Triki za čiščenje 5 klasičnih madežev

Perilo pereva klasično, v pralnem stroju, ki ga ”najameva” pri Robijevem očetu. Navadno je Robi tisti, ki perilo da oprati, na meni je potem pomoč pri obešanju perila, pospravljanje suhega perila in pa reševanje posebnih madežev. Zemlja in švic sta pri nama konstantni umazaniji, ki jih pralni stroj reši brez problema. Zagotovo pa pozne tiste trenutke, ko na sveže belo oblačilo veselo kapne iz svežega sadja….oh, ja. Takšen madež ob preprostih trikih kmalu ni več problem.

5 trikov za odstranjevanje različnih madežev:

Sadje

Na madež nakapamo nekaj limoninega soka, podrgnemo in speremo pod tekočo vodo. Kadar je madež trdovratnejši naj bi pomagala mešanica sode bikarbone in limoninega soka, katero pustimo na madežu delovati čez noč. Drugi dan speremo.

Kri

Obvezno takoj sprati pod veliko količino mrzle vode. Z žličko soli, ki jo posipate po madežu, kri takoj odstranite. Topla voda bo madež še bolj zažla v tkanino, saj je kri beljakovinski madež, ki pri višji temperaturi zakrkne.

Mastni madeži

Na madež potresete moko, ki jo imate pri roki. Moko iz oblačila sperete s hladno vodo, zatem pa oblačilo operite s čim bolj vročo vodo.

Vosek

Pustite da se vosek strdi in oblačilo položite v hladno vodo, kjer previdno poskusite odluščiti čim več voska. Suho oblačilo, ki še ima sledi voska nato obdelajte toplotno, najlažje z likalnikom in časopisnim papirjem ali pivnikom. Časopisni papir položite nad in pod madežem in prelikajte z likalnikom. Papir vpije stopljeni vosek.

Sveža trava

Nikoli ne čistite s čisto vodo!, ker s tem travo samo še bolj vtrete v tkanino. Na madež nanesite čisti alkohol ali špirit ter nato oblačilo operite z milnico.

Pri madežih je vedno potrebno odreagirati čim hitreje in jih takoj obdelati. Najbolje je, da sredstvo za odstranjevanje madežev v tkanino vtiramo s krožnimi gibi, od zunaj proti sredini, da ne ostanejo vidni robovi. Zelo poceni in hitro dostopno sredstvo, ki lahko reši marsikateri madež pa je mineralna voda.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja