Problemi s polži?

Kratkoročne rešitve proti polžem, naravne ali kemične pasti, pobiranje in špricanje, začasno res lahko rešijo problem, vendar ne odpravijo glavnega vzroka za polžjo invazijo. Glavni vzrok je vaša zemlja. Polže privabi lepljiva in vlažna zemlja, ki je za njih idealno okolje. Ker so razkrojevalci,  jih privabijo tudi odmirajoči listi in rastline. Vi se trudite instantno odstraniti polže, oni pa se bodo vrnili. Tukaj gre za zelo kompleksen problem, ki se ga je potrebno lotiti celovito.

Rešitev se je ponudila sama

Nekega dne sem delal pri gospe, ki ima veliko rdečih polžev na svojem vrtu. Ker prvi dan nisem dokončal vsega, sem pustil opremo in se vrnil naslednji dan. Tam je ostalo tudi vedro s kompostom. Čez noč je pot v vedro našel polž, ki je takoj pritegnil mojo pozornost. Bil je okužen s polžjimi pršicami (en.wikipedia.org/wiki/Riccardoella_limacum). Poglejte si to invazijo pršic na polžu (vklopite HD).

Gre za pršice, ki živijo in se razmnožujejo na vseh vrstah polžev. Hranijo se z njihovo krvjo, kar gre polžem pošteno na živce. Na posnetku vidite, kako pršice vstopajo skozi dihalno odprtino v notranjost polža. Tam izležejo jajčeca in tako dodatno okužijo polža. Od tukaj tudi vir nadaljnjih okužb drugih polžev, kar se dogaja med parjenjem. Pršice polžev ne ubijejo, jim pa pošteno otežujejo bivanjea.

Kje dobite te pršice?

Najverjetneje v vsakem dobrem kompostu. S tem ubijete 2 muhi na en mah. Tako dodate organsko snov in hranila vaši zemlji ter ustvarite okolje, ki je polžem neljubo. Najboljše je posipati kompost po gredicah. Pršice so aktivnejše v suhih pogojih, zato je potrebno skrbeti za čistočo na vrtu in redno prekopavanje. Tako bodo polži kmalu prostovoljno odšli.
Če hočete še naprej reševati probleme kratkoročno, potem takšen način ni za vas. Svetujem pa vam, da ne rešujete posledic, temveč vzroke.


Kot sam vidim, gre za naraven proces. Polži so razkrojevalci in obožujejo nepredelane kompostne kupe. Ko je kompost čez dobro leto ali dve predelan, polžev ne potrebuje več in tako se pojavijo pršice, ki jih odženejo.


Preizkus s polžjimi pršicami

Oglejte si spodnje tri posnetke preizkusa s polžjimi pršicami (vklopite HD).

Ker je vsak vrt drugačen, me zanima vaše mnenje.
Če se ne morete znebiti polžev, kontaktirajte PREPROSTEGA VRTNARJA.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

4 komentarji

 • Andreja

  To o pršicah lahko potrdim tudi jaz.
  S polži sicer nimamo problemov na vrtu, se pa včasih kakšen rdeči polž najde ob gozdnem robu ali na škarpi. Po pogovoru z Robijem je ta teden moj mož testno enega polža nesel v kompostno jamo (notri odlagamo organski material, ki ne gre na vrtni kompost) in res so na njega takoj prišle pršice. Tam v kupu jih je ogromno in lahko jih vidiš kako skačejo sem in tja. Polž je bil kar pri miru, kar skupaj je zlezel. Očitno je res nekaj na tem.

  • Robi Špiler

   Potem jim tisto okolje in pršice res ne ustrezata. Super! 🙂

 • marko hamersek

  Interesantno,tukaj pri polžih ne dela noben video tudi ne na klik PREPROSTEGA VRTNARJA. Ja je nadloga s polži velik biznis,morda so pa s tem povezani biznismeni poskrbeli,da se koristne info ne bi pretirano razvedle…? Marko

  • Robi Špiler

   Živjo Marko. Nobene teorije zarote ni zadaj. Lahko, da so povezave nehale delovati. Grem preverit. 🙂

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja