Kako preprosto in sonaravno shranjevati pridelke?

Lansko poletje je odprlo veliko vprašanj. Med njimi tudi, kako najenostavneje in brez elektrike shraniti višek pridelkov. Odgovor je bil tako preprost, da ne vem kako nisem pomislil nanj..

Sušenje

Sušenja se poslužuje vedno manj ljudi, vsako 3 gospodinjstvo še suši. Večinoma le zelišča, začimbe, čaje in gobe. Redko kdo suši sadje. Posušeni sadeži so tudi tržno nezanimivi, saj produktu odvzameš skoraj 70% mase, hkrati pa cena naraste v nebo. Kupcem zanimivi posušeni sadeži so le kulinarične specialitete (paradižniki, fige, murve, .. ), ki se večino promovirajo kot “posušeno na soncu” oziroma “sun dried”.

Nekoč je bilo sušenje nuja. Temu sedaj pravimo tradicija. Preveč časa zahteva vse skupaj v primerjavi z nakupom v trgovinah, česarkoli si tisti trenutek pač želimo in hitro potešimo svojo lakoto. Ne razmišljamo več za naslednjo zimo, ampak le za naslednji obrok.

Posušiti višek svojih pridelkov, na naraven način, brez vlaženja notranjih prostorov s plastičnim sušilnikom, ki mesečno troši veliko električne energije, medtem ko je zunaj energije dovolj. To je bil moj razlog za izdelavo prvega solarnega sušilnika Samota. Samo je sam seb samozadosten.

Sušenje s soncem brez električne energije

Solarni sušilniki niso nič novega, le na tem prostoru jih ne najdemo. Zato ga je sem (Robi) ga izdelal sam. Veliko različnih modelov obstaja, namenjeni za različne uporabnike. Sam sem iskal načrt za prenosni in lep sušilnik, saj so tako tudi najbolj široko uporabni.

Brez nabijanja računa za elektriko, sem na najpreprostejši način rešil situacijo spravila pridelkov. Pridelke dopoldan s Tjašo ali sam pripravim in vstavim polne mreže v sušilnik. Tekom dneva preverim zračenje, potek sušenja in postavitev glede na sonce (sušilnik mora biti obrnjen proti soncu). Če zvečer še suho, zaprem zračno loputo in pustim čez noč kar zunaj. Naslednji dan pa se sušenje ponovno začne.

samo sušilnik-2

Prva testiranja z jabolki, hruškami, meliso, meto, regratovimi cvetovi

V marcu in začetku aprila so se krhlji jabolk in hrušk iz ozimnice posušili v dveh sončnih dneh. Lepih barv in dobrega okusa se težko upreš, zato jih sproti jeva ali ponudiva ostalim. Sušijo se na zgornjih mrežah, nad absorpcijsko ploščo.

Konec aprila sva shranila nekaj zelišč. Meliso, meto in regratove cvetova sva nasušila pod absorpcijsko ploščo v treh dneh. nekateri listi in cvetovi so bili suhi že prej, a sva vse pustila notri dovolj časa.

Sam nisem zeliščar, bolj vrtnar in ljubitelj sadja. Zato bodo tudi naslednja testiranja bolj vezana na plodove iz vrta in sadovnjaka. V naslednjih dneh poizkusim posušiti že prve letošnje jagode. 🙂

Se da s soncem dovolj nasušiti?

Za to potrebujemo dovolj časa. Le da smo tu, v primerjavi s “klasičnim” sušenjem, vezani še na vreme. Za lastne potrebe lahko nasušimo dovolj. Gobarji, zeliščarji, kmetje, vrtnarji in drugi lahko za svoje potrebe veliko nasušijo s soncem in tem pridelkom dodajo dodano vrednost Trajnostne predelave.

Več o solarnem sušilniku Samotu, najdete na spodnji povezavi:

SOLARNI SUŠILNIK SAMO

 

vrt piramida spargl-5

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja