Kako učinkovito globinsko zalivati rastline – tudi v visokih gredah


Prvič sva se s Tjašo soočila s konceptom globinskega zalivanja rastlin pri spoznavanju permakulture. Nekako nama ni sedlo klasično površinsko zalivanje, ki naredi več škode kot koristi, zamudno je in poraba vode je ogromna, saj jo veliko takoj odteče ali izhlapi. Tako že drugo leto na najinem vrtu ob bučkah, papriki, kumarah in jajčevcu za zalivanje uporabljava Olla glinene posode. Ostalih rastlin na vrtu ne zalivava, temveč zemljo zastirava in/ali redno okopavava! Uporabljava jih tudi pri zasaditvah v lonec ali za visoke grede.

Olla posode so 1x žgane, neglazirane glinene posode različnih oblik, katere zakopljemo v zemljo do ozkega grla in v njih natočimo vodo. Voda nato počasi pronica skozi porozne stene in globinsko zaliva rastline v bližini. To je starodavna tehnika zalivanja, ki izvira severne Afrike, v uporabi je bila tudi v antični Kitajski več kot 4000 let. Še danes to tehniko uporabljajo v Indiji, Iranu, Braziliji, na Šrilanki, … a jo izpodriva intenzivna tehnika obdelave tal. Za manjše površine vrta, visokih gred ali balkonskih zasaditev, pa to starodavno zanje pride še kako zelo prav!

olla2_craig_mackintosh
Slika iz Šrilanke, kjer gospod polni Olla posodo. Vir: http://permaculturenews.org/2010/09/16/ollas-unglazed-clay-pots-for-garden-irrigation/ Photo copyright © Craig Mackintosh

Prihranek do 70% vode v primerjavi z ostalimi sistemi zalivanja

Olla posode napolnjene z vodo so učinkovit način lokalnega zalivanja v suši prav zaradi svojih poroznih sten, ki ne dopuščajo hitrega prehoda vode, ampak je zalivanje odvisno od “vleka” suhe zemlje. Ta “vlečna sila” se ustvari zaradi suhe vlažnosti zemlje in/ali vleka vlage samih korenin, ki se prisesajo na stene posode. Tako rastlina odvzame vodo le takrat, ko jo potrebuje in nobena kapljica ne izhlapi. Ob dežju oz. mokri zemlji Olla posoda ne zaliva, saj ni “vleka”. 

Polnijo se tedensko ali dnevno – odvisno od veliko dejavnikov; potrebe rastlin po vodi, tipu prsti, vlažnosti zemlje in zraka, velikosti Olla posode.. V povprečju eno polnjenje zdrži 2-5 dni. Priporočljivo je vodo napolniti preden se popolnoma izsuši. Odprtino posode midva pokrijeva z večjim kamnom in s tem preprečiva izhlapevanje skozi odprtino. Prav tako s tem preprečiva, da v posodo ne zaidejo manjše živali.

ollanihajna-13
Olla posoda M okrogla v loncu ob grmičastem paradižniku.

Sama jih uporabljava na vrtu ob rastlinah, ki potrebujejo veliko vode; kumare, bučke, paprike, (paradižnika na vrtu ne zalivava!), .. in v cvetličnih loncih, kjer gojiva grmičaste paradižnike. Odlične so za zalivanje vseh okrasnih rož v loncih, lončnice, VISOKE GREDE, zeliščne grede, cvetlične zasaditve, balkonske grede, jagode na vrtu, ..

Zanimivost! Solatne kumare postanejo grenkega okusa, če rastejo v presuhi in tudi prevlažni zemlji! Z Olla posodami tako regulirava okus solatnih kumar. 😉

Kako uporabljamo Olla posode?

Enostavno. Olla posodo vkopljemo v tla ali lonec. Zasipamo z zemljo tako, da še cca. 3 cm ozkega vratu gleda iz zemlje. Notri nalijemo vodo in kasneje dolivamo. Odprtino pokrijemo s ploščatim kamnom.

 

Trik! Ko greš na morje ali dopust, postaviš Olla posodo kar na zemljo (brez vkopavanja) ob sobne rože in naliješ vodo. Tako bo se voda počasi (cca. 3 dni po najinih preizkusih) oddajala skozi stično površino med Olla posodo in zemljo. 😉 Če pred tem rože dobro površinsko zalijete, bo zemlja vlažna še dlje. 😉

ollanihajna-54
Olla posoda S ploščata v cvetličnem loncu počasi zaliva, kot je opisano zgoraj pod trikom.

Kolikšno površino zemlje zalijejo?

Velja pravilo, da Olla posode vlažijo zemljo v 1x širini premera. To pomeni, da če je premer posode 20 cm (velikost L), zalije površino premera 60 cm (20 cm na vsako stran). Korenine rastlin bodo zelo hitro našle pot do vlažnih glinenih sten, tudi od dlje!

Na klasičnih ali visokih gredah širokih 120 cm, sta za zalivanje dovolj Olla posodi premera 19 cm (velikost L) v dveh vrstah – center vsake naj bo nekje 30 cm odmaknjen od roba grede. Več primerov postavitev so oglejte na koncu tega prispevka.


Velikosti Olla posod in kje si jih lahko priskrbim?

Na voljo so v različnih velikostih, za širok spekter uporabe, v najini spletni trgovini:

SPLETNA TRGOVINA KUPI.OBILJE.SI
vrt_obilja_s podpisom-01


olla s

Olla posoda S okrogla (V: 14 cm, Φ: 10 cm, Vol: 0,3 l)
Olla posoda S ploščata (V: 11 cm, Φ: 10 cm, Vol: 0,25 l)
so primerne za:
lončnice, balkonska ali sobna korita, sobni lonci, viseče košare, vertikalni vrtovi, skalnjaki, zeliščni vrtovi, težko dostopna mesta, ..


olla M

Olla posoda M okrogla (V: 18 cm, Φ: 13 cm, Vol: 1,1 l)
Olla posoda M ploščata (V: 13 cm, Φ: 13 cm, Vol: 0,8 l)
so primerne za:
Večje lončnice, večja balkonska ali sobna korita, sobni lonci, zeliščni vrtovi, skalnjaki, pri manjših cvetličnih ali zelenjavnih zasaditvah na vrtu, VISOKE GREDE, ob posameznih rastlinah (kumare, bučke, paprika, jajčevci, ..


Olla L

Olla posoda L okrogla (V: 27 cm, Φ: 19 cm, Vol: 2 l)
Olla posoda L ploščata (V: 20 cm, Φ: 19 cm, Vol: 1,7 l)
so primerne za:
Zelenjavni vrtovi ( ob kumarah, bučkah, papriki, jajčevcih, ..), večje cvetlične ali zelenjavne zasaditve, VISOKE GREDE, nasad jagod, malin, ribeza, .. ter za vse vrtove, gredice, ki jih obiskujete občasno (vikend, v času dopusta), ..


Če imate pred uporabo pomisleke in rabite nasvet nama pišite na info@obilje.si.

Primeri postavitev Olla posod:

Olla nova


Olla posode so izdelane v Sloveniji in njihove dimenzije oz. volumen lahko odstopa od zapisanih vrednosti.

Upam, da sva ti s tem predstavila še eno odlično sonaravno rešitev za vrtnarjenje in olajšala delo na vrtu. 🙂

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja