Sladki krompir – 2.del (rastemo, rastemo)

Mislim, da poleg paradižnika, na najinem vrtu v tej vročini najbolj uživa sladki krompir. Po dveh mesecih od presaditve na prosto (Sladki krompir, 1.del), ob teh toplo/vročih pogojih opazno raste in prekriva gredo.


sladki krommp-2Sladki krompir raste kot slak, položno po zemlji, plazeče. Med rastjo pazimo, da se ne ukoreninja na večih mestih, ko se plazeče širi po površini. Tako lahko vplivamo na količino gomoljev, saj le ti nastajajo na mestih kamor smo posamezne poganjke presadili.


sladki krommp-3

Kmalu po presaditvi na prosto sva opazila, da so novo zrasli listi zelo svetlo zelene barve, celo malo bledikavi. Rast je bila počasna, tudi dve koruzi, ki ju je Robi posadil v gredo, sta kazali enake znake anemičnosti. Vse je kazalo, da v substratu primanjkuje hranilnih snovi. Najina mešanica sviža, žagovine in komposta, slednjega ni vsebovala dovolj in posledično krompir ni rastel kot bi moral. Napako rešujeva sedaj postopoma, z dodajanjem finega preperelega komposta. To počneva ob dnevih za korenino, ko sladki krompir zagrneva direktno z kompostom, postopoma, tako kot raste. Cele površine grede še ni prerasel, vendar sva zaradi trenutne vročine in suše, s kompostom prekrila vso površino. Kompost odlično zadržuje vlago, saj je substrat pod njem vedno vlažen. Sladki krompir sva v vročih obdobjih zalivala skoraj vsak drugi dan. Zdaj, ko je dobil kompostno posteljico, pa bova z zalivanjem prenehala.

V zadnjih treh tednih so listi sladkega krompirja temno zelene barve, poganjki rastejo vidno hitro. Vidi se, da je poleg toplote, k temu pripomogel dodan kompost, ki se ob dežju (in zalivanju) spira v nižje plasti substrata. Prav tako je ”lepše in bolj zdrave” barve tudi koruza.

sladki krommp-4

 

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja