Sladki krompir – 3. del, pobiranje in skladiščenje

Najbolj zabaven del v zgodbi sladkega krompirja  je odkrivanje gomoljastih zakladkov 🙂

DSC02872Bližajo se zelo hladne noči, ki sladkemu krompirju ne odgovarjajo, zato sva se odločila, da ga danes izkopljeva (17.10.2015). No, pa malo sva bila že neučakana, kaj se skriva pod zeleno preprogo. Mene je malce skrbelo, če bo sploh kaj konkretnega za pobrat, ker sva pustila, da se čez celo sezono stranski poganjki ukoreninjajo. Tega se vsi pridelovalci izogibajo, saj tako rastlina ne vlaga vsega v ”centralni” del, kjer naredi velike gomolje.

DSC02873Postopoma sva potrgovala zelena stebelca in odkrivala, kje so glavni poganjki. Ti so bili v večini v spodnjem delu grede in so se v manjši meri razvijali še preko mreže v travniških tleh. Zato je Robi skočil po motiko in res sva prekopala potem celo gredo.  Dobila sva eno gajbico sladkega krompirja, nekje 15-20 kg. Definitivno lepo za prvo sezono 🙂

Naslednji korak je pri sladkem krompirju zelo pomemben!

Skladiščenje sladkega krompirja

Še enkrat poudarjam, da sladki krompir ni navaden krompir, zato je skladiščenje drugačno.

 1. ”Faza celjenja” (to sem poimenovala sama, ang. je curring process)
  Ko ga poberemo iz zemlje, ga nič ne čistimo preveč ampak ga z zemljo zložimo v gajbice (do polovice ali manj). Gajbice potem za en teden spravimo na TOPLO (24-27 °C) in VLAŽNO ( cca. 80% vlažnost). Ta faza je pri sladkem krompirju ključna. V teh pogojih se ustvari zaščitna plast, kožica, ki zaceli in zapre vse ranice na površini gomoljev. Kar pa je še pomembnejše je pa to, da v tem času gomolj ”dozori” – škrob se spremeni v sladkor. Tako potem dobimo okusne gomolje, ki pridobijo na sladkobi in maslenem okusu.Midva sva najtoplejši primeren prostor našla v kurilnici stare hiše. Tako visoke temperature tam ni, tudi konstantna ni, zato bova to fazo podaljšala na dva tedna. Vlažnost pa bova zagotavljala s prekrivanjem gajbic z vlažnimi krpami.
 2. Skladiščenje
  Po fazi celjenja in ”sladenja” se mora sladki krompir shraniti na temperaturi 12-16 °C. Za najboljše rezultate naj bi vsak gomolj posebej zavili v časopisni papir in potem vse skupaj hranili v kartonasti škatli. Papir in karton omogočata ravno pravšnje kroženje zraka, da ne pride do gnitja, hkrati pa predstavlja zaščito pred zunanjimi dejavniki. V karton lahko dodate jabolko (sproščajo plin etilen), ki na sladki krompir vpliva tako, da zavira razvoj mladih poganjkov, brstov.
  Včasih so sladki krompir shranjevali zloženega v stolpičih, obdanih s slamo. Na vrhu pa so bile deske prekrite z zemljo. S tem naj bi prav tako dosegli rano pravšnji pretok zraka.

DSC02878

Opažanja in nova spoznanja, napotki za naslednje sezone:

 • Mreža pod mivko se je izkazala za super ukrep. Gomolji so bili celi, noben voluhar ni imel veselja.
 • Posadiva lahko več sadik v najino gredo, bilo je še dovolj praznega prostora, kjer se lahko razvijajo gomolji. Sadike se lahko posadi nekje na razdalji 40 cm ena od druge.
 • Preprečiti je potrebno ukoreninjanje stebelc, ki se razraščajo. S tem rastlina potem da res vso energijo v gomolje, ki se razvijajo v koreninskem sistemu glavnih sadik (tistih, ki smo jih posadili). To lahko dosežemo s prekrivanjem zemlje s folijo ali pa sladki krompir sadimo kar v korita za rože. Lahko pa stebla tudi ročno privzdignemo vsakič, ko se sprehodimo čez vrt. Kaj boste izbrali, je vaša odločitev.

Z biodinamiki (društvo Ajda Posavje) sva bila na izletu po Hrvaškem, kjer smo obiskali tudi kmetijo ge. Knezič Gordane (Donja Stupica), kjer se ukvarjajo s pridelavo sladkega krompirja, svetlobnega korena in azuki fižola. Tam sadijo sladki krompir kar na njivo, po zemlji pa imajo folijo, da ne pride do ukoreninjanja. Lepo jim uspeva. Njihova zemlja je bolj zbita kot mivka v najini gredi, zato so bili pri njih gomolji tanjši.

V kolikor želite pridelati nekaj malega krompirja zase, predlagam, da si pripravite bolj rahlo, peščeno mešanico zemlje, kjer bodo gomolji res lepi in veliki. Začnite s sajenjem v korita. To lahko naredite tudi v bloku in na balkonih, saj ima sladki krompir lepe, okrasne liste in ima še estetsko funkcijo. Če že imate sladki krompir kot okrasno rastlino, lahko pojeste tudi te gomolje, vendar le v primeru, da zemlje niste gnojili ali rož zalivali z raznimi Cvetali ter dodatki za vzgojo okrasnih rastlin.

CELOTEN POSTOPEK VZGOJE SLADKEGA KROMPIRJA SI LAHKO POGLEDATE TUKAJ:

Sladki krompir 1. del

kontacikl-3

Sladki krompir 2. del

sladki krommp-2

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

5 komentarjev

 • Uroš

  Mogoče sem spregledal ampak kaj je bilo potem s tistim gomoljem, ki sta ga posadila, da testirata kaj se zgodi?

  • Tjaša Štruc

   Živjo,ta krompir je že imel nakaljene mlade rastlinice, ki jih nisva odstranila. Takšnega sva torej posadila. Iz novih stebelc so ob starem gomolju pognale korenine, ki so se ukoreninile. Rastlina je ostala pripeta na star gomolj. Ko sva jeseni pobirala pridelek je bil stari krompir vidno zastaran in izsušen, zato sva ga zavrgla. Nikjer ni bilo videti, da bi se star gomolj zakoreninil in da bi tam nastali novi gomolji.

 • Mv

  Jaz sem ga letos tudi sadil po tem postopku kar v zemljo.. In je dobro obrodil. Dve sadiki sem že dal ven. Skupaj je bilo gor 3 kg. Mam pa samo še 4 rastline. Tele bom pustil dokler bo zelenje zdržalo 🙂

 • Tadej

  Kako dolgo pa se lahko ohrani oz. skladišči?

  • Tjaša Štruc

   Tadej, nekaj gomoljev lanske bere je še danes čisto okej. Torej pobrano na dan za korenino, pravilno speljan postopek s fazo celjenja in nato spravilo v kleti – vsaj eno leto lepo ohranjenega pridelka

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja