Za mir se nikoli ne borimo


Niso toliko pomembne besede, ampak vibracija oziroma občutek, ki stoji za njimi. Če se za mir borimo, je v ozadju prisoten občutek strahu. Strah je velik prijatelj vojne in s tem le dodajamo vodo na mlin. Z demonstracijami, boji za enakopravnost, protesti, vojnami za mir je prežeta zgodovina naše civilizacije, pa smo še vedno tu, kjer poteka ogromno vojn, spletk in trpljenja. Če se naslonimo na zgodovino vidimo, da so le miroljubni shodi, ki so celostno prežeti z ljubeznijo in spoštovanjem do vseh (tudi “nasprotnikov”) dolgoročno uspeli.

Gandhi in njegova zgodba o miru

Vzemimo za primer miroljubnika v času od kolonizirane Indije – Gandhija, ki je spoznal moč in pravo ozadje stvari. Poslušal je ljudi, v njih vzpodbujeval ljubezen do vseh ljudi, tudi do angleških vladarjev. Z miroljubnimi shodi in akcijami je vseeno umrlo veliko ljudi, a volja naroda je bila na koncu izpolnjena. Podložniškemu delu, so se upirali tako, da niso delali. Njihovi kulturi so se upirali tako, da niso nosili njihovih oblek in negovali svojo kulturo. Sam Gandhi je vsak dan, eno uro namenil šivanju svojih oblek. To je bila njegova meditacija in simbolno sporočilo svetu, da v prostem času ne šteje nabojev, ampak da le živi svoje življenje. Brez tiste prave vojne, so dosegli samostojnost. Pred Gandija je nekega dne proti koncu miroljubne vojne z Angleži stopil s svojo zgodbo mož, kateremu je nek musliman ubil otroka. Gandhi mu je rekel:»Posvoji otroka muslimanske vere in ga ljubi kot svojega, le tako boš popolnoma zapolnil praznino v svojem srcu«. To je odpuščanje!

Gandhi je želel ohraniti mir znotraj države, kjer so se ob pripravi na osamosvojitev, začela pojavljati notranja verska razhajanja. Kljub njegovem močnem doprinosu k miru, je po njegovi smrti prevladal strah in začela se je državljanska vojna med muslimani in hindujci, ki na nekaterih predelih Indije poteka še danes.

Želja po miru in ljubezni mora biti osvobojena pri vsakem posamezniku. Brezglavo sledenje aktivistom in miroljubnikom dolgoročno ne prinese ničesar. Tudi simbol voditelja Gandhija je žal nepomemben, saj je bolj kot voditelj, pomembna volja posameznika po miru. Vidimo, da je po njegovi smrti prevladala zmeda, saj ljudje niso bili sami trdni v svoji želji za mir.

2b48f26615064db5dbc903794ef3f7d1


Kaj lahko storim jaz?

Gandhi je že močan primer sam po sebi. Preslikajmo to na vsakodnevno raven življenja v družini. Če želimo v družini mir in ljubezen, potem tu ni prostora za prepir, kuhanje zamer in ljubosumje. Ko se pojavi konflikt, si lahko dve odrasli osebi prisluhneta in pogovorita. Če je njuna želja mir, potem malenkostne konflikte v vsakodnevnem življenju rešujeta brez naporov (bojev).

Opazuj kaj dosežeš, ko pri tvojih dejanjih prevladujeta jeza in strah?

Vir naslovne slike: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Gandhi_spinning.jpg

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja