Zakaj je nastal Hiško, kolikšni so bili celotni stroški in 12 stvari, katerim sva se odrekla

Sem Robi. Marsikdo ne ve, da sem po končani splošni gimnaziji tudi diplomiral na 1. stopnji gradbeništva (dipl.inž.grad. (UN) je moj uradni naziv). Triletni študij sem naredil v štirih letih. Zadnje leto pa je bilo prelomno.

Študij in družina

Za obdobje absolventskega statusa (junij 2013) sem se vrnil domov v hišo (nova hiša) k očetu in bratu. Pustil sem si en izpit in diplomo za naslednje šolsko leto. Točnega načrta, kaj bom v tem letu počel, še nisem imel. Nova hiša ima 2 nadstropji, kuhinjo, jedilnico, dnevno sobo, shrambo, garažo, kurilnico, 2 hodnika, stopnišče, 2 kopalnici in 5 zelo velikih sob. Moja soba pri očetu je velika 23,30 m2 in ni največja soba v hiši!

skriticlanek-2
Levo zadaj nova hiša, Hiško in stara hiša na desni (obnovljena)

Z očetom sva si podobna in karakterno zelo močna. Hitro sva začela testirati najine meje. To so bili težki trenutki tako zame kot zanj, saj sva oba na svoj način hotela le dobro. Zbadanja in manjši prepiri so se vrstili in še isto poletje so dosegli vrhunec. Po zadnjem prepiru sem se odločil za 13. selitev* v svojem življenju. Šel sem 100 m stran, k mami v staro hišo. Le začasno, da sem se lažje posvetil svoji otroški želji: sestaviti in kampirati v mali leseni hiški.


Ja, oče in mama sta ločena. Kot mlada sta zgradila (novo) hišo poleg (stare) hiše maminih staršev. Pred dobrimi 10 leti sta se ločila in midva z bratom sva šla z mamo. V tem obdobju odraščanja sem v fazi relativnega pomanjkanja prevzemal velike odgovornosti. Z mamo nama je bilo še posebej hudo, ko je brat odšel k očetu. Zaradi finančnega stanja sva kmalu odšla živet v staro hišo k babici in ji nudila oskrbo. Tako smo bili vsi sosedje. V kasnejšem obdobju sem šel živeti še k očetu.

* – kraji, časovno razvrščeni, kjer sem prebival najmanj 1 mesec: Krško, Rožno (nova hiša), Podbočje, Senovo, Krško, Rožno (stara hiša), Rožno (nova hiša), Maribor (dvakrat), Horsens (Danska), Maribor, Rožno (nova hiša), Rožno (stara hiša).


Sestaviti in “kampirati” v mali leseni hiški

Zdaj ali nikoli! Že kot otrok sem sanjal o mali hiški, kjer bom sam kraljeval. V srednji šoli sem to podkrepil z brskanjem po spletu in iskanjem raznih naravnih, malih in mobilnih hišk. Dolgo je iskrica v meni gorela in situacija je zanetila ogenj!
Po dveh strokovnih ocenah »na oko« in »na palec« sem ugotovil, da denarja še nimam dovolj. V prihajajočem letu bo potrebno še kaj mastno zaslužiti »preko študenta«. Lokacijo za postavitev hiške sem hitro izbral. Ob lesenem kozolcu pod orehom, med staro in novo hišo. Tako bom ponovno vezni člen med očetom in mamo.
Poklical sem Tjašo, s katero sva šele začela najino zvezo (3 mesece) in ji povedal, da bom sestavil hiško. Le ugibate lahko, kakšen je bil njen odgovor. 😉 Staršema sem omenil svoje načrte in oba sta mi pustila proste roke. Vso gradbeniško znanje sem vložil v načrtovanje in pripravo. 25. 9. 2013 se je začelo zares.

sestavljanje hiskota-5
Mala maketa in mali hiško 🙂

Stroški sestavljanja

Veliko ljudi me vpraša: »Ti, koliko si pa dal za vse to skup?« Moj odgovor je: »Vse, kar sem takrat imel!« Najbolj vztrajni še vedno poizkušajo:»Ne. Pa res, koliko, no? Sej veš, da meni lahko poveš« ..

Veliko jih ugiba in oceni zgolj material med 1000 in 3000 evri. Ti so dobijo nazaj malo provokativen komentar: »Samo vrata in 8 oken stane minimalno 1800 evrov«. »Aaa, pa res …« se vedno vsi v zadregi nasmejijo. Za lažji vpogled v stroške, prilagam tabelo s cenami nekaterih materialov:

Borosol 10 l 25,19 €
Kotniki 60/60/55 13,80 €
Pasta  za tesnenje cevi 2,99 €
Borax 0,5 kg 8,43 €
Betonski blok 6,50 €
Kotniki komplet 19,96 €
Kotniki komplet 9,98 €
Inpos nakup (glej račun) 36,31 €
Teakovo olje 2,5 l 20,40 €
Satin lak 0,75 10,20 €
Osnovni les 1.570,00 €
Tyvek folija 96,75 €
Inpos nakup 2 (glej račun) 20,41 €
Osb Plošče 512,29 €
Folija mastermax 47,25 €
Slama 27,00 €
Borax 0,5 kg 16,86 €
Sprotni material (glej več računov) 300,00 €
Hosekra streha 245,66 €
Agepan in trak 314,35 €

sestavljanje hiskota-2Skupne cene materiala tudi tebi, ne bom zaupal in me prosim razumite zakaj ne.
Vso znanje, načrtovanje, fizično delo, vsa pomoč Tjaše, prijateljev in znancev, izposoja orodij, avtomobilski prevozi, opremljanje hiške, urejanje okolice, mamino kuhanje za pridne prostovoljce, učenje iz napak, ponavljanje postopkov, testiranje, … Kako se to ovrednoti?
Povem lahko, da kdor si želi sestaviti malo hiško bo, odvisno od situacije, znanja in zmožnosti, zapravil med 5.000 € ali  30.000 €.

Brez 12 stvari

V Hiškotu tako od 31. 3. 2014 stalno kampiram. Že lep čas je tu tudi Tjaša. Na začetku še ni bilo kuhinje, stranišča ipd., le vzmetnica za spanje. Šele nekaj mesecev je dobil končno podobo. Tukaj sva brez nekaterih dobrin, ki se zdijo marsikomu samoumevne.

Vrstni red dobrin je naključen:

Hladilnik – zavzame prostor in troši elektriko. Hladna hrana mi ne odgovarja. Za shranjevanje ozimnice imava v kozolcu klet.
Televizor s prenosnikom dobiva vse informacije. Za kratek čas delava, se pogovarjava ali gledava filme na prenosniku.
Pečica – Tjaša jo malo pogreša, a bo še en čas ostalo tako.
Mikrovalovka – niti v sanjah je ne pogrešam. Hrane si zase nikoli pogrevam.
Bojler – vodo ogrevava na soncu ali v grelniku za čaj.
Višek pribora – na voljo imava le toliko pribora in posode, kot jih sama potrebujeva. Nekaj več žlic in krožnikov za obiskovalce.
Kopalniški umivalnik in kad – tuširava se v čebričku stoje. Za umivanje rok in zob uporabljava kuhinjski umivalnik.
Tekoča voda – Hiško ni priključen na vodovodno omrežje, zato si vodo nosiva. Pri porabi sva zelo skrbna.
Ogrevanje sanitarne vode – ogreta je na sobno temperaturo. Za tuširanje si vodo segrejeva na soncu ali v kuhalniku za čaj.
Notranja vrata – tudi kopalnica nima svojih vrat. Ni vrat, ni skrivnosti!
Kuhanje zamer v odnosih – zaradi majhnega prostora morajo biti odnosi čisti. Veliko pogovorov in usklajevanj je potrebno za srečno bivanje. Z starši se s pogovori in usklajevanji nisem ujel, zato pa sedaj sosedsko odlično sodelujemo.
Krama – za materialno preteklost ni prostora. Če želite zakorakati v minimalizem, naredite najprej čistko pri oblačilih in krami.


POZOR! Takšno življenje je lahko za marsikoga ekstremno. Korak k minimalizmu in preprostemu življenju lahko narediš tudi v stanovanju, hiši, mansardi, študentski sobi, .. v vsaki situaciji.


Ali ste vedeli?

– Diplomska naloga za uspešen zaključek študija je imela naslov – Armiranje lamelno lepljenih lesenih nosilcev s kontinuiranimi ogljikovimi vlakni.
– Za nadaljevanje študija se nisem odločil, ker študentje po magisteriju niso dobivali rednih služb, a so v dodatni dve leti vložili ogromno truda.
– Na Danskem sem študiral 6 mesecev v sklopu mednarodne izmenjave študentov.
– Mama in oče se še sedaj ne pogovarjata.
– Hiško nima temeljev, je mobilna lesena hiška, priklopljena le na elektriko in trenutno stoji na gradbenem zemljišču.
– Električni kuhalnik, radiator, grelnik za vodo, električni “pica pekač”, palični mešalnik, računalnik, telefon, fotoaparat in luči so vse električne naprave v Hiškotu.
– Veliko hrane pridelava sama na svojem vrtu.
– Minimalistično lahko biva vsak in si s tem dvigne kvaliteto življenja. Za to ne potrebuje male hiške.


Če vam je bil članek všeč, ga prosimo pokažite prijateljem.  Hvala! 🙂

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

6 komentarjev

 • Drax

  Enkrat mi boš moral povedat, ce ne prej takrat, bo te bom najel, da jo sezidava 😉

  Lep članek, upam da Nino potegne in greva kampirat, za vedno 😉 🙂

  • Robi Špiler

   Enkrat, enkrat ko jo bova sestavljala. Ne zidala. 🙂

 • marko

  Zanimivo, mi je všeč, čestitke!
  A za toplotno izolacijo pa je slama?

  • Robi Špiler

   Hvala 🙂

   Slama je izolacija v tleh in strehi. Na steni ni šlo, je bilo pretanko (10 cm) in se je takoj posedalo. Na strehi pa so povrhu dodane še Agepan plošče iz lesenih vlaken. 🙂

 • romana

  Robi,
  tvoj članek se me je kar malo dotaknil. Vsi se srečujemo s podobnimi življenjskimi zgodbami, zato odrastemo že pri 20. Čestitke in čim več življenjskega elana v naprej – gotovo ti bo uspelo! Pa čimprej kakšno novo zanimivost nam razkrij.
  Lep pozdrav! Romana

 • Kristian

  Odlično! Svaka čast!

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja