Nega las brez šampona in balzama

Največ  iznajdljivosti pri Hiškotu je potrebnih v kopalnici. Tekoče vode ni, ”prepovedana” je uporaba konvencionalnih gelov za tuširanje in šamponov. Ker je odtok speljan na vrt, poskrbiva da po njem teče le siva odpadna, nekontaminirana voda. Tako si roke in telo umivama z naravnimi mili (ki nastajajo izpod rok čudovite zeliščarke Tajde – EsenCa), moji lasje pa so deležni nege brez šampona in balzama. Brez skrbi, po svetu zaradi tega ne hodim neurejena. Trenutno je moja zmagovalna kombinacija za nego las sledeča:

  • 1 jž sode bikarbone
  • 2 jž domačega jabolčnega kisa
  • 2-3 kapljice eteričnega olja

Tjasa za objavo z znakcom-5-2V en kozarec natočim 1dl vode in raztopim 1jž sode. V drug kozarec nalijem 2dl vode in ji dodam 2jž kisa ter 2-3 kapljice eteričega olja pelargonije ali sivke za cudovit vonj las. Vzamem plastenko polno vode in si zmočim lase (polovica plastenke). Prelijem z polovico raztopljene sode ter dobro premasiram lasišče. Sperem (izpraznem plastenko)  in ponovim s preostankom (druga plastenka). Za konec lase prelijem s kisom in eteričnim oljem, česar ne spiram. Lase ovijem v brisačo ter do konca posušim naravno, brez fena.

Ste bili pozornini, da za vse skupaj porabim le 3,5l vode? Ne verjamete? Tudi jaz nisem, vendar sem si v tem času že tolikokrat oprala lase, da me to več ne preseneti. Pa ne gre ravno za to, da ekološko šparam z vodo. Dejansko več ne potrebujem. Moji lasje so umiti in dobro sprani. Občutek, da potrebujemo veliko več vode pri pranju las izhaja iz običajnih kopalnic, kjer šoba curek vode razprši, kar deluje, kot da porabimo najmanj 10 l vode.

Ko sem prvič ubrala tak način, sem bila zelo skeptična. Med umivanjem ni nobenega penjenja, vendar pa čutiš kako soda pobere mastno. Ko pa se lasje posušijo, so zaradi kisa zelo blešeči, dišeči po eteričnem olju pa tako, da zdržijo do naslednjega pranja. Strah, da bi lasje damfali po kislem ni, saj kis med sušenjem izhlapi oz ga prekrije vonj eteričnega olja. Vendar pa je potebno razumeti, da s takšnim pranjem ”dobite” svoje lase, takšni kot so. Tu ni šampona, ki bi vam umetno dodal mehkobo, volumen ali svilnatenost. Če imate zdrave lase, potem je strah pred neurejenim videzom zagotovo odveč. V začetnih fazah uporabe se lasje morda zdijo težki, ker niso/niste navajeni odsotnosti kemije. Z vsakim umivanjem pa postajajo lasje lepši.

Soda je res zakon. Ne manjka niti pri kuhanju, pranju posode ter čiščenju pomivalnega korita. V prahu je agresivna bazična spojina, vendar razrečena z vodo ne bo poškodovala vašega lasišča. Kis pa s svojim kislim pH-jem uravna njeno bazičnost.

Dodatek (3.7.2015)

Moram biti iskrena in deliti opozorilo, ki sem ga prejela glede sode in kisa. Ni tako nedolžno, kot se sliši na prvi pogled. Sama tega še ne uporabljam dolgo, negativnih posledic ne zaznavam, vendar pa naj bi dolgoročno ta kombinacija uničila lase. Več si lahko preberete tukaj (v angleščini). Sami presodite in se odločite. Do zdaj sem sama kombinirala umivanje las brez šampona v Hiškotu, z umivanjem las z ”naravnim” šamponom doma v Laškem. Morda pa zato svojih las še nisem preobremenila z ekstremom sode in kisa.

 

Tjasa za objavo z znakcom-6-2

Tjasa za objavo z znakcom-7-2

Tjasa za objavo z znakcom-9-2

Tjasa za objavo z znakcom-12-2
Lasje naslednje jutro. Zaspala sem z lasmi v kito, zato so lasje skodrani 🙂

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja