Gospodinjski triki za urejen dom

Sredstva za čiščenje in nego gospodinjskih pripomočkov ter doma, ki si jih pripravite sami, so lahko zelo praktična in ugodna. Poleg tega pa so prestala tudi preizkus v praksi. In to ne samo moji. Takšne pripravke so uporabljale že naše babice, ki niso imele na voljo čezmerne kemije, njihov dom pa je bil kljub temu urejen.

V tem članku sem zbrala nekaj starih in zanesljivih receptov za pripravo čistilnih, negovalnih in pralnih sredstev, katerih se poslužujem v hiški pod orehom.

Odkrijte dragocene napotke in zvijače, ki pridejo prav vsaki gospodinji (ali gospodinjcu).

Pomoč pri brisanju prahu

1l vode
1čž kisa

Najlažje je raztopino zmešati v stari razpršilki, s katero pošpricate prašno površino ali krpo. S tem zmanjšate dviganje prahu in ga temeljito spravite iz pohištva.

Sijoče pomivalno korito in čisti štedilnik

100ml kisa
200ml vode
80g sode bikarbone
20g soli

V plastični posodici zmešam vse sestavine, da dobim gosto, vendar tekočo zmes. Nanesem jo na krpo ali gobico in zdrgnem umazano površino. Na koncu splaknem z vodo in pobrišem do suhega.

gospodinjskitriki-2

gospodinjskitriki-3

gospodinjskitriki-4

gospodinjskitriki-5

gospodinjskitriki-7

Pomivalno korito po čiščenju

Popolnoma prosojna okna

1l vode
1/2 l kisa
časopisni papir

Vodo nalijem kar v staro razpršilko, dolijem kis in z gobo ali krpo očistim stekla. Nato steklo obrišem s s čisto krpo in do suhega spoliram s časopisnim papirjem. Nasploh časopisni papir najbolje očisti steklene površine. Priporočam tudi pri pranju avta.

Za navadno čiščenje zadostuje navedena razopina. Če pa so stekla izredno zamazana, lahko uporabiš sam, nerazredčen kis ali pa jih predhodno zdrgneš s polovico čebule 🙂

Čiščenje pohištva iz hrastovega lesa

1 žlica čebeljega voska
300ml piva
2 žlički sladkorja

Vosek stopiš v vodni kopeli in pustiš, da se malo ohladi (pazi, da se ne strdi.). Nato dodaš pivo in sladkor. Z mehkim čopičem namažeš površino in pustiš, da se posuši, nato pa z mehko krpo zdrgneš do sijaja.

(Odličen recept, ki nama pride prav pri čiščenju hrastovega poda v Hiškotu)

Večnamensko pralno milo

1 kg trdega, naravnega, navadnega mila
500g sode
7 1/2 l vode

Milo naribaš ali narežeš na drobne kose in med stalnim mešanjem v vodi skuhaš s sodo, dokler ne doseže ustrezne gostote. Dobljeno milno lužnico si potem shraniš v posodi za nadaljnjo uporabo. Če ji dodaš še nekaj kapljic eteričnega olja po lastni izbiri, dobiš čudovito dišeča oblačila.

Perilo naj bi bilo čudovito belo, če platneno vrečko napolniš z opranimi in suhimi jajčnimi lupinami, jo zavežeš in opereš skupaj s perilom.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja