Končno sem našel čas, da filozofsko zabredem in se razpišem o času

Tjaša pravi, da je izpostavljenih toliko stvari, bi jih lahko razširil v knjigo ..
 
Einstein je izračunal in bilo je dokazano, da čas ni samostojna enota, temveč je vezana skupaj na prostor. Čas-prostor. Pa vendar se ljudje požvižgajo na znanstvene dogme in čas ostaja najpomembnejša enota. V bistvu se cel svet čedalje bolj vrti okoli te navidezne enote. Turistične agencije prodajajo najbolje preživet čas v našem življenju, zapori nam odvzemajo čas, zdravniki nam ga daljšajo, novodobne mobilne aplikacije prihranijo čas, .. Prihaja čas, ko bo čas le še pridobival na svoji vrednosti.

Vsi si želimo zelo preprosto preživet čas

Smo zelo preprosta bitja, ki želimo kakovostno preživet čas. V osnovi je to čas brez skrbi, brez bolečin in brez stresa, v krogu ljubljenih ljudi in splošnega dobrega počutja. Ko se odločamo, ali bi vikend z družino preživeli ob blejskem ali bohinjskem jezeru, izbiramo zgolj začimbo h glavni jedi. Ko izbiramo, katero jed bomo izbrali izbiramo čas, ko bomo te okuse okušali. Ko okušamo hrano se izogibamo “bljek” okusom.

V času bolezni, bolečine, bi naredili vse za čas, ko bomo zopet zdravi. Na pragu smrti bi dali od sebe tudi vso materialno in denarno imetje, da si “kupimo” čas na Zemlji.
 
Da sploh imamo čas, za nam ljubi čas, moramo poskrbeti za čim manj amortizacije oz. čim manj vsakodnevnega nujnega zla. Ali pa imamo močan denarni tok, da se požvižgamo na amortizacijo. V to globoko temo pa se poglobim raje kdaj drugič. Ko bom našel čas za to.

Mrtvi tek s časom z nekaj primeri

Spomnim se nekaj let nazaj, ko med Krškim in Ljubljano še ni bilo avtoceste. Vožnja je trajala cca. 2 uri. Še z vlakom si bil hitrejši! Potem so končno položili avtocesto in za pot v Ljubljano si prihranil polovico časa, saj po novem traja le še 1 uro. Prihranek časa 1 uro. Noro! Ko so se vozniki navadili na to novo pot, čez cca. dober teden dni, je 1 urna vožnja na tej relaciji postala standard. Prihranek je izpuhtel v nebo in bognedaj za zastoje na friški avtocesti, kjer si takoj izgubil 10 minut čisto za brezveze.
 
Predstavljam si, da je podobno v vseh industrijah. Kakšna inženirska brihta poenostavi in izboljša proces dela v tovarni in prihranijo 1/4 časa. Takoj so 1/4 koraka pred konkurenco. A le za kratek čas, ko tudi drugi kopirajo izboljšan proces dela in so zopet na istem.
 
Tako kot si posamezniki na pragu smrti kupujemo čas na Zemlji, ekologi in vsi “tazeleni”, celotnemu človeštvu kupujejo čas na tem čudovitem planetu, preden se dokončno otrese dvonogih parazitov.
 
Z dobo interneta se mrtvi tek s časom le še potencira in ko mobitel čedalje bolj postaja podaljšek naših možganov, že vsaka “prihranjena” sekunda šteje. Pomisli na morje mobilnih aplikacij.

Kako zmagati bitko s časom

Ne moreš je. Čas v osnovi sploh ne obstaja, mi pa si ga dnevno omejimo na 24 ur. Kako boš zmagal nemogočo bitko?
V bistvu to, da sta čas in prostor eno, doda velik smisel pozitivnemu razmišljanju, “The secret” metodi, vizualizaciji, ipd. No, vsaj meni se zdi, da se na tej točki ta spoznanja srečajo in podpirajo.

In kaj narediti sedaj

 In kaj narediti sedaj? Vsak ima svoj čas, tako kot imajo New York, Tokyo, Moskva, London vsak svoj čas. Jaz danes živim, da si čas raztegnem in da čimmanj vpliva name. To najbolje opiše ta stavek: “živim, kot da bom hkrati živel 90 let in jutri umrl”. Torej živeti dost odštekano že danes skupaj z realnimi pogledi v prihodost. Če bi si rad mogoče pregnal strah v kosti, si prepračunaj koliko dni ti je še ostalo do smrti. KALKULATOR TUKAJ. Meni ni več ostalo veliko dni do mojih 90 let. Mogoče s tem spoznaš, da ima čas za človeka resnično neprecenljivo vredost, zato pazi kako z njim razpolagaš.
 
Imejte lep čas! 🙂
 
Robi

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja