Pripravi si domače kislo mleko z jagodami in rdečim ribezom

Toplo vreme, poleg vsem rastlinam, ugaja tudi ljubiteljem domačega kislega mleka. Skisate ga lahko sami doma. Potrebujete le sveže domače mleko, ki ni bilo prekuhano oz. pasterizirano. Le takšno mleko ima v sebi še prisotne bakterije, ki v toplih pogojih pričnejo proces fermentiranja. Takšno mleko je pravi balzam za prebavo.

1. Priprava

Sveže mleko prelijte v manjše posode in ga postavite na toplo mesto (okoli 25 stopinj). Najbolje na toplejši del hiše. Moja mama jih postavi na kuhinjske omare, čisto pod stropom. Tam se zadržuje topel zrak. Posodice obvezno pokrijte s papirjem zaradi mrčesa.

2. Postopek fermentiranja

Mleko se kisa dva dni oz. 48 ur. V tem času rabi popolni mir, saj vsaka vibracija, prestavljanje, tresenje zmoti proces!

mleko-1
Kislo mleko po dveh dneh v manjši posodici
3. Skisano mleko

Mleko po fermentiranju naredi debelo zgornjo plast, po tem prepoznamo pravo kislo mleko. Po 2 dneh fermentiranja ga damo na hladno mesto, v klet ali hladilnik kjer počaka tudi do 4 dni.

mleko-2
Test trdnosti mleka, ko posodico nagnete mleko ne teče več. Takšno premikanje posode v prvih dveh dneh ustavi proces fermentacije (mleko na sliki je bilo po slikanju pojedeno 😉 ).
4. Ideje za serviranje
jagodee-1
Domače roza jagode

Kislo mleko postrezite ohlajeno. Je super za zajtrk ali malico. Tradicionalno zraven sedejo ajdovi žganci in pa sveže sadje. Od svežega sadja priporočam rdeči ribez, črni ribez, jagode, maline, najboljše pa so borovnice. Ali pa gozdne jagode.

 

RECEPT – Ribez in jagode v domačem kislem mleku


Sestavine:

– 1 skodelica kislega mleka
– 1 dcl kozarec rdečega ribeza
– 1 dcl kozarec jagod
– malo pehtrana (po okusu)

V hladno kislo mleko preprosto zmešamo ribez in jagode. Če so jagode velike, jih narežemo na manjše koščke. Po želji začinimo z malo pehtrana. In jed je pripravljena. Postrezite, kot je prikazano na naslovni sliki. Pa dob’r tek!

Ideja: Če ste bolj sladkosnedi, si jed posladkajte z sladkorjem ali medom.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja