Ustvariti posel iz hobija, je kar nevaren posel

Naj bo hobi tvoj posel.

Tem stavku sem zelo naivno verjel pred 2 leti, ko sem štartal s.p. in kot vrtnar začel ponujati svoje delo. Delo na vrtovih družin, ki nimajo veliko časa.

Ta ideja je zaživela zgolj nekaj mesecev kasneje, po 1 tedenskem delu kot novopečeni gradbeni inženir, ko sem tej branži prostovoljno rekel; Hvala lepa.

Po začetnem navdušenju in deljenju letakov in pridobitvi prvih strank sem hitro začutil, da je ideja “Naj bo hobi tvoj posel” zelo nevarna. Razvijati je bilo potrebno sistem dela, optimizirati, fizično izčrpajoče delo na soncu, sezonsko, .. ubije vso romantiko, ki sem jo kot vrtnar občutil na svojem vrtu. Pa še to. Doma se mi ni več dalo delati na vrtu, ker je bilo vsega že tumač. Kreativa in ta “iskrica” je začela malo ugašati in hvala bogu sem to pravočasno opazil.

Kasneje sem spoznal, da je bolje narediti posel OKOLI svojega hobija. Hobi ostane hobi in kreativno poganja posel, ki se naslanja nanj. Vem, malo mogoče nerazumljivo napisano, ampak tako je. In tak način je bistveno, bistveno boljši.

Kar želim povedati je tudi to, da danes še vedno pri eni stranki urejam zelenjavni vrt. Čeprav moram stisniti tiste ure na koledar, grem ponarediti, to kar sem začel. Neverjetno zaupanje v to “noro idejo” je bilo iz strani stranke in iz tega se je spletlo super prijateljstvo. Tudi ko kaj ni uspelo, tako kot bi moralo. Veliko posebnih vrtnarskih prijemov je bilo stestiranih in potrpljenje s strani stranke, mi je dalo zagon, da dejmo it še en korak dlje.

Letošnje leto kaže izjemno dobre plodove in zelo sem vesel, da tehnika sonaravnega vrtnarjenja brez prekopavanja tal z obilno zastirko uspešno deluje tudi drugje.

Naslovna slika je današnja in je nastala po delu na vrtu dotične stranke.

Če še kdo razmišlja o razvijanju svojega hobija v posel naj 2x premisli, kako bo to začel. Z veseljem tudi bolj detajlne stvari še izpostavim, če koga zanima. Veliko pa se bo o tej temi dalo prebrati tudi v naslednji izdaji Posavskega obzornika, kjer sem v intervjuju točno to zgodbo izpostavil še na širši način.

Pa lep skok v poletje želim vsem.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja