Ko ti vrt ponudi zelenjavo, naredi zelenjavno rižoto

Imam en predlog. Ko ti vrt ponudi ogromno zelenjave, jo naberi, odnesi k mami (ali babici) in jo nahecaj, da naredi zelenjavno rižoto. 😀 Spodaj je moja mama napisala svoj recept, ki pa dopušča mnogo kreativnosti.

rižota-3Sončna rižota

Sestavine (za 4 osebe):

– Sezonska zelenjava z vrta (neomejena količina)
– 1 skodelica riža
– 4 žlice sončničnega olja
– Začimbe ( sol, kurkuma, kajenski poper)
– Potrpljenje pri čiščenju, lupljenju, sekljanju in rezanju zelenjave

V osoljenem kropu kuhamo zelenjavo, dodajamo po vrstnem redu glede na čas kuhanja. Npr. najprej stročji fižol, potem korenček, kolerabica, potem zelen grah, potem blitvo, potem zeleno, da se nam enakomerno skuha. Na olju prepražimo čebulo, stresemo v lonec, dodamo riž in kurkumo, poper. Kuhamo dokler ni riž skuhan na polovico. Potem postavimo lonec v razgreto pečico na 200 stopinj in pečemo dokler voda ne izpari.

rižota-1
Vsa zelenjava na sliki je bila dodana rižoti in je zrasla na vrtu Preprostega vrtnarja: cvetača, brokoli, čebula, grah, korenček, stročji fižol, kolerabica, blitva in listje zelene.

Zraven rižote lahko servirate kar vam srce poželi. Ker je sezona bučk, smo poleg rižote jedli še pohane bučke. Pa seveda zeleno solato. 🙂

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja