Zimske buče namesto krompirja

Midva poleti veliko krompira pojeva sproti, ko je še mlad in najbolj okusen. Nekaj krompirja posadiva in pustiva tudi za ozimnico, vednar moram priznati, da veliko raje kot prilogo jem ZIMSKE BUČE.

buca-1

Že poznana hokaido buča ne razočara in ostaja na jedilniku v juhah, prilogah in glavnih jedeh. En topel nasvet, ki vam bo poenostavil predpripravo hokaido buč: Ne utrujajte se z lupljenjem trde lupine! Bučo samo dobro operite in jo skupaj z lupino narežite na želene kose/koščke. Med kuhanjem/pečenjem se lupina čisto lepo zmehča in vam pri končni jedi doda še boljši okus.

Maslena buča ali butternut buča ima izredno dober izkoristek, saj se seme nahaja le v spodnjem, zaokrožen delu buče. Zgornji del pa je prava ”šunka”. Ta buča je odlična za peciva (bolj kot hokaido buča), ker ima sladkast priokus. Zelo okusna pa je tudi kot priloga ali glavna jed. Midva sva si jo privoščila pečeno v pečici, ob tem pa ni manjkala ena velika skleda solate iz radiča, endivije in paradižnika.

''Šunkica''
”Šunkica”

Pečena maslenka ali čips iz maslene buče

Sestavine za 2 osebi (glavna jed):

– 1/2 maslene buče
– olje
– sol
– timijan

Priprava:

Pečico zagrejemo na 180°C. Bučo očistimo, olupimo in narežemo na želene koščke. Če želimo bolj podobno čipsu, narežemo na debelino 3 mm in pazimo, da so koščki čim bolj enaki.

Na štedilniku v večjem loncu zavremo vodo. Ko voda vre, vanjo stresemo del koščkov in pokuhamo za 2 minuti. Po 2 minutah te kose odstranimo iz vode in vanjo damo še preostali del. Pokuhane koščke popivnamo s papirnato brisačo in stresemo v dobro naoljen pekač. Dodamo sol in timijan po okusu. Po vrhu polijemo še malo olja, da so koščki dobro namazani. Pekač damo v pečico in pečemo 20-25 minut.

Serviramo in pojemo čim prej. 🙂

buca recept-2

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja