Zakaj promovirava vrtnarjenje in kaj želiva spremeniti

Že od samega začetka močno povezujeva malo hiško z vrtnarjenjem. Skozi čas sta se izoblikovali dve vrtnarski želji, ki jih želiva predati naprej ljudem in kje želiva pustiti svoj pečat.

1. Vsak vrtnar začetnik naj čisto sam vzgoji vsaj eno malo gredico zelenjave. Čisto sam naj kupi semena in pripravi gredo, ter zelenjavo vzgoji, olupi, skuha in poje. S tem dobi občutek, da hrana ni samoumevna. In to je dovolj! Ker ključno se bo zgodilo od tega trenutka naprej.
S pridobitvijo te izkušnje in zavedanja, se lahko zgodijo dve stvari. Rodi se ljubezen do dela z zemljo ali pa ugotoviš, da to ni zate, a vseeno pridobiš izjemno spoštovanje do hrane in do ljudi, ki hrano pridelujejo. 🙂

Torej želiva mladim mal vcepit vrtnarjenje in če ne gre, vsaj imajo realno izkušnjo, kaj pomeni pridelava hrane. Midva se še sedaj čudiva vsakemu semenu, ki vzklije.

Lončne zasaditve so super rešitev, ko nimamo veliko prostora

2. Vrtnarjene le ni trpljenje in delo. V 21. stoletju v tej poplavi vseh rešitev in pripomočkov za lažje delo, ni potrebno doživljati bolečin (boleč križ, utrujenost, ..) pri vrtnih opravilih. “Brez dela ni jela” pravijo. Že res, a boljši izraza sta “kdor nima v glavi, ima v rokah” oziroma “delaj z glavo”. Visoke grede so odlična rešitev, zastirke, pravilna zasaditev za lažje okopavanje, upoštevanje potreb rastlin, ..

Zavedava se tudi, da na vrtu raste 100 različnih rastlin. Prizadevamo si, da bo čisto vsem rastlinam ugajalo. Redki so primeri, ko je mikroklima in zemlja 100% ugaja čisto vsem rastlinam! Zato ustvarjamo posebne gredice in tudi rastlinjake, da dobimo boljše rezultate. Včasih pa si preprosto ni več potrebno razbijati glave, če nekaterim rastlinam vrt že vrsto let ne ugaja. Obstaja ena čudovita nesebična rešitev! Posadite več nečesa (npr. fižola) na svojo gredo. Vaša sestra, prijateljica ali stric, ki pa ima vedno dobro letino nečesa drugega (npr. paradižnika) in naj posadi še malo več. In potem skozi sezono med seboj zamenjata pridelke.
Uredi si način dela, ki bo sproščujoč, ti bo predstavljal užitek in prinašal pridelke!

Z nekaj preprostimi triki za lažje presanje in kasnejše okopavanje med rastlinami, si delo precej poenostavimo

Vse opisano z načinom sonaravne pridelave, ki daje pristne okuse in spoštuje naravo. To mislim, da midva sporočava in želiva dajati. Zato mogoče nisva tako natančna z nasveti kako, kdaj in kaj sejati, ker gledava na sliko celostno in imava drugačen motiv.

Prijeten štart v novo vrtnarsko sezono želiva in seveda obilje pridelkov. 🙂

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja