Sladki krompir, ki ni krompir, je pa sladek (1. del)

Sladki krompir v zadnjih letih postaja hit na krožnikih in okenskih policah. V trgovinah najdemo gomolje, nežni svetlo zeleni listi pa krasijo marsikatero hišo.

sweet-potato
Vir: https://goo.gl/0p5Tah

Obstaja veliko botaničnih variacij sladkega krompirja (Ipomoea batatas), ki pa sploh ni krompir ampak spada v družino slakovk.  Poreklo gomoljev, ki jih najdemo v trgovinah je navadno Amerika. To pa ni razlog, da ga ne moremo gojiti tudi pri nas. Naju je njegov okus zelo navdušil in že lani sva ga posadila na vrt. Pridelek je bil skromen, po enem tednu nepravilnega spravila (shranjen mora biti na suhem in toplem, ne pa v kleti kot navadni krompir) pa nama za pojest ni ostalo nič. Zato sva se letos lotila gojenja z dobro teoretično podlago, strastjo in stisnjenimi pestmi.

Postopke gojenja bova delila z vami, prav tako tudi rezultat. Držite pesti! 😉

1. Nakup gomoljev sladkega krompirja

Kupila sva 4 gomolje. Tri v ekološki trgovini in enega v navadni.

2. Kaljenje gomoljev

Kot sem že napisala zgoraj, sladki krompir ni krompir, zato se ga ne daje v zemljo in zagrebe. Gomolj je potrebno nakaliti pri sobni temperaturi, na svetlobi, v kozarcu z vodo. Čas za kaljenje je konec meseca februarja.Potrebno je paziti, da je gomolj pravilno obrnjen (glej sliko), približno polovica ga mora segati v vodo. Iz spodnjega dela bodo pognale bele korenine, zgoraj pa bodo po dobrem mesecu iz vijoličnih bunkic začela rastit stebelca z listi. Ta stebelca pri določeni razvitosti začnejo pri bazi, kjer rastejo iz gomolja, počasi nakazovati bele bunkice za korenine. Takrat je čas, da jih ločite od gomolja.

sladkikromp111-1
sladkikromp111-3

 

3. Vzgoja podtaknjencev

Stebelca, ki imajo nastavke za korenine, pri bazi previdno odtrgajte od gomolja. Navadno se bo zraven iztrgal delček gomolja, kar je normalno. Posamezna stebelca postavite v nov kozarec z vodo, kjer bodo razvila svoje korenine. Vabljeni k ogledu videa, kako preprosto poteka ta faza – VIDEO.

Do te faze so prva stebelca najinih gomoljev potrebovala dobra 2 meseca od začetka kaljena. Ves ta čas pa rastejo nova, ki jih postopoma ločujemo od gomoljev. Od tu jih sadimo. Na odprt, nezaščiten prostor se sladki krompir sadi konec maja, na zaščiteno gredo (pokrito s folijo ali v rastlinjak) pa lahko že v začetku maja.

 

sladkikromp1111-2

kontacikl-2-2

kontacikl-1-2

 

4. Priprava grede

sladkikromp11-3

Najin sladki krompir ima posebno gredo, obito iz lesa in napolnjeno z žagovino, svižem in kompostom. To je greda ”na moč”, saj je Robi sam zvozil 16 samokolnic sviža (bravo, bravo!). Razmerje tega substrata je 60:40 (sviž:žagovina), dodanega pa je kar dosti komposta.

sladkikromp1-3
sladkikromp1-5

5. Presajanje v gredo

Prve sadike sva presadila v gredo 6.5.2015. Z rokami naredimo jamice in sadike položimo leže, da ga čim več zagrebemo in s tem spodbudimo razvoj korenin. Za dodatno toploto, ki jo sladki krompir obožuje, sva poskrbela s folijo. Čez dan jo na enem koncu grede dvigneva, da lahko vroč zrak kroži, čez noč pa celo zagrneva, da ostane toplo. Po 3 dneh je krompir že opazno zrasel, novi listi so močni in temo zeleni.

kontacikl-4

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja