Pralni vložki – Velik sonaravni korak vsake ženske

Na kaj pomislite, ko beseda nanese na pralne vložke? Pred leti so bile moje misli: kri, zagotovo bo vse premočilo, nehigiensko, dodatno delo, kdo bo vse to videl…
Vložki in tamponi so sodobna instant rešitev, katerega po uporabi hitro zavržeš v smeti. Morda vmes še malo zamižiš, da sploh ne vidiš krvi in stvar je rešena. V tem primeru, pralni vložki niso zate.

DSC02911O zelo dobri alternativi vložkov in tamponov, ki jo uporabljam, sem že pisala. Zadnji mesec pa sem opremljena še s pralnimi vložki. Uporabljam jih skupaj z menstrualno skodelico. Kot lahko vidite na sliki, so enake velikosti kot dnevni vložkih (stara zaloga, še malo in bom le na pralnih). Ob straneh imajo krilca s katerimi si vložek zapneš preko hlačk, podobno kot gre to z lepljivimi krilci instant vložkov. Zgornja stran je iz bombaža, spodnja pa iz flisa. Ta preprečuje, da bi kri premočila. Ker so samo dodatna zaščita ob čašici, so tanki in niso namenjeni direktnemu toku krvi v času menstruacije. Za ta namen obstajajo debelejši in bolj vpojni pralni vložki. Tudi takšne imam, za primere ko sem čez dan na terenu in ne vem kdaj bo v bližini kakšno stranišče.

MOJ ČLANEK O MENSTRUALNI SKODELICI:
ŽENSKE, Menstrualna skodelica – dobra za nas in okolje

 

DSC02913Svoje pralne vložke sem že testirala in sem zelo zadovoljna. Prijetno mehki so, bolj kot navadni vložki. Vsa kri, ki mi steče mimo skodelice se lepo vpije v vložek in nič ne premoči. V paketku sem dobila 4 komade, kar je dovolj. V času menstuacije jih perem na roke, ob koncu pa gredo na pranje v pralni stroj (najbolje je, da se jih da prati pri minimalni uporabi pralnih sredstev, a pri visoki temperaturi). Kri zna pustiti trdovraten madež. Največ dosežemo s tem, da damo vložke čez dan namakati v mrzlo vodo (čez dan vodo zamenjamo), operemo ter sušimo na soncu.


Kje jih lahko dobite?

Nekaj časa sem imela idejo, da bi si jih zašila sama. Pa se nisem pripravila do tega. Prve sem dobila iz Češke, slučajno si jih je naročala tudi prijateljica. Lahko pa pralne vložke dobite tudi pri nas v Sloveniji. Tako sedaj uporabljam tudi slovenske, ki jih lahko dobiš na najini spletni trgovini

Plenice RACMAN (Viral, d.o.o) je družinsko podjetje iz Škofjeloškega hribovja, katerega glavni izdelek so pralne plenice za dojenčke, vendar najdete tudi pralne vložke in druge praktične zadeve. Kliknite na spodnji kolaž slik in si poglejte barve in različne velikosti njihovih pralnih vložkov. Naredila sem tudi primerjavo z dnevnim in navadnim ”instant” vložkom (največja fotografija).

Pralni vložki Racman
Pralni vložki Racman
PRALNE VLOŽKE lahko kupite v najini spletni trgovini: Komplet za ženske

 

Podjetni center pralne plenice KiSS (KNOF – razviti posel, d.o.o.) pa je podjetje v Posavju, ki se ukvarja s šivanjem pralnih pleničk, šivajo pa seveda tudi pralne vložke ter drugo. Kar poglejte si njihovo spletno stran in pobrskajte med vsemi izdelki. Kliknite tudi na spodnji kolaž in si pobližje poglejte njihove pralne vložke in primerjavo z ”instant” vložki.

Pralni vložki KiSS
Pralni vložki KiSS
PRALNE PLENICE KiSS IN OSTALe IZDELKE najdete tukaj: www.pralneplenice.si

 

Zdaj res ni izgovora, da se pralnih zadev (plenic ali vložkov) pri nas ne da dobit. Z nakupom pri njih pa podpirate tudi družinsko ter socialno podjetništvo in razvoj slovenskega tekstilstva.


Mnenja drugih uporabnic pralnih vložkov

V sodelovanju s KiSS in pleniceRACMAN sem petim damam podelila testni paketek pralnih vložkov. Spodaj si lahko preberete njihov odziv po testiranju.

  • V poporodnem obdobju sem prvič testirala pralne vložke. Vse pohvale! Poleg res bio bombaznih vlozkov za enkratno uporabo so ti edini, ki ne dražijo sluznice! Po običajnih vlozkih se mi pojavljajo glivična vnetja tako da je razlika očitna! Edini minus je nekoliko odvratno splahnjevanje po suhi metodi in dejstvo, da se vložek včasih premakne. Vsekakor zdravje odtehta oba minusa tako da običajnih vložkov ne bom več kupovala.” Maruša M.

  • Sem stestirala! Če vzameš v zakup, da so pač pralni in ne za enkratno uporabo so super. Mehki, koži prijetni, so pa manj vpojni in mene malo moti, ker radi lezejo in se obračajo. Za uporabo z menstrualno skodelico zelo priporočam, brez pa še nisem poskusila.” Anamarija P.

  • Vložke sem uporabila le enkrat do zdaj. Niso slabi. Zgodi pa se, da se premikajo po hlačkah in obračajo.” Maja K.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja