Rumena soja v zrnju s čebulo in šparglji

Spomladi v naravi prevladuje zelena barva. Tako je tudi na vrtovih in v sezonski prehrani, kjer v aprilu prevladujejo motovilec, solata, špinača, blitva, od divje hrane regrat in čemaž. Ko pokukajo iz zemlje šparglji, je pravo veselje. Nekaj bolj nasitnega poleg vse te listnate zelenjave. Zato je tudi sedaj ponudba v restavracijah in trgovinah zelo vezana na to “cesarsko prehrano”.

Rumena soja iz domačega vrta pravilo shranjena (brez zamrzovalnika) zelo dolgo zdrži in jo imamo na voljo celo leto. Tako je tudi s čebulo.

Rumena soja v zrnju s čebulo in šparglji

Sestavine (za 2 osebi):

  • 1 skodelica rumene soje v zrnju
  • 2 čebuli
  • 1/2 pora
  • Šop špargljev (300 g)
  • Sol
  • 2 jž olivnega olja ali 2 jž kokosove maščoba
  • 1 jž zmlete kumine
  • 1 jž sladke paprike
  • Muškatni orešček po okusu
  • Kurkuma po okusu

Priprava:

Sojo vsaj 16 ur pred pripravo namočimo v vodi. Nalijemo dovolj vode, saj soja vpije veliko vode. Vodo odlijemo in sojo stresemo v lonec, zalijemo s svežo vodi in damo kuhati. Soje ne solimo, saj se tako hitreje skuha. Ko zavre, poberemo belo peno, ki se pojavi pri vrenju stročnic in kuhamo še 50 – 60 minut.

Za 30 minut delo v kuhinji odložimo, da ne prehitimo kuhanje soje. Čebulo in por sesekljamo. V ponvi segrejemo 1 jž kokosove maščobe, za minuto prepražimo kumino in nato dodamo čebulo, por in posolimo. Ko čebula postekleni, dodamo papriko, kurkumo in muškatni orešček.

Preverimo, če je soja kuhana (biti mora dovolj mehka), vodo odlijemo in dodamo prepraženo čebulo in por. Dobro zmešamo in za 5 minut pokuhamo. Šele sedaj solimo po okusu.

Šparglje operemo in prerežemo na polovico. V ponvi (lahko uporabimo isto ponev, v kateri smo pražili čebulo in por) segrejemo 1 jž kokosove maščobe in dodamo šparglje. Solimo po okusu. Pražimo jih 5 – 10 minut, da postanejo mehki. Malo začinimo s sladko papriko in na posteljici soje postrežemo.

olja in šparglji-4

Namig: Šparglje lahko pred praženjem v slani vodi za 5 minut pokuhate in nato popražite

                Jed lahko obogatite z 1 jž bučnega olja, ki ga prelijete po servirani jedi.

Dodatek: Veliko čebulo narežite na 1 cm debele kolobarčke in popražite poleg špargljev

                   Za večji pomladnih pridih traven postrezite regratovo solato z lanom

 

Šparglji so res zakon. Teta jih že leta goji na vrtu in letos so nekateri prav gromozanski. Velešparglji!

vrt piramida spargl-20
Moja teta goji velešparglje

 

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja