Darila svobode

Ob iskanju in izbiranju daril za rojstni dan, se vedno potrudim, da poiščem nekaj, kar osebi prinese svobodo. Tako največkrat izbiram darilo, ki prinese doživetje – v naravi, adrenalinsko, sprostitveno, ipd. In ker čez leto kupim/naredim/organiziram kar nekaj daril, sem uvidela, kako so se darila iz otroštva spremenila. S tem ne mislim na tehnologijo in globalni trg, ki omogoča izjemno izbiro in dostopnost vsega mogočega. Spremenil se je predvsem namen daril.
Kot otroci smo bili neznansko veseli vsega materialnega – igrač, spominkov, kiča (ki takrat v naših očeh ni bil kič!). Ko odraščamo pa materialnost izgublja svoj učinek veselja in zadovoljstva (ali pa postanejo materialne želje izjemno visoke in zahtevne). Jaz sem veliko bolj vesela darila, ki prinaša doživetje. Zakaj ta razlika? Smo nasičeni materialnosti? Je ne cenimo več? Imamo previsoka materialna pričakovanja? Ne najdemo več veselja in sreče v preprostih stvareh? Vse to po malem. A meni se zdi, da je največja razlika ta, da smo izgubili trenutke sproščenosti in svobode.
Kot otroci smo pristni, iskreni, v trenutku in zato cenimo materialnost, ki jo prejmemo v dar. Kljub temu, še vedno vsakodnevno doživljamo svobodo, ker nismo zaskrbljeni, um nas ne obvladuje in ostajamo prisotni. Nato pa se z odraščanjem, vzgojo, šolanjem in prevzemanjem odgovornosti za sebe vse to spremeni. Materialnost si postopoma privoščimo sami, vedno več jo imamo okoli sebe. Trenutkov pa je vedno manj, umirjenost in svoboda sta dosegljivi le še v hobijih in seksu. Drugje jih nimamo več. Zato materialne stvari ne prinesejo več takšnega veselja. Z darilom doživetja skušamo drugemu kupiti trenutke sproščenosti in svobode. Pa nam uspe? Jaz si to pri izbiri daril najbolj želim in upam, da mi uspe. Vsaj za trenutek, da ”osvobodim” nekoga drugega.


Praktičnost, osebni pridih, doživetje in lep namen so ključne sestavine najlepših daril.


Zip Line Planica 27.9.2015 [zip line]
Robija letos peljem na spust po Velikanki. (vir: http://www.gore-ljudje.net/informacije/121662/)

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja