Pomladno prebujanje z načrtom

Ko ti obraz po koncu sončnega dneva še kar žari, veš da je te je opeklo po obrazu. Prvič letos. To je za mene začetek pomladi. In na to pomlad sem se inženirsko pripravil. S pravim sadilnim načrtom.

Sadilni načrt

Na podlagi lanskih izkušenj in novih spoznanj (znanje sem črpal iz pogovorov z vrtičkarji in različnimi predavanji, predvsem iz  biodinamike) sva skupaj s Tjašo ustvarila načrt (Naslovna slika)

Na načrt sem tako ponosen, da že pred začetkom sezone vsem govorim naj si ga naredijo. Naredite si ga! Res je lep pregled nad celoto in tako lahko tudi naslednja leta (če ga ne izgubite) pogledate, kaj se je res kje dobro obneslo.

Naredila sva 4 skupine kolobarjev, ki bodo skrbeli, da na enem mestu ne bo nikoli rastla ista vrsta rastline. Upoštevala sva tudi medsebojne vplive rastlin z dobrimi sosedi.

Kolobar je eden izmed temeljnih ukrepov v poljedelski pridelavi in pomeni letno menjavanje poljščin na isti njivi ali gredici. Glavni cilj kolobarjenja je ohranjanje rodovitnosti tal ter zagotavljanje visokih pridelkov

Realno stanje na vrtu

V prvem letu vrtnarjenja sem poskrbel za zimsko spanje gredic, da mi jih sedaj ni potrebno »štihati«. Vsako gredico sem pokril drugače,  nekatere z listjem in slamo, druge z kompostom, tretje so že bile zaseden z rastočimi rastlinami (čebula, česen, ohrovt, ..).

Zelo dobro je stanje na gredici, kjer je lani rastel krompir, kasneje pa se je čezenj plazila buča Hokaido. Krompir sem sejal v zemljo in čezenj posul gozdno listje. Ko se praviloma krompir ogrne z zemljo, sem jaz dodatno nanj natrosil plast slame, listja in sena. Tudi sveže pokošena trava je dodala naslednjo plast na to pravo krompirjevo musako. Buča Hokaido je začela hitro rasti, zato se je moral mlad krompir že prisilno peči na olju, da je imela plazeča buča dovolj prostora. Po spravilu pridelka, sem nasul še ajdovo slamo, listje, kavne usedline, oglje in tudi gnila jabolka. Letos pa presenečenje!

Po odstranitvi materiala, ki se čez zimo ni predelal je spodaj čakala rahla in temna zemlja. Na spodnji sliki je primerjava med travnato zemljo, kakršna je bila na vrtu pred ureditvijo gredic pred dobrim letom dni. Jaz bi rekel, da je razlika očitna.

Web

Po takšni zemlji je pravi užitek praskati z potezno motiko. Deluje zelo sproščujoče in to zemljo najraje obdelujem, čeprav na njej še nič ne raste.

Vse ostale gredico so po odkritju zimske obleke bile različno zrahljane. Zelo dobro zgleda tudi gredica, ki je bila samo prekrita z konjskim kompostom in v nič »preštihano« zemljo sem danes presadil sadike spomladanske solate, kasneje pa bo tu rasel paradižnik.

 1. marca 2015 na vrtu poleg trajnic rastejo in kalijo:
 • Bob
 • Grah
 • Solata
 • Špinača
 • Blitva
 • Peteršilj
 • Česen
 • Čebula
 • Motovilec
 • Vrtna kreša
 • Zgodnji krompir
vrt z nacrtom4-1
Marec 2015

 

Ostala semena in prvi sejančki so že pripravljeni in čakajo na izstrelitev! 🙂 Pa veselo barvanje pirhov!

 

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja