Poletje je čas, ko marsikateri vrtnar obupa in odneha


Prišel je tisti čas v letu, ko se pokaže, kdo je pravi vrtnar. Vem, ker sem že 2x v življenju v tej fazi pogrnu (pustu vrt, da ga je prerasla zel) in le lani uspel zadržati to navdušenost in delo na vrtu do pozne jeseni.

Vem zakaj. Pride vročina, pride plevel, pridejo poletni dopusti, pride obilje poceni hrane v trgovine, pridejo mame, tete in ti ponujajo svoje viške pridelkov iz vrta, .. In takrat padeš!
Popusti energija, ki te drži pokonci od februarja/marca – ker takrat ni(skoraj) nič svežega in okusnega za pod zob. Takrat greš s tokom narave, začne vse cveteti, zeleneti in bujno rasti in to preneseš na svoj vrt.

Jaz sem len in iščem rešitve. Zato sem lani držal to ljubezen (kljub vročini, veliko vloženega dela in na koncu preveč pridelkov) dlje. Držal vnemo do tiste stopnje, ko mislim, da sem postal pravi vrtnar. To mi je uspelo z nihajno motiko – vsi ko mislite, da vam jo samo prodajam… Hočem ti le pomagat, da zdržiš do konca! Da imaš vrt pod kontrolo izjemno hitreje in enostavneje. Ker priporočam le tisto, kar res deluje. En primer: Sem se vrnil februarja iz Azije z nekaj primerki Tigrove masti, misleč kako jo bom tu prodal na Bolhi.. Niti ene. Ker ne verjamem v njo. Večino sem jo že podaril bližnjim ob priložnostih. Ne verjamem v zeliščne kremice. Zamerila se mi je tudi, ker sem se nekajkrat namazal z njo, pozabil umit roke in začel manit po očeh – kar peče ful!

Kakorkoli. Prjatli, zdržite zdle na vrtu! Vem da greš na morje, vem da so hudi pikniki na obzorju in pritiski v službi. Tukaj se lomi. Starejši zanjo imajo to “pridelaj si svojo hrano” v “genih”, ker drugače so pozimi stradal. Torej voljo imajo in čas, da gonijo orodje iz železne dobe cele dneve po njivah, vrtovih, vinogradih, .. Bravo!

Pri meni zagnanost vedno popusti, ko mi začne odvzemati svobodo. Tako je bilo tudi na vrtu. Razmišljaj malo na prehrano pozimi (kar se ponavadi poleti ne počne) in danes posadi korenček, ohrovt, zelje, endivijo cvetačo, radič, por, BRSTIČNI OHROVT, kolerabo, repo, .. Winter is Coming. Še nekaj dni in Sonce bo začelo padat nazaj dol, dan se bo začel krajšat. Sonce ima tudi močen vpliv na ta padec energije, saj s spuščanjem narava (in človek) začne drugače delovati.

Najin fokus pri vrtu bo, imet ga pod kontrolo. Ker: stvari ki jih lastiš, si na koncu lastijo tebe in isto se lahko zgodi z vrtom, pa naj bo to vrhunec tvoje povezanosti s Stvarstvom. Zadnjič na sejmu me je presenetila gospa: “Jaz sem hišo z velikim vrtom prodala in šla živet v blok. Ves čas sem mogla rihtat okolico, rože, vrt in nisem imela časa za izlete, druženje s prijatelji. Zdaj veliko lepše živim.” In ji dam čist prav, naj uživa v tistih stvareh, ki jo veselijo. Sva se lepo en drugem nasmejala in šla vsak svojo pot. Meni pa vrt ravno to izražanje svobode omogoča in me še ni začel lastiti. Rad eksperimentiram, testiram in opazujem. 🙂

Ajde, pejt na vrt pa drgn tisto motiko, lopato, plevnico, dokler je ne zbrusiš do lesenega štila! 😉 Ter uživaj! 🙂


 

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja