Les – Toplina večnega materiala

Drevesa nam dajejo možnost konstantnega koriščenja lesa. Materiala, ki je najbolj splošno uporabljen ustvarja občutek topline in domačnosti. Kot inženir gradbeništva, bi vam rad predstavil nekaj zanimivosti lesa in lesnih izdelkov.

Splošno o lesu

Vse lastnosti lesa so odvisne od drevesne vrste, rasti in napak. Grobo les delimo na iglavce in listavce. Vsebuje veliko zračnih por, ki so v svežem lesu napolnjeni z vodo. Smreka ima naprimer povprečno okoli 70% por. Vse spodaj opisane lastnosti so značilne za masiven, nepredelan les.

Vlažnost lesa
diagram za določitev vlažnosti lesa¹
Diagram za določitev vlažnosti lesa¹

Les ima različno vsebnost vlage. Ta je odvisna od več faktorjev, predvsem od starosti in načina sušenja. Mehansko ali naravno sušen les na koncu vedno sprejme ali odda vlago odvisno od okolja, kjer je uporabljen. To gre nekako po diagramu za določitev vlažnosti lesa. Na pokončni osi je relativna vlažnost zraka (RH), na spodnji temperatura zraka, kjer se les nahaja (T). Ko imamo ta dva podatka iz tabele odčitamo kolikšna je vlažnost oziroma bo bila vlažnost lesa, ko bo dlje časa izpostavljen takšnem okolju.

Primer: Les sušimo pod kozolcem, kjer je že tretje leto. Njegova vlažnost poleti, ob povprečni zračni vlagi 70% in povprečni temperaturi 20ºC, znaša okoli 13,3 %. Pozimi se ta isti les navlaži. Če predpostavimo, da je povprečna vlaga 85% in povprečna temperatura 0ºC, znaša vlažnost lesa okoli 20%.

V notranjih prostorih nimamo tako ekstremnih nihanj, zato je primerneje uporabiti les takšne vlažnosti, da ustreza ogrevanim objektom. Ob vgradnji se nam tako ne bo spreminjala oblika lesa. Večkrat se zgodi, da vgradimo premoker les in tako ob vgradnji skrči in nastanejo špranje. Vlažnost med 8% do 14% je nekje optimalna.

Za ureditev vrta in okolice uporabite le zračno suh les. Ta bo skozi letne čase dihal in se spreminjal. Največji ubijalec lesa so te nenehne zunanje spremembe, od zmrzali, dežja, direktnega sonca, suše. Tako se zelo hitro spreminja njegova vlažnost. Slovenske vrste lesa za zunanjo uporabo so naslednje:

  • Kostanj
  • Macesen
  • Akacija
  • Hrast

Jaz zunanji les ščitim samo z olji in pigmenti, ki dodajo barvo in UV zaščito.

lesles-1
Oljenje lesa

 

Gostota lesa

Les plava na vodi, zato so bile reke v preteklosti avtoceste za transport lesa. Po nekaterih podatkih, od slovenskega lesa le les drena potone v vodi. Obstajajo eksotične vrste lesa, ki pa v vodi potonejo (njihova gostota je večja od 1000 kg/m³). Povprečna gostota lesa¹ je nekje 600 kg/m³.

Toplotna kapaciteta in izolativnost lesa

Les ima tudi veliko toploto kapaciteto, to pomeni da dobro shrani toploto. Les v hiši se čez noč počasi ohlaja. V primerjavi z betonom ima izjemno boljše lastnosti. Tole zdaj bo malo bolj tehnično, ampak upam da razumljivo. Les³ (1,7 J/gK) ima 2x večjo specifično toploto kot beton ali opeka (0,8 J/gK) in 4x manjšo gostoto kot beton (2400 kg/m³). Toplotna prevodnost lesa² pa je približno 0,1 W/mK, betona 1 W/mK.

lesles2-1
Masivna brunarica

Primer: Imamo dve steni enakih dimenzij, debeline 20 cm. Ena iz masivnega lesa, druga iz betona. Masivna lesena stena shrani samo za polovico manj toplote kot betonska, a je zato 4x lažja in veliko bolj izolativna. Za enako izolativnost kot jo ima 20 cm lesena stena, bi rabili 2 m debelo betonsko steno.

Gre za grobi prikaz in primerjavo med dvema najbolj uporabljenima gradbenima materialoma. Ostale lastnosti lesa so bile že večkrat opisane, zato tu omenim samo najzanimivejše. Še ena misel uporabe lesa v stanovanjih za na konec.

Kaj so iverica, furnir in iveral?

Iverica je industrijski material, mešanica drobnega lesa in lepila, za proizvajanje pohištva in notranje opreme. Po tem industrializiranem procesu lahko potrošniki dobimo poceni izdelke, ki so podobni lesu.

Furnir je na tanko narezan les, šivan skupaj v ploskovni material. Je naraven les, ki se ga lepi na ploske podlage.

lesles3-1
Šivan furnir, Vir: www.lb-furnir.com/furnir-furnir/ponudba-furnir/proizvodnja-furnirja/

Iveral je olepšana iverica prevlečena s plastiko, na kateri so narisani vzorčki hrasta, češnje, različne barve.. Ko jo potipamo ima tudi grobo teksturo, zato ni čudno, da še sedaj živi v iluziji, da je to furnir. To je navadna plastika. Kakor tudi laminat. Plastika + lepilo + lesna kaša = Laminat.

To matrico navideznega lesa v sodobnih hišah sem hotel razjasniti. Če ne verjamete v toplino lesa naredite naslednji preizkus:


WebAli je kaj topel les?

V stanovanju položite roko na pohištvo narejeno iz iverala oziroma iverice. Nato poiščite masivno pohištvo, pravi furnir ali vsaj leseno desko in položite roko na njo. Presenečeni boste nad razliko v temperaturi in na lastni koži občutili toplino lesa.


 

¹ – Knjiga, Premrov, Dobrila, Lesene konstrukcije, 2011 Fakulteta za gradbeništvo, Univerza v Mariboru

² – http://sl.wikipedia.org/wiki/Toplotna_prevodnost

³ – http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_capacity

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja