Vrtna piramida – odlična zaščita za vse rastline

Za celinsko Slovenijo so problem visoka nihanja temperature zraka. Po zelo vročem dnevu pridejo hladne noči, ko se temperature spustijo zelo nizko. Ob morju so ta nihanja precej manjša. Zaradi akumulacije toplote morske vode so nočne temperature prijetnejše, čez dan pa ni vroče pripeke. To rastlinam precej bolj ugaja, zato se sadno-zelenjavna letina na Primorskem začne vedno kakšna dva do tri tedne prej.

Najbolj kritičen je mesec Maj, ko gredo naše najljubše plodovke že na vrt. Tu imam seveda v mislih paradižnik, papriko, lubenico, melone, kumare, buče, koruzo, bučke (cukini), jajčevce, .. Za dober start v poletno sezono potrebujejo te rastline čim manj temperaturnih šokov.

Vrtna piramida

Rastlina v toplotno-energijskem objemu

Vrtna piramida je mali prenosni rastlinjak. Hitro se ga postavi in pospravi. Ogrodje je narejeno iz naoljenega lesa (macesen, hrast). Okoli je ovita UV obstojna folija namenjena za izdelavo rastlinjakov. Prednost oblike piramide  je, da ima rastlina pod njo dovolj prostora za rast v višino. Takšnih rastlinjakov v vrtnih centrih nisem zasledil, zato sva jih s Tjašo izdelala sama. Pa skrbnem načrtovanju je nastalo 6 manjših in 2 večji vrtni piramidi.

piramidaa-1
Leseno ogrodje
vrt piramida spargl-4
Rezanje folije v obliko stožca

Še nekaj besed o uporabi piramide

Vrtno piramido uporabljamo za:

– Zgodnjo pomladansko setev solate, redkvice, korenčka, ..
– Zaščito presajenih plodovk (paradižnik, bučke, paprika, jajčevec, kumare, lubenice, melone, ..)
– Zaščito ostalih toploljubih  rastlin
– Direktna setev plodovk pod piramido za boljše kaljenje in hitro začetno rast (kumare, buče, ..)
– Zimsko zaščita pred zmrzaljo od novembra do marca (rožmarin, citronka, stevia, ..)

Pod piramidami nastane toplo in vlažno okolje. Rastline zalijemo samo, ko jih presadimo oziroma posejemo. Skozi rast ne potrebujejo nič zalivanja! Tako razvijejo močne korenine za prihajajoče poletje. Takšno okolje paše tudi plevelom, ki ga pustimo rasti zraven in odstranimo šele, ko piramido pospravimo.

Pod piramidami se vse energije pozitivno stekajo, zato so vsa velika ljudstva v preteklosti postavljala svetišča in templje v popolni piramidi. Tudi na rast rastlin naj bi to precej pozitivno vplivalo. Vrtna piramida je zložljiva in ni mogoče zagotoviti prave oblike energijskih piramid, a se po mojih opazovanjih pod njo vseeno pretaka pozitivna energija.

Brokoli uživa pod vrtno piramido

Brokoli je bil zgodaj spomladi vzgojen in 25.4. presajen pod vrtno piramido. Pod njim so sadike zrasle veliko večje, kot pa tiste, ki so ostale zunaj. Ko je rastlinam konec maja začelo zmanjkovati prostora, je bila piramida odstranjena.

piramida brokoli-2
piramidaaaaa-2

Kumare odlično kalijo v zavarovanem okolju

Gojenja kumar se lahko lotite klasično z vzgojo sadik v aprilu in jih v začetku maja presadite na vrt. Ob presajanju rastlina vedno doživi šok in je bolj dovzetna za napade škodljivcev. Morda se zgodi, da vam kakšne sadika ne preživi. Dokler je še čas (začetek maja) lahko seme kumare sejete direktno na gredico (skupaj z koprom), dobro zaliljete in pokrijete s piramido. Rastlinice so zelo močne in že hitro rastejo naprej!

piramidaaaa-6
Kumare in zeli 🙂
kumara-1
Svobodne kumare gredo po svoje

Bučke tvorijo plodove hitreje

Cukini bučke (ali katerekoli druge buče) potrebujejo dolgo časa, da začnejo z svojo značilno intenzivno rastjo. Pod piramido začnejo hitro tvoriti nove liste in piramido odstranimo, ko začnejo bučke cveteti ali ko jim zmanjka prostora za rast.

piramidaaaa-1
piramidaaaa-2
piramidaaaa-3

Zaključna misel

Pri vseh rastlinah sva zelo zadovoljen z uporabo vrtnih piramid. Paradižnik je naprimer prehitel svoje sosede zunaj piramide, za enkratno velikost! Pri papriki pa do tako velikih razlik ni prišlo. Vrtna piramida je super stvar in bo nepogrešljivi del vrta tudi v prihodnosti.

piramidaaaa-4
Trije paradižniki v objemu piramide

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

5 komentarjev

 • ArsAnima

  Vprašanje za te piramide: ali je zastirka, ki jo uporabljate prepustna za padavine (ala vrteks) ali se lahko uporabi tudi tanjša paronepropustna plastična folija? Hvala za odgovor.

  • ArsAnima

   Je zgornja odprtina nujna?

   • Tjaša Štruc

    Zgornja odprtina omogoča kroženje zraka in uravnavanje temperature. Ob sončnih in vročih dneh, bi se lahko rastline notri ”skuhale”, če ne bi bilo te luknje. Skozi njo vroč zrak izhaja, pride do kroženja zraka, zračenja in tako potem to najbolje funkcionira. Tudi velike rastlinjake se ob toplih in vročih dneh mora zračiti.

  • Tjaša Štruc

   Folija je paronepropustna – uv odporna, namenjena prav za rastlinjake, da se v piramidah ustvari čim več toplote in tudi zadrži. Deluje tudi kot vetrna zaščita da ne prepiha rastline, ki so zaščitene pod njo.

 • Luc

  Super zadeva tale piramida. Zanima me samo ,kje bi se dalo kupiti zelezno okovje, ki povezuje zgornji del piramide.
  Hvala za odgovor:)

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja