Iz osebne bolečine do nihajne motike

Vrtnarjenje obožujem ker mi daje občutek brezmejne svobode. Verjetno sem se v zemljo zaljubil zato, ker jo oče sovraži oziroma mama obožuje. V glavi imam tudi besede strica, ki mi je v enem izmed pogovorov neko pomlad rekel: “Ti bi mogu kak kos zemlje zasadit, da občutiš rastline, energijo in opazuješ, kako hrana zraste.” Po končanem študijo sem imel proste roke, zato sem začel z delom, a je moje telo pokazalo, da ni narejeno za velike napore.

Moja hrbtenica in začetki vrtnarjenja

Moja hrbtenica ima izjemno izrazit S lok in vsak upogib k tlom to še bolj izrazi, saj je točka “preloma” visoko nad križem. Križni del hrbtenice je statičen, le malo gibljiv. Zgornji del prenaša vse napore in gibe, a z njimi hitro nastopi bolečina in kasneje uklonjena drža. Pri dolgih fizičnih naporih se to še posebej izrazi, zato je klasična motika je zame dobesedno smrt. Tako sem začel iskati alternative.

Raziskoval sem različne sfere vrtnarjenja in gospodarjenja z zemljo, da bi z manj napora in dela prišel do najlepših trenutkov vrtnarjenja. V eni točki sem naletel na spodnji video, ki mi je dal idejo in možnost to doseči. Prosim oglejte si ga (je v nemškem jeziku, a slike povedo dovolj).

Čudovito kajne? Nor, čisto poseben pristop k vrtnarjenju in vse se vrti okoli tega novega orodja, ki sem ga takoj želel imeti. Remo Vetter in tudi Charles Dowding sta moja velika vzornika in imata čudovite vrtove, jaz pa imam mladost, da ju čez čas po desnem pasu prehitim. 🙂 Oba uporabljata bakreno nihajno motiko in takoj sem se v lov napotil tudi sam. Po raziskovanju sem odkril podjetje PKS, ki edino v Evropi proizvaja bakreno nihajno motiko.

Že dodelano in cenovno ugodno orodje je čakalo name v Švici. Stopil sem v stik z podjetjem Alba Krapf, s katerim smo se dogovorili za sodelovanje. Po urejeni papirologiji in prvi spletni prodajalni je od pomladi 2016naprej na voljo za nakup v Sloveniji. Ogrodje iz kovine, rezilo iz vzmetnega nerjavečega jekla. Možno je dokupiti tudi bakreni dodatek na obstoječem rezilu, ki se sprošča v zemljo in jo s tem bogati. Zelo sem ponosen in vesel, da v Sloveniji jaz razbijam bolečo tradicijo okopavanja. Res zanimivo je bilo vso to popotovanje, saj ima do danes nihajno motiko že več kot 400 vrtnarjev. Tudi izjemno navdušen sem bil nad proizvodnjo lesenih držal na Pohorju, kjer iz hlodov nastajajo kvalitetna držala. Ugotovil sem, da je najprimernejša lipa. Izjemno gladka in čudovita na otip, lahko in obstojna.

Nihajna motka narejena za najlepše trenutke vrtnarjenja

 

 

Posebnost je v gibljivem členu, ki omogoča, da zemljo okopavamo z drsanjem motike po tleh, medtem ko nerjaveče rezilo pod popolnim kotom zareže v zemljo. Nihajno motiko brez napora v vzravnanem položaju potiskate naprej in nazaj, saj reže v obe smeri. Zaradi svoje kompaktnosti se obnese v rahli in zbiti zemlji, je ne obrača in obdela le zgornjo plast. Tako se ohranja naravno ravnovesje prsti. Z vsakodnevnim okopavanjem ohranjamo vlažnost v tleh, se sproščamo ob družbi rastlin in jim nudimo svojo ljubezen.

Danes skupaj s Tjašo z nasmehom živiva obilje male hiške, pridelava ogromno lastne hrane in se ob tem zabavava.

nihajna motika

Naročite jo na najini spletni prodajalni po ceni 39,90 € in občutite najlepše trenutke vrtnarjenja.

Naročilo nihajne motike

slike posvetlenee-1
Preprosti vrtnar,
Robi Špiler

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

2 komentarja

 • Janez Lovšin

  Pametno bi bilo ponuditi tudi ročaj, dolžine 180cm.

  • Robi Špiler

   Hvala za komentar! Sam sem tudi mislil tako, vendar je dovolj dolg tudi zame (visok sem 185 cm). Nekako lažje porinem držalo, kot pri daljšem (smo sprobali). Tudi za ženske je primernejši.
   Ne ponujamo tudi zato, ker je pošiljanje artiklov daljših od 175 cm preko pošte skoraj “nemogoče” oz. občutneje dražje za uporabnike. Naročite motiko posebej in si dokupite zares dolgi ročaj (premer 28 – 30 mm). 🙂

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja