Kanček spomladanske divjine na krožniku

Zdaj, ko gozdovi še niso olistani, podrast kraljuje in nam nudi svoje divje dobrote. Meni zelo ljubi čemaž, ter presenetljivo dober, a zelo nepoznan
divji hmelj, sta danes v naše kosilce vnesla nekaj spomladanske divjosti.

AJDOVA KAŠA S ČEMAŽEM IN DIVJIM HMELJEM

Tjasa za objavo z znakcom-1-2
Divji hmelj

Sestavine (za 2 osebi):

  • 1 skodelica narezanega svežega čemaža
  • 1 skodelica narezanih vršičkov divjega hmelja
  • 1 mala čebula
  • 1/2 skodelice ajdove kaše
  • Sol
  • 1 jž olivnega olja

Priprava:

V lonec stresemo ajdovo kašo, zalijemo s hladno vodo in damo kuhati. Čemaž in hmelj speremo pod tekočo vodo in narežemo na manše koščke. V ponev nalijemo malo olja, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo. Ko postekleni, dodamo naredzane hmeljeve vršičke in jih podušimo. Ko je ajda skuhana, vanjo vmešamo podušene vršičke ter narezan čemaž. Dobro premešamo ter pustimo minutko ali dve, da se čemaž pokuha. Začinimo po okusu.

 

Namig: Kasneje, kot boste dodali čemaž, bolj aromatična bo jed ter tudi bolj začinjena.

                Jed lahko obogatite z 1 jž bučnega olja, ki ga prelijete po servirani jedi.

 Tjasa za objavo z znakcom-3-2

Čemaž je že splošno znana užitna divja rastlina, ki na plano pokuka konec februarja ali v začetku marca, nabiramo pa ga lahko vse do meseca maja. Sama ga največ nabiram v zgodnji pomladi, ko moje telo najbolj hrepeni ponečem svežem in zelenem iz narave. Ker pa je precej ostrega okusa, ga jedem dodajam v zmernih količinah. Kadar ga uživam svežega, je ta kolilčina precej manjša od tiste, katero dodajam kuhanim jedem.

Tudi divji hmelj večina ljudi že pozna, vendar pa je njegova uporaba v spomladanskem času precej podcenjena. Mladi hmeljevi vršički, ki v tem času prihajajo na plano, so kot mali šparglji. Tako je tudi uporaba vršičkov divjega hmelja v kulinariki precej podobna uporabi špargljem. Najbolj zgodnji in mladi poganjki, v sebi še nimajo hmljeve grenčine in so hrustljavo užitni tudi čisto sveži. Kasneje, ko pa se hmelj že ovija, postanejo vršički grenkejši ter trši. Če zamudite njihovo zgodnje spomladansko rast, jih lahko naberete tudi kasneje. Poiščite vršiček ovijalke in odlomite na delu, ki je še mehak, gibljiv in gladek. Starejši deli imajo namreč male kaveljčke, s katerimi si hmelj pomaga pri ovijanju.

Divji hmelj lahko najdete na sončnih, vlažnih mestih, ob bregovih rek ter potokov. Lahko se ga goji tudi doma, zato sva ga letos tudi presadila v bližino vrta.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja