Indijski kruhki

Nama so indijski kruhki zelo simpatični in si jih kar pogosto pripraviva. Ker nimava pečice, si ”navadnega” kruha ne pečeva, zato nama ti kruhki predstavljajo odlično alternativo.
Gre za okrogel “ploščat kruh” (ang. flat bread), katerega osnova je moka, sol in voda. Gre torej za zelo osnovna živila, ki so vsakomur pri roki. Tako so kruhki v Azijskih deželah (predvsem v Indiji) del vsakega obroka. V vsej dolgoletni kulinarični tradiciji, se je razvilo veliko variacij kruhkov, ki se med seboj ločijo po dodatnih sestavinah in načinu priprave. Vsi pa v izvornih deželah služijo namesto pribora, saj s trganjem manjših koščkov zajemajo različne omake in riž. Tudi midva obrok, kadar pripravim indijske kruhke, jeva z rokami. Doživetje hranjenja z rokami je vedno posebna izkušnja in meni v velik užitek. Še nekaj, kadar ješ z rokami, se s hrano ne moreš nikoli opeči – temperaturo hrane namreč preveriš že z rokami, preden jo daš v usta. 😉


V grobem se indijski kruhki delijo na kvašene in nekvašene (z ali brez kvasa). V večini primerov sama delam nekvašene, ker kvasa nikjer drugje ne uporabljava in ga kupim le takrat, kadar v naprej vem, da bom delala kvašene indijske kruhke. Pripravila sem 2 recepta različnih vrst kruhkov. Za enega imam sestavine vedno na zalogi.

 1. Kvašeni indijski kruhki (indijsko NAAN)

  Sestavine (merim s skodelicami za čaj, ker druge mere nimam):
  3 skodelice moke (bela, polbela)
  – 1 paket suhega kvasa ali polovičko kocke svežega kvasa
  – 1 žlica sladkorja (belega)
  – 2 čž soli
  – 1/4 skodelice stopljenega masla ali navadnega olja (maslo da boljši okus)
  – 4 žlice mleka (rastlinsko ali kravje)
  – 1 skodelica tople vode (dodajamo počasi!)

  Moko vsujemo v skledo primerno za mesenje. V sredini naredimo jamico, kamor nalijemo 1/4 skodelice tople vode, vanjo stresemo sladkor in prilijemo mleko. V to stresemo suhi kvas oz. nadrobimo sveži kvas. Počakamo, da začnejo kvasovke delati. Vmes, ob strani jamice, po moki, potresemo sol in prilijemo stopljeno maslo ali olje. Nato testo zamesimo. Vodo med mesenjem prilivamo počasi in po potrebi dodamo. Dobiti moramo gladko kepo testa, ki se ne vleče ampak je kompaktno. Nato posodo prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo testo, da vzhaja. Jaz ga pustim dobro uro. Po eni uri, testo še enkrat pregnetemo in razdelimo v male kroglice, premera 4-5 cm. Zložimo jih nazaj v posodo in pustim počivati še pol ure.
  Na štedilnik postavimo ponev za peko palačink in jo dobro segrejemo. Vmes začnemo valjati posamezne kroglice. Razvaljamo jih v obliki kroga, pol cm debelo. Ko je ponev vroča, vanjo damo prvi kruhek. Med pečenjem ga obračamo in po želji pomažemo s kapljico olja na obeh straneh. Zaradi kvasa se vmes napihuje in postopoma rjavi. Pečen je, ko ima po sebi več rjavih lis (kot pri palačinkah). Spečemo vsak kruh posebej.

  *Za gurmane še en dodaten predlog: ko je kruhek pečen, ga premažemo  maslom in strtim česnom. Tako dobimo zelo aromatičen in maslen indijski kruh.
  naan


 2. Nekvašen indijski kruh (ROTI)

  Sestavine (merim s skodelicami za čaj, ker druge mere nimam):
  3 skodelice moke (bela, polbela)
  – 2 čž soli
  – 1/4 skodelice stopljenega masla ali navadnega olja (maslo da boljši okus)
  – 1 skodelica tople vode (dodajamo počasi!)

  V skledo, kjer bomo mesili testo stresemo moko, sol, olje. Vodo prilivamo počasi in gnetemo. Zamesimo gladko kepo testa, ki se ne vleče ampak je kompaktna. Ker testo ne vsebuje kvasa, ga ni potrebno vzhajati. Kljub temu testo pustimo ”počivati” pol ure. Nato sledi enak postopek priprave – testo razdelimo v male kroglice, premera 4-5 cm. Na štedilnik postavimo ponev za peko palačink in jo dobro segrejemo. Vmes začnemo valjati posamezne kroglice. Razvaljamo jih v obliki kroga, pol cm debelo. Ko je ponev vroča, vanjo damo prvi kruhek. Med pečenjem ga obračamo in po želji pomažemo s kapljico olja na obeh straneh. Tudi tu se kruhek vmes rahlo napihuje in postopoma rjavi. Pečen je, ko ima po sebi več rjavih lis (kot pri palačinkah). Spečemo vsak kruh posebej.

V primerjavi s kvašenimi kruhki, so ti manj rahli in mehki. Ko se shladijo znajo postati zelo krhki in spominjajo na ”naše” mlince. Če jih po peki premažemo z maslom jih obogatimo in zmehčamo.
chapati


Predstavila sem dva osnovna tipa indijskih kruhkov, vendar obstaja jih mnogo. Sama pripravljam še PARATHE – nekvašeni kruhki, enake recepture kot ROTI, razlika pa je pri valjanju testa. Ko razvaljamo krog, ga čez sredino prepognemo in zopet zvaljamo na enako debelino. To ponovimo še 2x. Dobimo večplastni kruh, ki ga spečemo kot roti.
Oba recepta pa sta le približka pravih indijskih kruhov, saj mi še ni uspelo narediti tako dobrih, kot jih lahko dobiš v Indijskih restavracijah. Tam jih pečejo še na posebni ponvi ali celo krušni peči. Vse to zelo vpliva na okus teh dobrot.

Dober tek! 😉

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja