Skoraj brez tekoče vode

V malem Hiškotu vodovodnih napeljav ni. To prinese veliko improviziranja in razmišljanja, da vsakodnevno življenje postane še bolj zabavno.

Umivanje zob, posode in rok v enem umivalniku

4 Hisko footprint-11Le za en umivalnik je dovolj prostora. In nad tem edinem bdi sodček, lično polepljen z različnimi servetki. 50 litrska zaloga zadostuje za približno 3-4 dni. Odvisno od letnega časa, obiskov in lastnih potreb. Jaz bi rekel, da to ni veliko. Mogoče bi se dalo porabit tudi manj. A težko, saj pazim na vsako kapljico, ker vodo v sodček nosim sam. Iz najbližje tekoče vode jo s tole 20 litrsko transportno napravo za vodo nosim v Hiškota.

Prinešena voda je hladna. Ko voda stoji, jo segreje le notranji zrak, na prijetnih 20 C stopinj. Za vsa umivalniška opravila je to dovolj, kakor tudi za pitje in kuhanje. A eno opravilo pa le zahteva višjo notranjo kinetično energijo nihanja atomov vodika.

Tuširanje

Poleti si vodo v plastenkah segrejem na soncu, Tjaši je ta voda še posebno ljuba. Res je prijetna in topla. Čisto nasprotje segreti vodi v kuhalniku za čaj pozimi, ko sonce ne daje dovolj energije. Včasih se tudi malo »poknajpam« in si vode ne zagrejem.
Za umivanje telesa porabim 1,5 litra vode, če si umivam glavo še 1 liter zraven. Torej 2,5 litra. Tuširam se s plastenko, ki si jo polivam po sebi. Sam sem bil skeptičen in sem pred začetkom Hiškota spraševal ljudi, koliko vode porabijo pri tuširanju. Številke so bile različne od 2 do 80 litrov!

kantica-1Prijateljica, ki je svojo porabo vode ocenila na enako visoko število, kot je pričakovana življenjska doba slovencev1, je privolila k testu umivanja z plastenkami. Skupaj je porabila le 5,5 litra vode in zraven si je umila še lase. Če ne verjamete preizkusite sami. Moškemu je dovolj 3, ženski pa 6 litrov vode za celotno umivanje telesa in las. Če to številko presežete, mi prosim povejte in bom  vaš podatek kasneje tudi objavil. Za naravno umivanje las imamo tudi dober nasvet.

Ideja umivanja v leseni kadi ali čebru, tako kot so to počeli naši predniki mi je tako pri srcu, da sem združil tradicijo s sodobnimi materiali. Da dobi vsa ta skromnost malo osebnega pridiha in zadovoljstva. Čeber iz lesa akacije, z odprtino za odtok sive vode in PVC kopalniška zavesa svojo nalogo opravljajo odlično. Po večkratni uporabi me malo skrbi za les, kako se bo dolgoročno obnesel. A po vsakoletnem oljenju, dobi zopet svoj pravi sijaj in postane glavna atrakcija Hiškota.

Siva voda je odpadna voda, ki nastane ob umivanju, lahko vključuje tudi odpadno vodo iz gospodinjstev in ne vsebuje odplak iz stranišč.

Kam pa steče odpadna voda?

Odpadna voda oz. siva voda iz čebra in umivalnika steče direktno na vrt. Tukaj se zgodi veliki miselni paradoks!

Za svoj vrt hočem le najboljše, zato nanj ne zlivam kompleksnih kemijskih spojin, le sivo vodo z detergenti, mili in čistili iz izključno naravno razgradljivih spojin. To je v nasprotju z večino stanovanj in hiš, kjer kemijsko onesnažena voda ni problem posameznika, ki svojo obvezo do okolja
poravna z plačilom komunalnih prispevkov, ampak celotne družbe, ki nato rešuje veliko onesnaženost rek in morij.

No, tu morem še priznati, da si obleke enkrat tedensko operem pri očetu v pralnem stroju. In s tem le nisem tako dober primer, pri preprečevanju velike porabe pitne vode in onesnaževanju okolja z mehčalci in pralnimi praški.

Kompostno stranišče. Ne, to ni tisto na štrbunk

Kompostno stranišče se uporablja v Hiškotu in ne zunaj. Voda je v klasičnih straniščih potrebovana le za transport odplak in ne za preprečitev neprijetnih vonjav. Kompostno stranišče se razlikuje ob klasičnega in “štrbunk” stranišča ravno po uporabi žagovine, kot suhega posipnega materiala, ki prepreči neprijetne vonjave in doda ključne elemente za nadaljno kompostiranje.

1 http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja