Servietna tehnika – dekorativna zabava

Funkcionalnost ima pri minimalističnem bivanju prednost pred stilskim opremljanjem, vendar se da to dvoje združiti.

Prvi pridih ustvarjalnosti je doživel sod za vodo, ki je s svojo kovinsko podobo v kotu kuhinje zbujal pivovsko vzdušje. Sprva sem razmišljala, da bi ga ovila v blago ali star pisan pulover, pa tega nisem imela. Kmalu sem našla enostavno in luštno rešitev – servietna tehnika oziroma “decoupage”. Beseda izhaja iz francoske besede “decouper”, kar pomeni rezati, manjšati.

Potrebujete:

  • podlago katero želite polepšati (škatla, kozarec, vaza, krožnik, okvir, itd. Lahko je to iz stekla, kovine, lesa, plastike, celo sveče lahko polepšate,…),
  • papirnate servietke ali posebne motive na riževem papirju,
  • lepilo (v art trgovinah prodajajo lepila posebej za to tehniko, vendar je čisto dovolj dobro lepilo Mekol)
  • mehak čopič
  • škarje

Podlaga na kateri boste ustvarjali naj bo čista in suha.

sevetki-5Pripravite si izbrane prtičke oziroma izrezane motive. Navadno imajo prtički več slojev, zato uporabimo samo zgornjega, ki je potiskan z motivom.
Previdno ga ločite od ostalih. Na podlago nanesemo lepilo in ga razmažemo. Na pomazano mesto položimo prtiček in ga od spodaj navzgor postopoma pritisnemo ob podlago. Nato gremo s čopičem, ki smo ga pomočili v lepilo, nežno čez vso površino prtička, da se napoji in prilepi. Ko se lepilo posuši, prtiček tudi zaščiti s prosojnim slojem in strdi površino. Enako, previdno nadaljujemo dokler ne okrasimo izbrane površine do konca. Počakamo da se posuši in izdelek je pripravljen za uporabo.

Na sliki lahko vidite novo, lepšo, zabavno podobo najinega sodčka. Ker je lepilo na zgornji strani servietkov naredilo zaščitno plast kot lak, se ob vsakodnevnem rokovanju z vodo ne uničujejo. Nekaj servietkov sem nabrala iz družinskih kosil, nekaj pa sem jih dokupila v art trgovinah, kjer lahko kupite servietke posamezno in si tako naberete več različnih motivov.

Poleg sodčka sva isto tehniko uporabila za ”podboje” prehoda v kopalnico. S tem sem želela doseči, da se prostora malo ločita, ker ni vrat.

Zaenkrat drugje nisem izvajala lepilnih tehnik, saj znotraj ohranjava Hiškota svetlega in čistih linij, da ne postane nasičen in natrpan. Nekaj prostora pa si moram pustiti še za kasnejša ustvarjanja.

sevetki-1
Prehod v kopalnico, lepljeno na les

Predlog za idejo – olepšajte si etui za mobitel. Če vam osnovna barva in izgled etuija ni všeč, si ga enostavno polepšajte z izbranim servietkom.

sevetki-3
sevetki-4

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja