Rabarbara rabarbara rabarbara

Ima tako simpatično ime, da ga ni greh napisati 3x. 🙂

Rabarbara je trajnica, zakladnica slovenskih vrtov. Je zelenjava, njena stebla se uporablja kot sadež, a jih je potrebno prekuhati. Okus stebel je sladek, kiselkast in lahko v veliki koncentraciji nakremži obraz kot limona. Njen cvet smrdeče diši, na njem se parijo hroščki. Receptov je ogromno, midva bova predstavila najenostavnejšega – kompot iz rabarbare. Na vrtu pa so uporabni njeni listi (in tudi ostanki) za naravno zatiranje škodljivcev.

rabarbara rastlina (Medium)

Za vzgojo zahteva veliko prostora (1 m2), in se preko koreninskega sistema hitro množi naprej. Najina rabarbara je neznane, bolj zelene sorte. Stebli rabarbare iz intenzivnih nasadov so bolj rdečkasti, ko ti na sliki. Režemo spodnja stebla, ki so daljša od 30 cm. Odrežemo liste in se z rabarbaro odpravimo v kuhinjo, liste pa pustimo zunaj na kupu, jih bomo uporabili kasneje za naravni vrtni pripravek proti škodljivcem.

Kompot iz rabarbare

za dober liter kompota potrebujemo:

  • cca. 10 stebel rabarbare (odvisno od velikosti)
  • 1 liter vode
  • sladkor (po okusu)
  • 2 jabolki
  • suho sadje – slive, hruške (za sladkobo)
  • cimet

Rabarbara priprava recept (Medium)

Stebla rabarbare operemo, olupimo (glej sliko) in narežemo na 2 cm dolge koščke. Jabolka narežemo na majhne koščke in po želji olupimo. Narezane sestavine stresemo v vodo in pristavimo na kuhalnik. Dodamo cimet, suho sadje in sladkor (po okusu) in zavremo. Ko zavre naj se še 10 minut kuha, da rabarbara postane mehka.

Mmm, kak je fini! Odlično prija kar tako – kot okrepčilo ali sladica po kosilu. 😉

Kompot rabarbara (Medium)

Pa dober tek!


Naraven vrtni pripravek iz listov rabarbare

Odganja gosenice, uši, čebulno, porovo in korenjevo muho. Pripravek bova letos preizkusila prvič in sicer po nasvetu, opisanem tu: http://www.kalia.si/sl/clanki/clanki/nega-rastlin/369-cebulna-muha

Liste uporabimo tudi kot insekticid na našem vrtu. 1 kg zelenih delov damo v 5 L vode (Razmerje 1:5) in po vrenju kuhamo še 5-10 minut. Odcedimo in z mrzlim zavretkom škropimo ali zalivamo po rastlinah, ki so jih napadle gosenice ali uši. Deluje pa tudi na čebulno, korenjevo ali porovo muho.

Bova poročala, kako se je pripravek obnesel. Če imate že vi izkušnje, jih prosim delite z nama s komentarjem pod objavo.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja