Hiško – Kratek opis

Na gozdni jasi pod velikim orehom stoji Hiško. Tako je ime mali leseni mobilni hiški, v kateri s Tjašo stalno kampirava od pomladi leta 2014. V Hiškotu je prisoten odraz moje osebnosti. Oba sva iznajdljiva, preprosta in zaljubljena v svobodo.

Svoboda

Po končanem študiju gradbeništva, sem želel svoje znanje preizkusiti in z željo po bivanju na svojem, sem hitro pljunil v roke. Vse svoje prihranke in sprotni zaslužek sem vložil v vizijo življenja na malem prostoru in začel načrtovati.
Izbral sem prostor. Zelenica obrnjena proti jugu, v zavetju starega kmečkega kozolca in velikega oreha na robu jase. Oreh služi kot naravna senca poleti, pozimi pa brez listov omogoča soncu, da se lahko na polno upre po leseni fasadi. Večina oknov je obrnjenih proti vzhodu, da jutranji žarki ogrejejo in prebudijo notranjost. Hiško brez temeljev lebdi nad zemljo, nosi ga le par betonskih blokov. Les, OSB plošče, slama, lesna izolacija in kamena volna so glavni izolacijski materiali za hladne noči.

Cilj Hiškota ni bil samozadostnost, vsak rabi le svoj kotiček in mir. S starši se nisem sprl in tudi daleč se nisem šel. Le tisti prostor okoli sebe sem rabil, saj poznate ta občutek. Z očetom in mamo smo sedaj najbližji in najboljši sosedje.

Iznajdljiv

hisko delo-3Življenja brez tekoče vode si sprva nisem predstavljal, saj sem to doživel le nekajkrat pri poletnem kampiranju. Stvari sem reševal inženirsko, lepo po vrsti.
Kompostno stranišče, z uporabo žagovine namesto tekoče vode, je prva rešitev. Emmm.. Aha! En velik sodček piva bi mogoče prišel prav! Mislim, ne kot pomoč pri razmišljanju ampak kot 50 litrski rezervuar vode, ki služi umivanju zob in posode. Za tuširanje pa kar plastenka polna vode, ki si jo zlivam po sebi. Ostane le še pranje oblačil. Za ta problem sem porabil ure in ure razmišlanja in na koncu sem se počutil kot zapornik, ki bežeč iz zapora, po preplezanih devetih zidovih obupa pri zadnjem, desetem zidu in se obrne nazaj. Najverjetneje sem bil pred revolucionarno rešitvijo, vednar si perilo še vedno perem pri svojih starših (sam !).

Preprost

Notranjost HiškotaPreprosto in skromno je 17 m 2 površine opremljenih z dnevnim prostorom, spalnico, omaro za oblačila, malo kopalnico, v katero stopimo čez kuhinjo. Do vsakodnevnega počitka se je potrebno povzpeti po lojtrci, kjer je spalnica z malim okencem. Spominkov in večletne krame ni. Le tisto kar vsakodnevno potrebuješ estetsko zapolnjuje celoten prostor. Takšno okolje te vzpodbuja k razmišljanju. Vendar priznati je treba, da brez kmečkega kozolca podeželjsko življenje na tako malem prostoru ne bi bilo mogoče.

GALERIJA

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja