Prezimit v tople kraje

V zadnjem času malo več pozornosti namenjam sveži prehrani. Opažam, da pozna zima in zgodnja pomlad za nas kontinentalne Evropejce predstavlja najbolj kritičen čas glede oskrbe s hrano. No, vsaj včasih je bilo tako. Hvala bogu sedaj za supermarkete in super super hrano vedno 24/7/31(30)/365! AMPAK! Če postaneš malo zbirčen in se trudiš jest le lokalno pridelano, si zobe brusiš le ob krompirju, jabolkah in kislemu zelju, dokler v marcu ne zraste prvi šopek regrata. In točno to me je pripeljalo do ideje, da se gre prezimit v tople kraje. Ker drugač me zima ne moti.

Kdaj se splača it prezimit?

Potrebno je uskladit urnike. S Tjašo sva imela dolge debate o tem. Pri iskanju dobrega časa za prezimovanje so pomembne tudi osebne stvari in delo. Vse je potrebno pred odločitvijo premisliti. 4 mrzle mesece sva vzela ožji izbor:

November – Mnja, malo je še prezgodaj, sveži plodovi iz vrta so še na voljo, sveža ozimnica tudi veliko ponuja. Zunaj so še dokaj prijetne temperature.
December – Že malo kritično, mraz že pritiska. A Slovenija je mnda edina država kjer imamo kar 3 (beri: TRI) dobre može. Po mojem nikjer na svetu ni toliko obdarovanja skozi cel december.
Januar – Domača hrana le iz kleti, vloženih kozarcev, .. Bleh. Vrt počiva. Sadike se še ne pripravljajo.
Februar – Že se pripravljajo prve sadike (por, paprike, jajčevci, …), domače hrane še manj, a za vrtnarja je februar že start v novo sezono!

Po kratkem pregledu mesecev je jasno, da je za vrtnarje in “lokalne gurmane” idealni mesec za prezimovanje JANUAR.

Kam?

Ni važno, nekam na jug. Dva kriterija mora izpolnjevati izbrana lokacija:

Nizka cena letalske karte – Ključna je oddaljenost in pravočasna rezervacija
Ugodna klima izbrane destinacije – Temperature podobne našim poletnim in da ni slučanjo rainy season.

Za kolk dolgo pa?

Najmanj 21 dni, da se izplača nakup letalske karte.

Iiiiin letošnja odločitev je …

Po vsakodnevnem ogledovanju spletnega portala izletnadlani.com, googlanju in pogovorih s prijatelji, sva se s Tjašo odločila za LAOS. Azijska celinska država, ki leži ujeta med Tajsko in Vietnamom. Našla sva ugoden let iz Zagreba v Bangkok za 525 € po osebi z družbo QatarAirlines. Z odhodom 5.1. do 2.2. 2016. Do Laosa nameravava iz Tajske prestolnice priti z vlakom. Za ta predel sveta je značilno toplo podnebje s suhim in deževnim (monsunskim) obdobjem. Deževno obdobje se začne šele Aprila, tako da dežnik ostane doma. V suhem obdobju namreč ne pade skoraj nič padavin. Temperature v januarja pa se gibljejo od 15-30 stopinj celzija (ne najdem onega krogca za stopnije na tipkovnici 🙂 ).

laos

Za odločitev naju je prepričala čarobna umirjenost države, kjer se večina ljudi še vedno ukvarja s kmetijstvom. Globalnim verigam zaprta država je namreč ostala nekje v svojem svetu. Čudovita pokrajina, z mogočnimi rekami in kraškimi pokrajinami, ter prijetne temperature. Laosu manjka mogoče edino morje, ki ga bodo nadomestili slapovi in tople reke. Pa poizkusit čimveč njihovega sadja, zelenjave ostalih dobrot.

laospravi (Medium)Za celotno potovanje (z letalsko karto) imava skupen budget 2000€. To bi glede na cene v Laosu moglo it skozi, če ne bova pa zategnila pas in tudi tam dol jedla le krompir in jabolka. 😛

Še zaključna misel

Vznemerljiv občutek ob nakupu letalske karte vedno pokvari potrditev nakupa, ki ga dobiš na mail. Skromno sestavljenemu mailu, ki sicer vsebuje vse podatke, težko verjameš, da gre za pravo letalsko karto. Nekako pogrešam lepši izgled maila oz. potrditve nakupa letalske karte. Veliko denarja stane letalska karta in 6 mesecev imeti tisti občutek v sebi: “Joj, a je to to? Je to dovolj, me bojo tko spusil na avion?” ni lahko. No, mogoče sem to samo jaz in bom že moral verjeti potrditvenemu mailu.

Vir slik:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Nam_Song_River_Vang_Vieng_Laos.jpg
https://www.travelblog.org/Asia/Cambodia/North/Battambang/blog-231685.html
http://madmonkeyhostels.com/wp-content/uploads/2014/09/general-information-laos.jpg

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

1 komentar

  • Itel

    Joj, pa bi blo sedaj decembra res lepo uiti našim trem dobrim možem nekam na toplo…

  • Napiši komentar

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja