Vročina pod orehom, julij 2015

V teh dneh ne srečaš človeka, ki ne bi omenil vročino in seveda takoj pojamral kako ob njej trpi. Jaz ne trpim, je kot je in celo paše mi, da začutim sočne žarke, ki me prežarčijo. Prav fino je zdaj gledat vrt in paradižnike ter sladki krompir, ki nič ne jamrajo. Prvi lepo rdečijo, drugi pospešeno preraščajo svojo gredo. Pa da ne pozabim, paradižnika še vedno nič, NIČ ne zalivama.

fleki, vroce krompir-2
Jutranje zračenje

V Hiškotu je čez dan v spodnjem prostoru prijetnih 24 °C, kar omogoča orehova senca, prezračevanje v jutranjih urah in ponoči ter začasna roleta čez kuhinjsko okno na zahodni steni. Na spalnem podestu je za spanje prevroče, saj malo okence ne omogoča dovolj močnega vleka zraka, ki bi shladil ta del. Zato zdaj spiva spodaj, kar se obnese super. Jogi in posteljnino iz spalnega prostora vsak večer prestaviva na tla in se počutiva, kot da sva nekje na počitnicah 🙂

Tudi ob višjih temepraturah najino kompostno straniče super deluje.

Zaloga vode v sodčku se hitro ogreje, zato jo sedaj uporabljava le za umivanje in pranje posode. Vodo, ki pijeva, si natočiva na pipi v shambi, od koder jo drugače nosiva v hiško.

Vso kuhanje poteka pod kozolcem, saj je Hiško ”sveti”, hladni prostor, ki ga je potrebno čuvati pred vročino. To kršim sama, z delom za računalnikom (magistrska naloga).

Voda za tuširanje, ki jo segrejeva v plastenkah postavljenih na sonce pa je že skoraj prevroča, če se tuširaš sredi dneva. Kakšno uro po sončnem zahodu ima najboljšo temperaturo, da se lahko s tuširanjem pred spanjem še prijetno ohladiš.

Vročina je že našla shrambo, kjer morava biti zdaj še najbolj previdna. Tudi tukaj ponoči loviva ”hladen” zrak, da čez dan ostaja najhladnejši del pod orehom. Glede na to, da se sedaj prehranjujeva skoraj izključno s pridelki iz najinega vrta, s shranjevanjem hrane ni težav. Vse pripravljava in pojeva sproti. Kar kupujeva v trgovinah, so po večini lubenice in melone, kar pa tudi ne čaka predolgo. Je pa res, da meni ob vročih dnevih paše dobro ohlajena lubenica, ki je tukaj ne morem uživati.

vse z vrta-1
Vse iz vrta, mmmmm

Midva sva zunaj najbolj aktivna zjutraj in zvečer. Čez dan se hladiva v hiškotu, čisto vzdržno pa je tudi pod orehovo senco ali za mizo pod kozolcem.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

2 komentarja

 • Andreja

  Lepa sta. Hvala. Bilo bi lepo, če se kdaj kje srečamo…

  • Robi Špiler

   Hvala Andreja tudi tebi za lepe besede. Mogoče res kdaj 😉

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja