Čiščenje odtokov

Čiščenje odtokov s fermentacijsko tekočino

Zamašen lijak ali odtočna cev, počasno odtekanje vode in v skrajnih primerih tudi neprijetne vonjave se slej kot prej zgodijo vsaki kuhinji in kopalnici. Tudi Hiško je že imel temeljito čiščenje odtokov in kuhinjskega sifona. Pri tem  paziva, da uporabljava čim bolj naravne in okolju prijazne snovi. Odtok iz kuhinje in kopalnice se združi v en skupen odtok. Uporaba agresivnih kemičnih čistil pri nama odpade. Pomagava si s temi neškodljivimi ”čistili”.

Mehansko čiščenje odtokov

Tukaj ne gre za direktno čiščenje, temveč bolj za odmaševanje in sprostitev pretoka slabo prehodnih delov v sami instalaciji odtoka. Najlažje očistimo sifon, ki ima funkcijo preprečevanje širjenja vonjav. V najnižji točki sifona se običajno tudi nabere največ delcev, ki potem zamašijo pretok.

Domač kis in soda bikarbona
Domač kis in soda bikarbona
Domači pripravki za čiščenje

Najlažje je uporabiti sestavine, ki jih imamo doma vsi. Za čiščenje odtokov sem med domačimi živili najbolje obnese kombinacija kisa in soli (ali sode bikarbone). Kemična reakcija, ki nastane med njima je dovolj močna, da odplakne in odmaši tudi umazanijo v odtokih. V odtok najprej stresemo 2 jedilni žlici soli ali sode bikarbone, nato zlijemo 3 dcl ml alkoholnega kisa. Pustimo delovati nekaj časa oz, ko se penjenje in šumenje v odotku umiri, odtok prelijemo z vročo vodo, da splaknemo umazanijo.

 

Fermentacijska tekočina

Zelo dobro ”čistilo” odtokov pa je fermentacijska tekočina, ki nastaja pri fermentaciji organskih odpadkov, ki jih zbirava v Bokashi Organiku. Gre za stranski produkt, ki se nabira na dnu posode, zato tekočino redno odlivamo in jo imamo na voljo za uporabo vsak tretji do četrti dan. V času sezone vrtnarjenja, ima pri nama prednost za uporabo na vrtu, kjer nama služi kot gnojilo za zelenjavo v lončnih zasaditvah. Še vedno pa jo nastane dovolj, da nama služi že kot preventiva pri čiščenju odtokov.
Kuhinjski odtoki se zamašijo zaradi ostankov hrane in maščob. Fermentacijska tekočina je koncentrirana, ima nizek pH in je polna mirkoorganizmov, ki razkrajajo organsko maso. Tekočino zberemo v zbirno posodico in eno merico direktno odlijemo v odtok. Ko tekočino zlijemo v odtok, ti mikrorganizmi začnejo razkrajati obloge na ceveh in ga tako očistijo. Z rednim zlivanjem fermentacijske tekočine v kuhinjski odtok, sproti skrbiva za čiščenje odtokov, da ne pride do hujših neprijetnosti ali zamašitve.

Zaključek

Preprosto in sonaravno je najino vodilo v hiški in na vrtu. Zato je uporaba naravnih snovi, ki so na voljo najboljša izbira tudi pri gospodinjenju in čiščenju. Fermentacijsko tekočino, kot stranski proizvod, ki je na voljo celo leto, s pridom uporabljava kjer se le da.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja