Začetki vrtnarjenja v letu 2014

Naj vam za začetek povem, kako se je ustvarjanje na vrtu začelo. Pred vrtom, je na tem delu bil travnik. Zadnja slika, še neobdelanega travnika je iz leta 2013, ko sta k nam pobegnila sosedova konjička.

Januar 2014

Začetki vrtnarjenja so bili klasični. Zaorji in zmulčaj. In to IZKLJUČNO zaradi pomanjkanja časa prejšnjo jesen (saj se je takrat sestavljal Hiško).

zacetki vrta1-1

April 2014

Po lepi, rahli zemlji sem posipal še nekaj lopat konjskega gnoja in po svoje uredil stalne gredice, po načelu »ravno ni naravno«. V začetnem zagonu se je sejala solata, redkvice, korenček, čebula, .. kar tako povprek, po že prej omenjenem načelu. Na teh gredicah ni zraslo veliko, zato je še dodatno skrbel bramor, ki rad preizkuša vrtičkarjevo pomladno vnemo.

»Bramor je majhna družina kobilic, ki je prilagojena kopanju pod zemljo. Prepoznani so kot škodljivci, saj na obdelovalnih površinah ob pomanjkanju nevretenčarskega plena jedo korenine kulturnih rastlin.«

Maj 2014

Sadike paradižnike sem vzgojil sam doma in bile so močne rastlinice, ki bi se po mojem prepričanju, da če poleg njih na vrt ne postavim količka, morale razviti v grmiček. To se seveda ni zgodilo. Od vsega paradižnika smo imeli bolj malo, recimo da za eno skledo poletne paradižnikove solate. Lepo je uspevala  soja, krompir, bučke, ohrovt, .. Le tiste rastline, ki so bile lepo negovane tudi čez čas njihove rasti. Posajene v vrsto, malo okopane in okoli zaščitene z zastirko.

Zastirka je organski material, v nekaterih primerih tudi PVC folije, ki se polaga na površino tal z namenom ščitenja in hranjenja tal. Najbolj poznana je zastirka iz slame, ki v poletnih mesecih preprečuje izsuševanje in zbijanje tal, temperaturna nihanja in zavira rast plevela.

Junij, julij avgust 2014

Moč rastlin začutiš v poletnih mesecih, ko vročina ali dež ne dopuščata negovanja tvojih kulturnih rastlin. Takrat zel(enje) dominira in vrt je bil daleč od obvladljivih razmer. Od tega časa žal nima fotografij, ponesreči  so se kar vse fotografije (tudi tiste iz morja) zbrisale..

September, oktober, november 2014

Znan je citat; “kar seješ, to žanješ, kar daješ, to prejemaš” in je neposredno povezan z prvim letom mojega vrtnarjenja. Koliko energije, dela, pozornosti nameniš, toliko tudi dobiš. To je vse, kar je za zapisati o prvi vrtičkarski jeseni, ki ponudi besedni vpogled na uspešnost pridelka.

zacetki vrta2-1

Zima 2014/2015

Za zimo sem gredice opremil z toplimi plastmi ajdine slame, listja, oglja in ostalih rastlinskih odpadkov. Nekatere gredice sem prekril le s kompostom, spret čez druge položil tudi PVC folijo. Vse z namenom, da naslednje leto ne bo potrebno »štihati« in da se bo zemlja obogatila.

November 2014

Po tem letu razumem starejše ljudi, ki obdelujejo zemljo že vrsto let. Le zakaj ne eksperimentirajo z zastirko tu in tam, pa s sejanjem malo počez? Nam mladim se zdi to zelo zanimivo, da vse tako preprosto zraste. A ljudje, ki so v preteklosti živeli izključno iz svoje ozimnice in pozimi za primanjkljaj hrane niso kupovali banan, pomaranč in paradižnikov, svoje poljedelsko/vrtičkarske navade težko spremenijo. Njim pridelek zraste, na njim poznan način. Strah pred nepoznanim pri njih je upravičen. Z manjšimi koraki nekateri tudi že stopajo v neznano.

Najmočnejša so torej spoznanja na lastnih izkušnjah. Glede vrtnarjenja je leto 2014 prinesel zanimiva spoznanja, katere bom kar javno zapisal, da me lahko kdo v prihodnosti nanje spomni, če bom sam hotel kdaj kaj pozabiti:

– Zemljo ne obračaj, samo plitko obdeluj

– Sadimo v vrste, tudi solato. Le prezimna žita in žive zastirke ne.

– Naj se ti ne mudi s pomladanskim sejanjem; ledeni možje (15.maj)

– Zastirko ne naloži predebelo okoli rastlin (tudi čez zimo), saj vrt ni kompostnik

– Upoštevaj temeljna načela družinskega in biodinamičnega kmetovanja

V pomlad leta 2015 vstopam spet poln optimizma, veselja in upanja, da letos pa bo! Letos pa bo moj krompir večji od maminega.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja