Nič več občutka krivde pri lenarjenju


Tine in Bine

Bine in Tine sta bila sodelavca v službi in to v istem sektorju. Bine je veljal za marljivega delavca, v vzor vsem ostalim je 8 urni delovnik vedno še malo podaljšal, da je zaključil s projekti. Izžet je hodil domov. Tine je bil drugačne sorte. Na delo in projekte je gledal drugače. Pred začetkom dela je razmišljal in opravil svoje v povprečju ene ure, medtem ko je Bine, za isto stvar nabiral nadure. Nadrejeni so imeli radi iznajdljivost Tineta, vendar jim ni bilo všeč, da je ostalih 7 ur lenaril na delovnem mestu. Od Tineta so zahtevali, naj dela 8 ur tako kot ostali in mu hoteli vzbuditi občutek krivde, ker “lenari” na delovnem mestu. Bolj jim je bil všeč Bine, ki je s svojim znojem izkazoval pripadnost podjetju. Količina opravljenega dela na koncu vsakega meseca je bila popolnoma enaka. Efektiva pa zdaleč ne!


Velikokrat sem dobil občutek krivde pri lenarjenju v ponedeljek dopoldan. Včasih tudi v torek popoldan. No, v sredo, četrtek in petek tudi. Bolj sem se v lenarjenju sprostil šele za vikend, ko je vsak normalen človek po delovnem tednu bil končno doma. A tudi če sem za vikend lenaril nekaj ur skupaj, se je v meni zopet prebudil občutek krivde. Tej zadevi sem želel priti do dna.

A moram več delati? Ni potrebno, bolj me zanima kako izboljšati sistem dela.
A si moram ustvariti nove projekte, da si zapolnim čas? Mislim, da ni potrebe.
Je potrebno it delat na vrt ali je v redu, če krompir in čebula rastejo v zeli? Pomoje trenutno v zeli prav uživajo!

Naj povem, kje se sem našel skrivnost, da danes lenarjenje izjemno dobro prenašam in drugim ljudem predlagam, da počnejo isto – Količina porabljene energije (dela) ni enaka rezultatom. Še enkrat, ker to je zelo pomembno – Količina porabljene energije (dela) ni enaka rezultatom. Kdor dela in dela in dela in dela in nima rezultatov, pa s takšnim načinom dela ne odneha, je neumen. Kdor razmišlja, načrtuje, opazuje in potem začne z delom, dela efektivno! V manj časa naredi isto ali več kot ostali ljudje. Mogoče ne takoj na začetku, ko še počne napake, a se skozi čas izmojstri, saj uporablja svojo glavo.


Moj stric mi je večkrat govoril: “Kdor nima v glavi, ima v rokah in nogah!”


Mislim tudi, da imamo ljudje v letu 2016 veliko prostega časa, ki ga ne znajo izkoristiti po svojih željah (statistike gledanja televizije in računalnika nakazuje prav to). Nekaterim je hitro dolgčas in jih mora nekdo/nekaj začeti zabavati.
Zame je lenarjenje oblika meditacije. Čisto pravi lenuhi so tisti, ki se jim ne da razmišljati in raje delajo to, kar so delali že celo življenje in se zraven naglas pritožujejo.

A tu nagovarjam, da ljudje nehajo delati, kar delajo? Ne. Vsak ima svobodno voljo početi, kar mu srce poželi. V 4-dimenzionalnem svetu, mora uporabljati svojo glavo, da lahko utre srcu pot.


 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

2 komentarja

 • Robert Lisac

  Po mojem je treba pravico do lenobe vključiti v ustavo. 😉

  • Robi Špiler

   Združeni narodi ali celo Nato bi lahko kakšno na to temo rekli!

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja