Sonaravna maternica

Nekaj časa že čutim, da bi svoje misli, spoznanja in opažanja pretipkala v besedilo. Draga dekleta, ženske – tale članek je za vse nas.

Moja zgodba maternice

V puberteti se mojemu telesu ni nikamor mudilo. Do razvoja prsi in menstruacije je prišlo kasneje kot pri večini sošolk in prijateljic. Moji menstruacijski cikli so bili neredni, v srednji šoli pa so se začeli hudi krči. Takrat sem sicer že lahko predvidevala začetke krvavenja (+/- 5dni), bolečine drugi dan pa so bile tako hude, da sem bruhala. Nikoli sicer nisem obležala doma, saj sem skupaj s krči razvijala višji prag bolečine (in nisem hotela pokazati šibkosti).
Okolica mi je dejala, da to ni nič posebnega. Da je veliko deklet in žensk v bolečinah. Rešitev mi je bila seveda ponujena s kontracepcijskimi tabletami. Pa nisem šla s tokom medicine ter družbe, ki posplošuje in pozablja kaj je naravno. Kontracepcijskih tablet takrat nisem vzela in jih sedaj ne uživam – ker se zavedam vpliva umetnih hormonov na telo ter posrednega učinka na naravo (hormonske tablete, ki preko urina pridejo v reke in morja, vplivajo tudi na vodne organizme in njihove reproduktivne zmožnosti)
In tako sem preživljala vsak mesec drugi dan menstruacije v bolečinah in se tolažila, da se s tem telo pripravlja (dviguje prag bolečine) za takrat, ko bom, enkrat kasneje, rodila. Lepa tolažba…ampak veliko lepše je bolečine popolnoma odpraviti.


Preden nadaljuješ z branjem, si prosim vzemi čas in dobro poglej spodnjo sliko, ki prikazuje povezavo menstrualnega cikla, Lune, Zemlje in miselnih procesov. Naredili so jo v Waldorfski šoli Maribor, skupaj z otroki starimi 13-14 let. Mene je navdušila! 


menstrualnicikel


Cikel zaznamujeta 2 prelomna dogodka – menstruacija in ovulacija. Vsak mesec maternica pripravi in naredi vse, da se lahko vgnezdi oplojeno jajčece. Če do tega ne pride, se s krvavenjem očisti in nesebično pripravi na novo možnost. Iz meseca, v mesec, ter skozi leta. Čudovit organ, kajne? Sama ga kar nekaj let nisem tako videla. Od kar pa sem začela vsak mesec opazovati dogajanje, sem svoj pogled precej spremenila. Kako dobro poznate svojo maternico? Se zavedate kaj vse vam mesečno sporoča?


V času faksa sem začela prvič s hvaležnostjo sprejemati svojo maternico, opazovati kaj se mesečno dogaja in spremljati vpliv prehranjevanja na bolečine ob krvavenju. Lahko povem, da me je naučila in pokazala ogromno. Zadnji 2 leti in pol so moji cikli redni, menstruacija pride vsakih 30 dni in traja 6 dni. Bolečine? Tu in tam, nikoli tako hudo kot nekoč. Kje je skrivnost? Gibanje in hrana! Vsak mesec sem testirala s hrano, opazovala reakcije in kakšno menstruacijo sem imela. V tem času lahko zaključim naslednje:
Mesec z veliko gibanja, ter brez kruha, mlečnih izdelkov in večje količine slaščic, prinaša menstruacije, ki so brez bolečin in trajajo manj dni.

Absolutno to pri meni drži! Poleti, ko imam svoje domače sadje in zelenjavo z vrta ter dieta postane skoraj presna, je menstruacija naravnost nežna. Vse skupaj je seveda med samo menstruacijo še toliko lažje, ker ne uporabljam navadnih vložkov ali tamponov, temveč super (praktično, udobno in ekološko) alternativo – menstrualno skodelico (klikni in si preberi več o njej).
Še nekaj – beli tok je tudi splošno razširjena stvar in opisana kot normalen pojav. Naj vas ne zavede. Izloček, ki je prozoren, proti koncu cikla morda malo rumenkast in gostejši, res kaže na ciklično dogajanje v rodilih in vlaženje sluznice. Vse ostalo – belkast, gost ali celo grudičast izloček z vonjem sredi cikla, pa kaže na zakisanost telesa ter glivice in veliko željo nožnice, da to izloči iz telesa. Bodite pozorne, spremljaje kaj se dogaja, opazujte kaj jeste in kako se potem to pozna pri menstruaciji.

V času raziskovanja svojega cikla se mi je zgodila še ena čudovita stvar. Začela sem zaznavati ovulacijo 🙂 Meni je to občutenje tako lepo in daje mi takšno potrditev, da sem prisotna v svojem ženskem telesu. Tega prej nisem poznala. Kako vem, kdaj imam ovulacijo? Spremljam dni v svojem ciklu in telesno zaznam dva znaka:
1. rahla bolečina v jajčniku
2. nožnični izloček (izloček materničnega vratu), ki vlaži sluznico, je prozoren, brez vonja in raztegljiv (ja, sluz se opazuje tudi tako, da jo testiramo med prsti ali se razteguje). Včasih se mi zazdi, da se čuti dobra navlaženost nožnice. Tako bi najbolje opisala.

Naravna metoda kontracepcije, metoda ”varnih dni”

Zaradi poznavanja svoje maternice in njenega cikla že nekaj časa prakticiram t.i. ”naravno metodo kontracepcije”. Odličen članek si lahko preberete tukaj(klikni).
Pa da bom iskrena. Spolnost je bila v naši družini tabu tema (je še vedno). Zato sem potrebovala kar nekaj let, da sem se sprostila in spolno izrazila. Odločitev, da ne uporabljam zaščite je prišla sočasno z zaupanjem v zvezi. Tega nikakor ne priporočam, kadar imate več spolnih partnerjev oz. se le ti menjujejo.  Veliko ljudi pravi, da metoda ”varnih dni” ni nikoli 100% in da se igram/igrava z ognjem. Če bi ženske resnično opazovale dogajanje svojih rodil in upoštevale svoje telo, pari pa se znali v času ovulacije in plodnih dni ljubiti ”malo drugače”, bi bila ta metoda veliko bolj sprejeta. Ker pa nas o tem skoraj nihče ne poduči, je na nas samih, da se spoznamo in si zaupamo. Kar navsezadnje sploh ni slabo. Jaz sem za to izkušnjo hvaležna.

Miselna kontracepcija

Miselna kontracepcija je nov termin, ki sem si ga ravnokar izmislila. V zadnjem času sicer že dobiva nekaj pozornosti. Jaz ga povezujem z dvema stvarema. Če pogledam najprej sebe. Do sedaj ni bilo resne želje po spočetju otroka, naravne kontracepcije pa se ”grem” že 2 leti in pol. V tem času nisem zanosila. Sočasno ob upoštevanju lastnega cikla, tudi ni bilo namena ali želje o otroku. Moje misli ne delujejo v smeri spočetja novega bitja. Verjamem, da je to ob vsej fiziologijo spolnosti, izjemno pomemben vidik. Koliko žensk je fizično čisto vredu, organi delajo kot urica, partnerji so plodni, a ne morejo spočeti. Pozabljamo na moč misli. To je druga stvar miselne kontracepcije, kjer so blokade in težave drugje, ne v spolnih organih in zato se tudi rešujejo drugače. Takrat se dela na umu, egu in duši. Pa naj o tem raje kdo drug.


Draga dekleta, ženske. Ste pripravljene prevzeti odgovornost za svoje telo in ga spoštovati? Si ob težavah pomagati same na najbolj naraven možen način? Opazujte, bodite prisotne in zaupajte svojemu telesu. Tako sem jaz sama pri sebi uravnala svojo ”sonaravno maternico”.

 

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

6 komentarjev

 • Irena Razinger

  Krasen zapis in opis. Sama sem pri 35ih, 36ih letih začela šele to opazovati, spoznavati… Bolje pozno kot nikoli 😉 In res, slika cikla je čudovita! Hvala za vse – tudi za to, kar z Robijem živita in širita.

  • Tjaša Štruc

   Irena, hvala za tvoj komentar in besede. Super, da opazuješ. Veliko boš odkrila 😉 Lep pozdrav in vse dobro.

 • Boris Turk

  Gibanje in hrana sta bistvenega pomena pri tem, gotovo.

  Izpoved ženske, ki je dolga leta izkušala hudo, bolečo, nezdravo! obliko menstruacije vsak mesec po 10 dni, nato pa začela živet bolj zdravo in začela izkušati bolj zdravo, manj dni trajajočo obliko menstruacije, kjer bolečin več NI prisotnih, ostali so le še občutki:
  1. del: https://www.youtube.com/watch?v=0Aumr7tVZsU
  2. del: https://www.youtube.com/watch?v=pDeEgD5lpMA

  V drugem delu omenja tudi o Aboridžine, ki živijo še bolj v skladu z naravo… njihove ženske ob menstruaciji spustijo le nekaj kapljic krvi.
  Če ima kdo pomisleke, kako bi bilo z njo v času nosečnosti… Takole: https://www.youtube.com/watch?v=Nz13qx7w7QE
  Prvih pet mesecev niti ni vedela, da je noseča in je trenirala tek na dolge proge, jutranjih slabosti ni doživljala. Otrok se je rodil zdrav (to je treba vedno povedat, ker je (ironično) nekako družbeni trend, da se pri tistih, ki živijo najbolj zdrav slog, najbolj ugotavlja ali bo otrok sploh preživel).

  Še pričanje Slovenke s pozitivnimi izkušnjami menstruacije: http://www.evkaliptus.si/author/eva/menstruacija/

  • Tjaša Štruc

   Boris, hvala za komentar in dodatne informacije. Naj čim več žensk zve, da so same odgovorne za svoje bolečine in zmožne to odpraviti 😉

 • Maja skrbinek

  Krasno zapisano, jaz se v celoti prehranjujem tako da si ne kisam telesa, ker sem s tem imela oh in sploh težave, pri 16 ih sem tako kot ti bruhala 2 dan menstruacije, nihče mi ni svetoval da si lahko pomagam s hrano, nato je sledilo 6 let kontracepcije, samih glivičnih vnetij, pri 21 letih operacija endometrioze, leto kasneje 2x lletz. Nato hvalabogu nosečnost, in čas da se poglobim vase in spremenim način prehrane in odnosa do sebe. 2 leti sem dojila in prisežem da bom svoji hčerkici govorila točno to o čemer pišeš. Krasna si. Poslušajmo se in se povežimo nazaj s sabo ter naravo.

  • Tjaša Štruc

   Maja, hvala za tvoj komentar. Sem zelo vesela, da si sama uredila svojo maternico in telo. Ravno to želim, da ženske (in moški) ozavestijo – sami smo odgovorni za svoje telo in sami smo ga zmožni pozdraviti.
   Glede ozaveščanja o maternici pa imam tudi jaz bolj žalostne izkušnje, saj mi je ginekologinja ponudila tabletke in ob tem komentirala, da sem primerna kandidatka, saj nisem debela… o spremembi prehrane nič, več o tem, da je vse to dogajanje okoli krčev in bruhanja normalno 😉
   Me veseli, da boš svoje izkušnje delila svoji hčerki, super in še enkrat – hvala.

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja