Kompostno stranišče Kantá– Ne, to ni uno na štrbunk

Kjer nimate tekoče vode, je kompostno stranišče odlična rešitev. Tudi ljudje, ki bi radi pridobivali lasten kompost iz blata in urina in s tem zmanjšali porabo vode, so pristaši različnih načinov kompostiranja. Sam sem mislil, da to ne gre, da preveč smrdi. Predstavil vam bom način Kantá, katerega sam uporabljam v kopalnici Hiškota.

Zakaj ne potrebujemo vode?

Kompostno stranišče z vedrom v notranjosti je prirejeno dimenzijam Jupol veder. Zgornja plošča je na pantih, da lahko vedra menjavamo
Kompostno stranišče z vedrom v notranjosti je prirejeno dimenzijam Jupol veder. Zgornja plošča je na pantih, da lahko vedra menjavamo

Voda je pri klasičnih straniščih le medij za transport odplak iz točke A v točko B, kjer je točka A naša hiša, točka B pa nas ponavadi ne zanima več. Pri vodi so problem tudi vonjave, ko se odplake zmešajo. Tudi pri živalskem gnoju ni nič drugače. Zmešanega z vodo kmetje trosijo po travnikih in njivah. Nisem znanstvenik, ampak te intenzivne vonjave mi vedno pravijo, da nekaj tu ne štima.

Pri kompostnem stranišču Kantá, ne potrebujemo medija. Za preprečitev vonjav dodamo posipni material, ki vsebuje veliko ogljika, da vpije tekočino. Najprimernejša je žagovina, ki se tudi nadalje odlično kompostira.

Sistemi kompostnih stranišč

Veliko sistemov je na voljo, od bolj tehnološko dovršenih do preprostih. Pobrskajte malo po spletu, sicer je več literature na voljo predvsem v angleškem jeziku. Več o tem, si lahko preberete tukaj (v angleščini): http://humanurehandbook.com/downloads/Chapter_6.pdf.

Sistem, ki vam ga bom opisal, v tujini trži in promovira Joseph Jenkins pod znamko Humanure. Več o tem, na njegovi spletni strani: http://humanurehandbook.com/.

Kompostno stranišče Kantá

Celoten postopek je razdeljen na tri dele.

1. Kompostno stranišče v hiši

Za vzpostavitev kompostnega stranišča potrebujemo prostor in naslednje stvari:

 • 5x 20 litrsko vedro (jupol kanta po domače) s pokrovom
 • Prirejeno stranišče, kamor lahko vstavite vedro (Poglej sliko)
 • Zadostno količino žagovine na zalogi*
 • Lopatica in vedro (15 litrov) za posipanje žagovine
 • Neodišavljen in neobarvan wc papir

Prirejeno stranišče lahko uporabljamo v notranjih ali zunanjih prostorih. Zavzame malo več prostora, kot navadno stranišče, saj rabimo zraven še vedro za žagovino. Novo vedro vstavimo v stranišče in posipamo eno ali dve lopatki žagovine, da prekrijemo dno. V stranišče opravimo veliko in malo potrebo (brez ločevanja) in za tem vedno posipamo žagovino. Posipajte dovolj žagovine, saj le ta ustavi vonj in vpija vlago. Vedro dve osebi napolniva nekje v 4-6 dneh. Nato polno vedro preprosto zamenjamo z novim. Polna vedra skladiščimo zunaj ali v kleti, in ko napolnimo vsaj 4 vedra, jih naenkrat izpraznimo na posebnem kompostnem kupu.

* – Žagovino dobimo na bližnji žagi masivnega lesa. Najbolje je, da si priskrbite zalogo za dlje časa (1 m³ zadostuje za dve osebi eno leto).  Ne uporabljajte žagovino iz mizarskih delavnic, saj ta žagovina vsebuje veliko lepil. Ne uporabljajte oblancev, saj se ne kompostirajo, ker njihova vlakna niso prerezana, kot pri žagovini.

Zaloga žagovine
Zaloga žagovine

2. Nalaganje kompostnega materiala

Ko imamo vsaj 4 polna vedra, je čas za izpraznitev. Praznimo jih na posebnem kompostniku, dimenzij 1 m x 1m x 1m. Če kompostno stranišče uporablja več ljudi, dimenzije povečajte. Kompostnik naj bo narejen iz lesa in dovolj zračen, pred prvim nanosom pa dno prekrijte z vejami in slamo, vsaj 20 cm debeline. Praznjenje veder traja nekje od 10 do 15 minut. H kompostniku si prinesemo naslednje pripomočke in surovine:

 • Polna vedra iz kompostnega stranišča
 • Enako količino zelenega kompostnega materiala
 • Enako količino slame
 • Vile*
 • Wc ščetka*
 • Vedro vode* ali tekočo vodo
Tjasa za objavo z znakcom ja-1 (Small)
Kompostnik in pripravljen material

 

Za zeleni kompostni material se smatrajo materiali, ki imajo nizko vsebnost ogljika in visoko vsebnost dušika (N:C Ratio). Dušik je vir beljakovin za mikroorganizme, ki pospešujejo kompostiranje. Ti materiali so: organski kuhinjski odpadki, sveža trava in zelenje, kavne usedline. Samo blato in urin v vedrih sta tudi zelena kompostna materiala, a delež žagovine (vsebuje veliko ogljika) prevladuje, zato potrebujemo več zelenega kompostnega materiala, da se vzpostavi pravo ravnovesje med ogljikom in dušikom.
Pri tem sistemu kompostiranja zelenega materiala ni nikoli preveč.

* – Orodja uporabljam samo za ta namen

Postopek nalaganja materiala:
 • Najprej z vilami slamo odstranimo iz sredine kompostnika in jo potisnemo za rob, da naredimo prostor na sredini (ne velja, ko nalagamo prvič)
 • Praznimo vedra in zraven dodajamo zeleni material, da se enakomerno porazdeli
 • Izpraznjena vedra očistimo z vodo in wc ščetko. Vodo odlijemo na kompostni kup
 • Oprana vedra osušimo
 • Na kompostni kup pa natrosimo slamo vsaj 10 cm debeline
Tjasa za objavo z znakcom ja-16 (Small)
Praznjenje materiala traja od 10 do 15 minut.

Dodatne možnosti:

 • Pri vzpostavitvi kompostnika na začetku spodaj dodajte mrežo proti voluharjem. Nikoli ne polagajte folije in materialov, ki ne dovoljujejo prehoda vlage, mikroorganizmov in deževnikov.
 • V kompostni kup dodajte eno lopato oglja (na vsako polnjenje), ki nase veže veliko vlage in mikroorganizmov
 • V kompostni kup dodajte eno lopato zemlje (na vsako polnjenje), tako prinesemo nove mikroorganizme in zemlja se poveže z kompostom
 • Kompostnik pokrijte z mrežo, da ga zaščitite pred mačkami in ostalimi živalmi
 • V kompostni kup vstavite termometer in popolnoma nadzorujte potek kompostiranja
Kako poteka kompostiranje

Ko naložimo material se začne vroča faza kompostiranja, ki traja do nekje tedna dni. V tem času se temperatura povzpne na 55-65˚C. Odvisno od letnega časa. Ob hudi zimi je ta temperatura nižja ali pa mikroorganizmi počivajo in kasneje vzpostavijo vročo fazo. Po enem tednu temperatura pade, a znotraj je še vedno nad 40˚C do naslednjega praznjenja veder. Ko je kompostni kup do konca zapolnjen, ga pustimo stati še najmanj eno leto. V tej hladni fazi svoje opravljajo deževniki, ki se sami namnožijo.

3. Uporaba komposta

Pridobljen kompost je lahek, črn in prhek in ima vonj po zemlji. Kompost uporabimo na lastni parceli za gnojenje sadnih dreves, grmovnic, zmešamo z živalskim kompostom, ..  Kdor ima pomisleke, da bi uporabil svoj kompost za gnojenje, naj povpraša svojo komunalno podjetje za odvoz (kakor je tudi praksa pri Rastlinskih čistilnih napravah, kjer je na koncu trdi del odplak »ostanek« oz. kompost in ga komunalno podjetje odpelje na svojo deponijo). Kompost lahko odpeljete tudi v bližnji gozd, kjer bodo drevesa zelo hvaležna! Kompost je bogat in poleg vseh N P K in ostalih kemijskih elementov vsebuje tudi našo informacijo. Kot pravi Anastazija iz Sibirskih gozdov, je posredovanje našega blata, urina, vode od umivanja ali sline rastlinam pomembno za njihovo rast. Tako zrastejo narejene za nas, za naše bolezni in sadeži so prilagojeni našem telesu. Po besedah starejših, so tudi naši predniki svoje kompostirano blato uporabljali kot najboljše gnojilo za svoje rastline.

Prvi kompostnik, ki je sedaj že 5 mesec v hladni fazi. Nanj se ničesar ne nalaga več
Prvi kompostnik, ki je sedaj že 5 mesec v hladni fazi. Nanj se ničesar ne nalaga več

Zaključna misel

Pri kompostiranju našega blata in urina se marsikomu vzbudi miselni paradoks, saj vse kar vnesemo v naše telo ostane na točki A, torej v naši bližini. Vse hormonske tabletke, tablete, antibiotiki, in soli ne moremo poslati nekam drugam. Tu je potrebno nekje vstopiti v zdravi krog kroženja snovi. Marsikdo ima pomisleke, da bi uporabil svoj kompost ravno zaradi tega. Ker ve, da njegovo blato ni »čisto«. Vidimo, da je to zelo osebna tema, ki jo mora rešiti vsak sam.

Za na konec še ena povezava do spletne strani Humanure, kjer so opisane analize in dolgoletne izkušnje (http://weblife.org/humanure/chapter8_6.html). Omenjene so tudi laboratorijske analize o prisotnosti parazitov v kompostu. Ničesar nevarnega v kompostu niso našli. Joseph Jenkins pravi, da je največji dokaz za varnost 15 letna uporaba komposta in tisoče ostalih uporabnikov, ki brez zdravstvenih težav uporabljajo svoj lastni kompost.


Dodaten video zapis dne 24.10.2015!

Po 8 mesecih nalaganja kompostnega materiala (VROČA FAZA) in 10 mesecih mirovanja (HLADNA FAZA) je kompost pripravljen za uporabo. Več v spodnjem videu:

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja