Naravna pomoč pri pikih os in čebel

Takoj, ko je zunaj dovolj toplo, začneva oba okrog ”letati” bosa (in kako je to fino!). Včasih se zgodi, da se najine poti prekrižajo s kakšno čebelico, ki pridno nabira med v cvetleči beli detelji na trati. Takrat malce z obžalovanjem, ker veva, da ena čebela ne bo več živela, hitro ukrepava proti bolečini, ki ostane za neljubim dogodkom.

Priporočam spodnje načine ukrepanja. In prva dva sta ključna, da jih izvedemo takoj, ko nas piči čebela (velja tudi za ose). Pred tem pa prvo pregledamo ali imamo v koži zapičeno želo in ga odstranimo. Nato pa:

1. Mesto vboda zdrgnemo s svežo čebulo. Lahko jo prepolovimo in s polovico masiramo predel pika, ali pa del čebule narežemo ter zdrobimo, da iztisnemo čim več čebulnega soka. To počnemo tako dolgo, dokler bolečina ne popusti – nekje 10-20 min.cebele in zelenjava-4

2. Če nas žuželka piči na stopalo, dlan, prste, ta del zakopljemo v zemljo najmanj za 10-20 minut. Dlje kot je pičeno mesto telesa v zemlji, bolje je. Zemlja hladi in potegne nase oteklino! Kot kakšen čudež, a preizkušeno pomaga!cebele in zelenjava-5

3. Po tem predlagam, da si mesto pika namažete ali s šentjanževim ali s sivkinim oljem, če ga imate pri roki. Po uporabi šentjanževega olja ni priporočljivo izpostavljanje na soncu, saj poveča občutljivost kože na svetlobo in lahko dobite opekline. Eterično olje sivke pa zelo dobro pomaga tudi pri pikih komarjev(k).


Robijev dodatek (4.7.2015):

Prejšnji dan sem se za voljo članka žrtvoval in stopil na čebelo. 😛 In uporabil 2. korak za takojšnjo pomoč. In malo kasneje že normalno hodim, brez da bi se mi pojavila oteklina. V preteklosti so bili takšni piki usodni zame, saj mi je noga zatekla in oteklina ni popustila nekaj dni. Ko sem z navadno motiko izkopal luknjo za nogo v vrtna tla, seveda nisem mogel biti pri miru. Poleg sebe sem presadil še šetrajko.

cebele in zelenjava-6


Robijev dodatek 2 (28.8.2016):

Zunaj sem jedel grozdje iz domače brajde in okoli so letale ose. Nisem bil pozoren in prehitro goltal grozdje vase ter zraven v usta nesel tudi oso. Pičila me je na konico jezika in jo v trenutku izpljunil. Priznam, malo me je panika, a sem zaupal čebuli. Takoj sem zagrizel v njo, jo malo prežvečil in jo v ustih držal na napadenem mestu za 30 minut. Vmes sem jo še malo prežvečil ali ponovno zagriznil v čebulo.

Jezik mi ni nič zaotekel, ostal je le mali pik, ki je po nekaj dneh izginil. Tudi zadah po čebuli je ostal, ki pa je tudi po nekaj dneh izginil. 🙂


 

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja