Se travnik, ki ga ne obdelujemo, bogati ali siromaši?

Moje zelo priljubljeno vprašanje, ko se z ljudmi pogovarjam o vrtnarjenju in naravi. In redko naletim na odgovor, ki zajame celotno sliko. Velikokrat je odgovor, da se le ta siromaši. A Zemlja se skozi čas organsko bogati in postaja bolj in bolj organsko rodovitna. Celoten naš planet postaja bolj rodoviten, poln energije in življenja. Treba je močno oklestiti svoja prepričanja o odvisnosti žive narave od človeka, da to uvidiš. Vzemimo za primer travnik poleg vaše hiše ali ob gozdu kjer hodite na sprehode. Veste, da se ga le enkrat letno pokosi. Če travni odkos ostane na travniku, potem se preko procesa kompostiranja organska energija vrne v Zemljo. Tudi če travo kmet shrani zase, potem je prenesel maso (energijo) iz tistega travnika in jo bo uporabil drugje (kompostiranje, krmilo, ..). V tem primeru (enkratne košnje) še ni nujno prišlo do siromašenja in je na travniku vseeno ostal višek organske energije (+ kmet uporabi travo).

Rastline sprejemajo sončno energijo in z njo delujejo. Sprejemajo veliko spektrov vidne svetlobe, le zelene ne. Zeleno odbijajo, mi to odbito svetlobo vidimo in zato so zelene. 🙂
Najverjetneje od Sonca sprejemajo tudi ostala elektromagnetna valovanja ali pa še katera valovanja in ta skozi različne procese (naprimer: fotosinteza) energijo uporabijo pri svoji organski materialni gradnji. Tako rastlina živi, deluje skozi svoje procese in čez čas odmre. Vso svojo maso prepusti Zemlji in se s pomočjo različnih procesov (naprimer: kompostiranje) vključi v nenehni krog spreminjanja.


Elementi v naravi vedno prehajajo iz ene oblike v drugo in so v grobem že dolgo prisotni na Zemlji. Sončna energija tem elementom omogoči organskost oz. življenje v procesu fotosinteze, ko se v (anorganske) elemente “shrani” energija Sonca. To nastajanje živega dela narave (organskega) s pomočjo sončne energije, opisujem kot bogatenje Zemlje.


Tako se je bogatila Zemlja že mnogo mnogo let. Skoraj vsa energija, ki jo ljudje dandanes uporabljamo (naprimer: drva, premog, nafta) so le shranjena energija Sonca oz. fosilizirana sončna svetloba! Zemlja je shranila vso energijo Sonca vase. Največ  jo je shranjene v elementu OGLJIKA. Obstaja neskončno možnosti napredka v smislu koriščenja energij ostalih valovanj iz vesolja, ki bi jih direktno pretvarjali v energijo za življenjsko uporabo (naprimer: elektriko). Tu nimam v mislih fotovoltaike, bolj koriščenje drugih valovanj, ki sevajo na Zemljo. Sam o načinu koriščenja teh valovanj vem zelo malo, se pa je o njih v preteklosti že veliko govorilo (naprimer: Nikola Tesla).

Obilje zelenjave
Obilje poletne zelenjave in Sonca

Zemlja se torej vedno bolj in bolj bogati, tudi če zelenje na travniku poje srna, je ona prevzela del sončne energije, ki spet na drugačen način zakrožil v tem čudovitem plesu življenja. Tudi če kmet vso travo shrani in z njo hrani svoje krave, one to energijo sprejmejo in za nekaj časa shranijo. Kasneje bo tudi ta začela spreminjati svojo obliko.

Toplogredni plini

Ogljikov dioksid. Zelo popularen toplogredni plin, je iz svoje prvotne oblike (sončnega valovanja) na različne načine prišel do trenutnega plinastega stanja. Energija Sonca preko drevesa preide v drva in potem z gorenjem v plinasto stanje. Kot ogljikov dioksid je potem prisotna v ozračju in se le tam kopiči. To kopičenje povzroča naravni toplogredni proces, kjer se z višanjem temperature ozračja vse reakcije pospešujejo (naprimer: pogostejše nevihte). Meni ima to sprejemanje in kroženje energije velik smisel in deluje v popolnem redu. Zemlja želi ogljik shraniti in se z njim bogatiti. Ljudje smo v tem trenutku očitno tu, da to shranjeno energijo Sonca pošiljamo nazaj nekam tam gor, a nam to ne uspeva. Mogoče bi lahko investirali v ogromen dimnik, ki bi ogljikov dioksid potisnil ven iz zračne ovojnice planeta. Tako bi v celoti izrabljeno energijo vrnili nazaj in ustavili proces pospeševanja reakcij oz. višanja temperatur (a problema ne rešimo, beri dalje). Tudi ostali toplogredni plini, kot naprimer metan, so le energija Sonca v drugi obliki. Krave ga med svojim življenjem pridelajo ogromno, ter s svojimi izpusti skozi tazadnjo segrevajo Zemljo.

Zaključek

Naša civilizacija na shranjeni energiji Sonca (primer: nafta, premog) gradi skoraj vse. Ne zavedamo se, da dnevno Sonce za materialistične potrebe ne pošlje dovolj energije, ampak je potrebno izrabljati še stare zaloge. Ko bodo te zaloge izpraznjene in bomo mi razvajeni od porabe shranjenih organskih snovi, bo nastal problem. Ne zavedamo se, kako smo odvisni od Sonca (posledično organskega življenja). Organska narava in svet človeške nenehne kapitalistične rasti, tu nista na isti točki.

Jebiga stari, omejeni smo le na tolk organske snovi, kolikor nam jo dnevno omogoča Sonce!

Nikogar ne strašim. 🙂 Zavedajmo se lepote in moči narave, ter cenimo vso obilje, ki smo ga dnevno deležni. Z ZDRAVO mero materialne skromnosti bomo naredili največ. Spet je to le moje skromno mnenje in težko sem popoln vzgled, saj dosti te shranjene energije Sonca vsakodnevno uporabljam. In hkrati jo izjemno cenim! 🙂

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

2 komentarja

 • Boštjan

  Se zelo strinjam glede materialne skromnosti, ki jo v današnjem svetu neskončne kapitalistične rasti močno primanjkuje. Sicer sem žal še vsaj nekaj let od tega, da bi imel svojo majhno hiško, ampak delam na tem, da bi jo nekoč imel. Pridem kdaj ob priliki pogledat vajino 🙂

  Kot študent fizike z energetskimi obsesijami se malce manj se strinjam glede tega, da sončeve energije ni dovolj za naše potrebe in da bi morali izkoriščati ostala valovanja. Bom poskušal (na kratko?) razložiti zakaj tako mislim.

  Vse valovanje, ki pride od sonca do nas, je elektromagnetno. Tudi svetloba je elektromagnetno valovanje in tudi IR in UV del spektra sta še vedno elektromagnetni valovanji. Spekter sončevega EM valovanja je znan, in najdemo ga lahko npr. tukaj: http://solarjourneyusa.com/Pictures/spectrum.jpg

  Največ sevanja je ravno v vidnem in IR delu. Vidni in UV del zelo uspešno izkorišča fotovoltaika, IR pa sončni kolektorji (za toploto, kakršno koli že). Ostalih frekvenc, ki bi jih izkoriščali Teslovem slogu, je bolj malo. Seveda se jih da izkoristiti, ampak bi zaradi njihove majhne intenzitete potreboval (10x, 100x…) večje sprejemnike, kar pa potem spet ni ravno v slogu materialne skromnosti.

  Ker elektriko vendarle rabimo, mislim, da je fotovoltaika (+ kolektorji za toploto) ob zmanjšanju porabe zaenkrat kar pravi odgovor za izkoriščanje sončne energije. Za majhne potrebe ne rabiš dosti panelov, ker jih je malo, pa tudi ne stanejo veliko in ne vzamejo veliko prostora…

  Jaz recimo kadar je sonce lepo shajam z vsega skupaj 160W sončnih celic (cca 3m2) za laptop in razsvetljavo. Kadar je sonce za oblaki, potem žal ni nič, tudi Teslovih valovanj ne. Poleti pa gre lepo, in tudi za vaju ne dvomim, da bi vama uspelo na tak način ;). Če bi vaju zanimalo, lahko kdaj razložim.

  Ni se za bati, da bi bilo sončeve energije premalo za vse. Skupna moč sonca, ki pada na zemljo je nekje 10^15 W, med tem ko so vse potrebe človeštva trenutno samo približno 10 TW. Sonce nudi 10000x več kot rabimo v vsej naši potratnosti. Če nehamo biti potratni, nas pa res nima ničesar skrbeti.

  Drugače pa, se priporočam za kakšne novice o kompostnem ogrevanju, če se ga kdaj lotita. Sem lani nekaj poskušal, pa razen visokih temperatur nisem dosegel kaj uporabnega..

  Uživajta še naprej v svoji hiški 🙂

  • Robi Špiler

   Živjo Boštjan!

   Hvala za komentar, te razumem. Sonce dnevno pošlje dovolj, a ne za tak način bivanja kot ga poznamo danes v 21. stoletju, ki bazira na fosilnih gorivih. Močen premik v to “trajnostno” smer rabimo. Sam rad tudi izzivam v smeri alternativ in pred dnevi (nato sem napisal ta članek) mi je iz ust kvantnega fizika Hans Peter Durra ostal stavek, da velika večia energije, ki jo človeštvo uporablja, bazira na tem ozkem spektru EM valovanj (od IR do UV). Od fosilne (shranjene) do “zelene” (dnevne) energije sonca. Valov in vsega kar “pade” na Zemljo je ogromno. V to smer sem želel potisnit misli in mogoče celo razvoj. Še en korak naprej od fotovoltaike.
   Energije je že v samem ozračju ogromno in nam ni povsem jasna, še posebej ne Sprites strele, ki švigajo proti vesolju 60 km visoko in vsa ta energija gre v “nič”. Plus še mnogo ostalih možnosti, katerih le oboževalec sem. Nisem žal te stroke. Mogoče zato malo takšnim kot ste vi piham na dušo. 😉

   Vse dobro želim in vabljen na kakšne najine dogodke ob Hiškotu. Kompostno ogrevanje pa je zaenkrat na stranskem tiru, tak da nisem veliko se s tem ukvarjal zadnje leto. :/

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja