Zimsko sušenje perila na prostem

Pranje perila ostaja izziv, za katerega še nisva našla skromnejše rešitve, kot je običajno pranje v pralnem stroju, katerega ”najameva” pri Robijevem očetu.

Nasprotno, za sušenje perila ni bilo nikakršnih miselnih ali praktičnih težav. Prostor pod kozolcem je bil logična izbira in oblačila so se veselo sušila od pomladi do konca jeseni. Potem pa je nastal problem. In to v najinih glavah. Kako bova perilo sušila pozimi? Zagotovo ne v sušilnem stroju, ki je sicer na voljo ob pralnem stroju. V hiškotu? Kje? Kam pa bi ga obesila, saj ni prostora. Pa še vlago bi imela notri. Pozimi sušiva enako kot poleti – zunaj.

Tjasa za objavo z znakcom ja-3
Nasmejan obraz pri obešanju oblačil

Za uspešno zimsko sušenje na prostem so potrebne nočne temperature pod 0°C in Sonce. Perilo mora čez noč zamrzniti, čez dan pa dobiti sončne žarke. Tako pride do direktnega izparevanja vlage. Voda preskoči tekočo (mokro) fazo in perilo se začne takoj sušiti. Ko je perilo še zamrznjeno, ga ni  dobro premikati, saj lahko poškodujemo vlakna.

Mesto pod kozolcem nama omogoča, da imava perilo pod streho, zavarovanega pred snegom in dežjem, obenem pa je izpostavljeno sončnim žarkom. Tako imava res dobre pogoje za sušenje čez celo leto.

V sončnih zimskih dneh sva imela perilo posušeno v dveh dneh, drugače je trajalo tudi malce dlje. Na koncu sva imela posušeno vse. Le kakšen debelejši pulover ali oblačila za katera se je mudilo, sva do konca posušila v Hiškotu.

 

Naroči se na novičke iz hiške

Prejmi obvestila za dogodke in zanimivosti na email naslov.

Ne skrbi, ne bomo te zasuli z reklamami in vsakodnevnimi emaili. Tudi midva sovraživa to.

2 komentarja

 • ilja1978

  Vsak po svoje. Včasih, če imam veliko perila, ali potrebujem posušiti naprimer puhovko, grem v samopostrežno pralnico. Večkrat hitreje. Naprimer oni http://pranje.si/ imajo nove sušilne stroji. Čas sušenja je 10 minut! Ampak za puhovke potrebujem 2-3 krat posušiti, če vseeno večkrat hitreje kot doma.

  • Robi Špiler

   Vsak po svoje. 🙂 Odpirava poglede, da se da tudi tako. Hvala za komentar. 🙂

 • Napiši komentar

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja