled, .. Ali kot bi rekel Ivan Serpentišek: ”… strošek, ampak bit more.” 🙂 Hiši je treba čez čas zamenjati strešnike, prepleskati stene, zamenjati pohištvo, jo čistiti.. Vse to sodi v amortizacijo. In to sta zgolj dva večja primera. V življenju je veliko, veliko malenkosti, katere je potrebno skozi življenje ohranjati. In ko se te malenkosti seštevajo, nam zmanjka financ, časa ali preprosto energije, da bi jih vzdrževali. Tu se začno problemi in posameznik lahko (tako kot podjetje) pade v velike težave.

Problem amortizacije in rešitve

Ko ne moremo na dnevni, tedenski ali mesečni ravni vzdrževati več stroškov amortizacije, nas zagrabi panika in obup. Amortizacija je presegla naša razpoložljiva sredstva. Obstajata tri možnosti, ki jih lahko naredimo:

    • zmanjšamo amortizacijo in ohranimo razpoložljiva sredstva
    • ohranimo stroške amortizacije in povečamo sredstva
    • ali pa zmanjšamo stroške amortizacije in hkrati povečamo razpoložljiva sredstva. Ta je najboljša izbira. 100%

Mogoče se sliši to preveč učenih besed na enem kupu in po stari kmečki logiki to preprosto pomeni: Imej toliko, kolikor si lahko privoščiš. Potem pa, ali zmanjšaš, kar si si do sedaj privoščil, ali pa imaš preprosto več denarja, časa in energije da si lahko vse to privoščiš. Najbolje pa je narediti oboje hkrati.

Zato je Obilje male hiške

Zaradi splošne nizke amortizacije je celotna zgodba Hiškota poimenovana Obilje male hiške. Ko nimaš veliko za amortizirat, ti ostane več časa za stvari, ki ti prinašajo srečo in veselje = obilje. Velika skrivnost za nastankom imena je končno razkrita. Nama je že vse to skupaj precej samoumevno in vedno debelo pogledam, ko slišim visoke cifre mesečnih stroškov ljudi in le nekaj evrov višje mesečne prihodke . Vsem v tistem trenutku svetujem knjigo – “Rich dad, poor dad” od Roberta Kyosakija. Ne berem veliko knjig, ampak tole je pa bomba.

Vem, da ne bova za vedno v Hiškotu, bova pa zato imela izkušnje in znanje, da bova skozi življenje šla “lean” oziroma vitko. Ko bodo prišli večji finančni prilivi, si ne bova kupila najdražjega avtomobila ali ogromne hiše, ampak bova nadaljevala najin življenjski stil še naprej in viške raje vlagala za v prihodnost – na primer v predčasno upokojitev. Zelo enostavno temo predčasne upokojitve opiše Mr. Money Mustache, ki je z matematično natančnostjo izračunal, pri katerih letih lahko gresta z ženo v penzijo, ko sta si s plačo, ki sta jo prejemala, dajala na stran. Optimizirala sta si amortizacijo v nulo. Upokojila sta se pri 30. letih. Danes imata otroka, stara sta že krepko čez 40 let in že lep čas v penziji.

Po tej računici, ne vem če bo upokojitev za naju prišla ravno pred 30. letom, definitivno pa prej, kot za večino ljudi. Svoje stroške optimizirava na minimalen vložek za maksimalen izkupiček po principu 80/20. Obratno sorazmerno pa počneva za denar in ostala sredstva. Kaj veliko bolj pameten na to temo, ne morem bit, definitivno pa nama je Hiško dal najboljšo življenjsko šolo na temo amortizacije. Neizmerno ceniva to.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.