6 nasvetov kako pridobiti prostor v vsakem bivanjskem prostoru

Male hiške v sebi skrivajo veliko mero premišljenosti. Pri načrtovanju je potrebna dobra prostorska predstava in pozornost na vse detajle. Količino materialnih stvari v sami hiški omejuje njena mala prostornina. Kadar gre za hiško, ki ponuja le krajše nastanitve v duhu turistične ponudbe ali sproščujočega oddiha, prostorska omejenost ni tako občutna. Pravzaprav za mnoge predstavlja pravo udobnost in toplino. Ko pa se odločiš v njej bivati, izkoristiš vsako dobro rešitev, s katero pridobiš nekaj prostora.
Spodaj navedeni nasveti so seveda uporabni za kakršno koli obliko bivanjskega prostora, ne glede na to ali gre za malo hišo (ang. tiny house), stanovanje, večjo hišo, sobo,… Navadno imamo ljudje radi prostorne, zračne in čiste prostore, kjer se lahko prosto gibamo in ustvarjamo.

1.POLICE

Z malimi policami po notranjih stenah, ki razmejujejo prostor, pridobiš veliko prostora za shranjevanje. Pri nama največ polic zasedajo začimbe, zelišča, šalčke za čaj, kozarci, skodelice, ..

 

2. ZLOŽLJIVO POHIŠTVO

Kadar ga ne potrebujemo, je pospravljeno, s čimer pridobimo veliko prostora za gibanje skozi prostor. Največkrat gre za mizo in stole, ki so varno pritrjeno ob steno, dokler jih ne potrebujemo in so tako vedno na dosegu roke. Miza in stoli pri nama niso zložljivi, je pa pod ”sedežno” v koteku skrita postelja za goste (Video).

 

3. VEČNAMENSKA UPORABA

Prostori in stvari v njem imajo večnamensko uporabnost. Npr. taburejčki za sedenje imajo v sebi prostor za shranjevanje manj uporabljenih reči, jedilna miza služi tudi kot pisalna miza. Kuhinjski pult je tudi delovni pult, sedežna je postelja za goste, umivalnik v kuhinji služi tudi kot umivalnik za kopalnico,…

 

4. STENE IN STROP

Veliko dodatnega prostora pridobimo z izkoriščanjem površine sten in stropa. Z visečimi košarami za sadje, stenskimi obešalnimi predalčki, obešankami za oblačila ali kuhinjski pribor,…ipd.

 

5. KVALITETNI IZDELKI

Z uporabo kvalitetnih pripomočkov za dom naredimo ogromno, saj ne kopičimo mnogih pripomočkov, ki nam zavzemajo prostor. Morda sprva še nimamo občutka, kaj največkrat uporabljamo, vendar lahko po nekaj mesecih bivanja obdržimo le tisto, kar resnično uporabljamo in kar je kvalitetno, da pokrije širši spekter uporabe.

 

6. POSPRAVLJANJE

Vsakodnevno sprotno pospravljenje rešuje marsikateri prostorski problem. Mali prostor hitro postane nasičen z odlaganjem stvari na pult, mizo ali sedežno. O tem si lahko podrobneje preberete v članku: http://obilje.si/gm/

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

1 komentar

 • Matija

  Pozdravljeni,
  najprej hvala za čudovite nasvete. Kot nekdo, ki vrsto let dela v pohištveni branži, redno spremljam predvsem nasvete, ki se tičejo izkoristka prostora in tako sem “priromal” tudi do vaše spletne strani.
  Med verjetno pogostejšimi opcijami prihranka prostora, bi vašemu članku in vašim bralcem samo dodal, da je ena izmed možnosti prihranka prostora, tudi vgradno pohištvo.
  Spomnimo se samo koliko prostora porabimo za umestitev klasičnih dimenzij pohištva v različne sobe in koliko prostora ostaja npr. med omarnimi stranicami in stenami ali pa stropom omare in stropom sobe, itd…
  Samo moje mnenje, pa četudi sem sam na področju takšne vrste pohištva, tega ne pišem z namenom reklame, ampak samo kot dodatno idejo.
  Upam, da bo obiskovalcem vaše spletne strani, to kakorkoli koristilo.

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja