Kaj je smiselna prehrana?

Pred časom sem na radiu slišala pogovor o zdravju ljudi. Pogovarjali so se, da k temu pripomore veliko gibanja, čim manj stresa in pa smiselna prehrana. Pri zadnji so me presenetili. Prepričana sem bila, da bodo rekli zdrava prehrana, za katero obstaja nešteto teorij, zagovarjanja in pa hitrih sprememb – nekaj, kar je bilo prej zelo slabo, je naenkrat zdravo in obratno. Zdi se mi, da je res veliko boljše uporabiti izraz smiselna prehrana. Za tem stoji nek premislek, namen in logika. V smiselni prehrani ima hrana smisel. S tem se jaz popolnoma strinjam.


Ste se kdaj vprašali kaj je za vas smiselna prehrana?

Mislim, da ni univerzalne prehrane, ki bi bila enako smiselna za vse ljudi sveta. Tekom življenja se naša prehrana spreminja (ali pa ne, odvisno od posameznika). Prva prehrana nam je tista domača, jemo tako kot naši starši, saj smo odvisni od njih. Veliko se ne razmišlja kaj in zakaj se je, takšno hrano pač dobimo. Z odraščanjem pa se začnejo samostojne odločitve in dejanja, ki vplivajo na izoblikovanje lastne prehrane. Moja se je že precej preoblikovala in verjamem, da se bo še bolj. Do sprememb je prišlo postopoma, vsakič ko sem sama prišla do spoznanja, kaj meni in mojemu telesu najbolj odgovarja. V tem vidim smiselnost moje prehrane. V ozadju je vedno prisotna pozornost in določena mera razmisleka.

DSC03014
Kakiji in kiviji iz Primorske za ozimnico in prijatelje

Meni je smiselno, da jem čim bolj sezonsko, saj se moje telo odziva na letni čas. Logiko najdem tudi v uživanju zelenjave in sadja, ki zraste na najini zemlji. Nasploh je neka zdrava pamet v ozadju domače, lokalne in sezonske hrane. Pri tem pa največjo vlogo igrajo njihovi pristni okusi. Iz vsejedke, sem najprej zakorakala v ”klasično” vegetarijanko, ki ni znala jesti kosila brez sojinih mesnih nadomestkov. Danes poznam in uživam v pristnih okusih zelenjave in sadja, ki ga vedno manj kupujem v trgovinah. In ne spomnim se, kdaj bi tako z užitkom jedla, kot sedaj. Imejte pa v mislih še to, da se naše prehranjevanje ne konča, ko hrano pogoltnemo. Izjemno pomembno je, kaj lahko naše telo iz hrane absorbira, ter kako se med prebavljanjem počutimo.

Najine smiselne in sezonske recepte lahko najdete tukaj: Sezonski okusi

rižota-2

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

2 komentarja

 • Slavica Čehovin

  Tjaša, se popolnoma strinjam s tabo, da je potrebno jesti čim bolj sezonsko in iz našega lokalnega okolja. Mož je bil včeraj v knjižnici v Žalcu in je prišel ves navdušen domov. Mi je žal, da sem imela druge obveznosti, upam pa, da bosta še prišla v Žalec. Lepo se imejta in veliko uspehov še naprej. Lep pozdrav.

  • Tjaša Štruc

   Slavica, hvala za komentar in spodbudo. Takšna hrana je res najbolj okusna in midva uživava, ko jeva in ko vrtnariva. Sva zelo vesela, da je bil mož navdušen. To nama pomeni veliko. Lep pozdrav in vse dobro tudi vam.

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja