Ob močnih zobobolih se rojevajo življenjske modrosti

Zanimiv pogled na življenje se je razvil na potovanju v Bukarešto pred tremi meseci, ko so me sredi večerje začeli boleti vsi zobje naenkrat. Kar naenkrat utihnem in se usmerim vase, ter se vprašam: “Kdaj sem bil nazadnje pri zobarju?” “Bo že več kot tri leta,” si odgovorim. Bolečina se je stopnjevala, spiranje ust z mlačno vodo v WC-ju ni ublažilo bolečine. Nič, .. kot pravi moški “stisnem” zobe in čez pol ure bolečina popusti.

Ko sva prišla s Tjašo domov, je misel, da bi obiskal zobarja, ostala v tisti čudoviti restavraciji. Dokler ni spet urezala bolečina in moral sem stopit pred svoj veliki strah iz otroštva. Morate vedeti, da prostovoljno ali z užitkom nisem nikoli obiskoval zobarja, niti nisem si rad umival zob. V osnovni šoli sem med vsemi sošolci imel za ustno higieno največ rdečih štampiljk (ne vem, če to danes še obstaja).

Pa sem nato šel in zobarka mi vmes reče: “Robi, mi se bomo pa pogosto videvali” in smo že vrtal. Naslednji termin je bil čez dva dni. V tem času sem vse skupaj 13 x obiskal zobarja. Jutri imam naslednji termin in kmalu bodo zobi, vsaj približno takšni kot se šika. To ni zgodba za čestitat, kot pri ljudeh, ki izgubijo 30 kg in jih vsi hvalijo .. To je grozno, kako sem zanemarjal svoje zobe ves ta čas in do tega ne bi smelo sploh priti!

Živeti, kot da hkrati jutri umreš ali živiš 90 let

Zobje sodijo v kategorijo, za katere je definitivno treba skrbeti tako, kot da bomo živeli 90 let. V to kategorijo v bistvu sodi celoten aspekt našega zdravja. V to kategorijo sodijo odnosi z bližnjimi ljudmi. V to kategorijo sodijo vse stvari, ki so nam pomembne. V drugo kategorijo pa dajem stvari, ki jih počnem kot da če jutri umrem. To so kratkoročne odločitve, cukrčki, ki barvajo življenje.

Znotraj vsakega dneva počnem stvari zaradi dolgoročnosti (torej za 90 let) in “odštekane” stvari, ki jih je pač potrebno probat. In med tema dvema ekstremoma torej vsakodnevno poteka žongliranje. Tako nikoli ne postaneš zategnjen oz. se ustališ v družbenem toku in hkrati nisi samo v trenutku in otročji. Otročji. 😀 To je vbistvu ta življenjska modrost – zavestno žogliranje med dolgoročnostjo in kratkoročnostjo.

Še nekaj primerov

Zobje so mi postali res TOP prioriteta glede vsakodnenega odločanja. Je pa še veliko ostalih aspektov, ki malo ali pa močno vplivajo na odločitve. Naj za boljši oris celotnega razmišljanja dodam še 3 primere vsakodnevnih odločitev:

  • Letos poleti nisva šla na morje in Tjaša predlaga, da si greva za nekaj dni noge namočit.

Ne bom zategnjen, samo enkrat se živi! Greva septembra za 3 dni v Umag, pa čeprav greva letos še v Francijo za en teden in na Tajsko za dober mesec dni.

  • Druženje z ljudmi, ki so ti blizu.

Ne vem, ali se samo meni zdi, ali je res časa za druženje čedalje manj? Veliko več druženja v prihodnje, tega ni nikoli preveč. Ta odgovor je zanimiv in sodi v dolgoročno in kratkoročno kategorijo hkrati.

  • Boš čokolado?

😀  Čokolado imam neizmerno rad, a ker postajajo zobje med top dolgoročnimi prioritetami, velikokrat rečem hvala lepa.

Hvala tudi vam za pozornost in vse lepo želim. 🙂

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja