ROBERT LISAC: “Zame gre pri minimalizmu za poenostavljanje življenja, čisto preprosto”


Z Robertom Liscem se sedaj poznava že nekaj časa. Na začetku naju je združila tema o minimalizmu.
Po večih pogovorih sem naredil intervju o minimalizmu, umetniškem ustvarjanju in življenju.
Svež pogled nekoga, ki živi v mestu z družino in se umetniško udejstvuje.LisacRobert, čudovito ime imaš. 18. najbolj razširjeno ime v Sloveniji. Povej nam, po čem se razlikuješ od ostalih 10.298 Robertov v Sloveniji?

No, tudi ti se lahko pohvališ s čudovitim imenom, ki izvira iz stare nemščine. Originalno se je glasilo “Rupert” in iz tega je nastal Robert. Robert pa pomeni s slavo obsijan. Nisem vedel, da nas je toliko. Uf! Od ostalih se razlikujem po tem, da sem verjetno edini Robert, ki se ukvarja z mozaičarstvom  in minimalizmom, kjer gre za poenostavljanje življenja.

Mozaiki so tvoja strast torej. Si eden najboljših mozaičarjev v Sloveniji. Povej nam malo več o tvojem delu in pogledu na umetnost.

Hvala za pohvalo. Paše. Mozaičarjev je v Sloveniji več, kot sem sam mislil, da jih je in veliko je zelo dobrih med njimi, ki ustvarjajo čudovite mozaike. Od večine mozaičarjev se razlikujem po tem, da so moja specialnost mozaični portreti, ki jih delam po naročilu. Pred približno enajstimi leti sem imel preblisk, da bi lahko izdeloval mozaične portrete, kajti nekako sem bil precej razočaran nad tem, kaj ljudje drug drugemu kupujejo za rojstni dan ali kakšne posebne priložnosti.

Sodi piva ali vina so darila brez duše. Spiješ pivo ali vino in kaj potem? Zato sem začel izdelovati mozaične portrete, ki sem jih testno podarjal na rojstnih dnevih in porokah in odziv je bil vedno zelo veličasten in enkraten.

unnamed (4)

Kako bi opisal občutke, ko “padeš not” v stvari, ki jih počneš?

V enem stavku: Čas se ustavi. Božansko je, skoraj tako dobro, kot seks. 😉

Ukvarjaš se z veliko področji, ena izmed njih je tudi Minimalizem, kot način življenja. Kakšna so tvoja opažanja in v katerih situacijah uporabljaš minimalistične prijeme? Kaj sploh je zate minimalizem ali to pomeni da si škrt?

Res je, sem multipraktik, ki se nenehno trudi početi vsaj dve ali tri stvari, ne pa 1000 hkrati. Zame gre pri minimalizmu za poenostavljanje življenja v vseh sferah. Zakaj bi dnevno pospravljal svojo kramo, če se je lahko rešim in je potem pospravljanja (vsaj moje krame), manj? Ko sem še poučeval borilne veščine sem po več kot 30 letih ukvarjanja z njimi dojel, da sploh ni trik v tem, da obvladaš 1000 različnih tehnik, temveč raje eno, dve ali tri, ampak tako, da jih lahko uporabiš v 1000 različnih situacijah. Tudi to je minimalizem.

Če je le možno, žal premalokrat, grem s kolesom namesto z avtom v službo, kajti vrtec in šola sta čisto na drugem koncu Ljubljane. Tudi tu bi bilo dobro še malce poenostaviti stvari. Zame gre pri minimalizmu za poenostavljanje življenja, čisto preprosto. Včasih mi  to uspeva vrhunsko, včasih slabše, kar je normalno.

Tudi v mozaičarstvu se trudim reducirati uporabo materialov, zaradi tega se mi zdi mikromozaičarstvo tako super, ker potrebuješ samo dva zaboja, v katera stlačiš lahko ves material, ki ga potrebuješ. Ampak materiala pa je še veliko za porabiti, da se ga rešim, bo treba narediti nekaj tečajev, kjer bomo delali samo s keramičnimi ploščicami ;).

unnamed (5)V prostem času izdelujem tudi bone carving obeske, gre za rezbarjenje kosti. Če že jem meso, se mi zdi pomembno, da, če žival že umre zaradi nas, da porabimo res vse dele živali in čim manj zavržemo. Tudi to je aspekt minimalizma, da narediš recimo “fancy” nakit iz nečesa, kar drugi smatrajo morda še za material za kostno juho, v največ primerih pa  za smeti. Več o bone carvingu tukaj: http://www.robertlisac.com/bone-carving-galerija/

Tudi v športu se da minimalizem krasno uporabljati. Načeloma me ne zanimajo potratni športi v smislu drage infrastrukture kot so razni stadioni in oblike gibanja, kjer je potrebno veliko opreme. Zato prisegam na borilne športe, hojo, tek, plavanje in vaje z lastno telesno težo.

Obstaja na tisoče definicij, kaj minimalizem je in kaj ni, zato je moj minimalizem lahko drugačen od tvojega, ker se najini definiciji razlikujeta. Hm, škrt? Odvisno za kaj? Glede sladkarij, neumnih igrač in vsega, kar ljudje mislijo, da to res morajo imeti, ja. To pa ne pomeni, da škrtarim pri zame pomembnih stvareh. Res pa je, da imam tendenco raje investirati čas in denar v doživetja kot stvari. Sicer pa zelo neredno o poenostavljanju življenja pišem tukaj: http://khekhe510.wix.com/slominimalist

Ali je minimalizem nenakšna veda o preprostem in svobodnem življenju?

Lahko živimo zelo preprosto tudi kot ujetnik v celici, smo zaradi tega svobodni? Lahko živimo zelo svobodno, kar pa nujno ne pomeni, da živimo preprosto. Vsak si mora najti in definirati svojo definicijo minimalizma. Zame so pomembne komponente poenostavljanje življenja, doživetja, delati čim več to, kar me veseli na čim bolj učinkovit način. Izključuje pa “klošeraj”, brezglavo potrošništvo…zato mi gredo tudi na živce vsi komercialni decembrski prazniki.

001 trekking

Sam živiš v stanovanju z družino. Torej je minimalizem mogoč tudi za vse ki živijo “normalno” življenje. Je res lahko vsak minimalist?

Kot sem že zgoraj namignil, vsak je lahko minimalist. Bom provokativno karikiral, če imaš jahto in jo opremiš minimalistično, se lahko imaš tudi za minimalista, ali ne? Je minimalist res samo tisti, ki ima 87 stvari, se prehranjuje vegansko, spi na tleh, hodi naokoli bos in živi brez avta? Če je to sprejeta definicija minimalista, potem pač nisem minimalist. Meni gre za proces, ne za naziv.

Kaj si ti že spoznal v svojem življenju in kako gledaš nase sedaj?

To je pa vprašanje, na katerega težko odgovorim. Res je, da sem napisal nekaj knjig o taoizmu, borilnih veščinah in drugih področjih, ampak vedno, ko sem mislil, da sem res že nekaj spoznal, me je življenje hitro spet prizemljilo, zato bom raje tiho.

Kaj je zate razlika med vedeti in spoznati?

Odvisno, kako vedenje in spoznanje definiramo. Moje osebno mnenje je, da je vedeti pač teoretično znanje, spoznati pa je pogojeno s prakso in resničnim vedenjem.

Misliš, da lahko vsak živi svobodno oz. uspešno življenje, ter se izpopolnjuje na ravneh ki ga veselijo?

unnamedNa to vprašanje ne morem odgovoriti, ker je vsak človek drugačen. Lahko odgovorim le zase. Seveda stremim k vsemu, kar si naštel zgoraj in obstajala so obdobja, ko sem živel točno to, kar sem si želel in obstajajo vmesna obdobja, kjer se stvari spremenijo in si moraš vse skupaj spet tako zastaviti, da si prilagodiš okoliščine tako, kot tebi paše, če je to seveda možno.

Če si vztrajal z branjem do semkaj, ti pa poklanjam brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE, ki  si jo lahko snameš na moji spletni strani www.robertlisac.com, ko se prijaviš na moje e-novice. Robi, kdaj bo pa tvoja e-knjiga zagledala luč sveta? 😉

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja